Isabella Morrones starka inlägg om restaurangbranschen

22 sep, 2017 
AvAnaïs González Cruz
Restaurangbranschen är ingen dans på rosor. Nu tar Isabella Morrone bladet från munnen och berättar om obetalt övertid, sexuella trakasserier och psykisk terror.
Annons
Isabella Morrone. Foto: Linus Hallsénius/TV4 och IBL
Isabella Morrone. Foto: Linus Hallsénius/TV4 och IBL

Isabella Morrone har arbetat som kock i 12 år. Under sin karriär har hon bland annat lagat mat på några av Stockholms främsta restauranger, varit anställd på Michelin-belönade krogar utomlands och även medverkat i tv-programmet Kockarnas Kamp.

Men nu har hon fått nog.

I ett långt inlägg på sin blogg berättar Isabella om en bransch där obetald övertid, sexuella trakasserier och mobbning är vardagsmat:

Jag skulle inte rekommendera restaurangbranschen till någon. Jag har varit med om allt möjligt. Chefer som skickar snoppbilder. Chefer som sätter på praktikanter. Psykisk terror … Sjuka kockar som är magsjuka står och kräks i golvbrunnen på stjärnkrogen. Dom kan inte gå hem. För vem ska jobba då? …

Annons

Jag jobbade på en annan stjärnkrog när jag var yngre. Där jobbade vi ca 250 timmar i månaden och fick inte ett skit för det förutom vår lön. Ingen OB ingen övertid, inte ett skit. Ingen vågade säga något. Jobbade vissa dagar 07-01 för att hinna. Vad är det för liv? Chefen var helt galen och mådde psykiskt dåligt. Han brukade kalla oss alla för horor i köket när det blev något fel och det blev eventuella väntetider … 

Jag har blivit tafsad på ett antal gånger. Fått sexuella inviter av nästan alla manliga kollegor jag jobbat med. När dom är fulla förstås, sen dagen efter på jobbet beter dom sig fortsättningsvis som idioter.”

Deltagarna i Kockarnas kamp 2016. Foto: Linus Hallsénius/TV4
Deltagarna i Kockarnas kamp 2016. Foto: Linus Hallsénius/TV4

Inlägget har fått stor spridning på nätet och många hyllar nu Isabellas mod för att hon vågar tala ut om de vidriga arbetsvillkoren.

Annons

Nu ska stjärnkocken sadla om och flytta ner till Skåne, ett beslut som hon delvis fattat efter att ha blivit utbränd förra året. Där ska hon driva Bella På Österlen, ett intimt hemma hos-koncept för max 10 gäster per kväll.

Detta har gjort att jag nu efter 12 år har bestämt mig för att jobba själv. Ingen ska någonsin igen få trycka ner mig och bestämma vad jag ska göra. Jag bestämmer över mig själv och jag värderar mig själv högt. Jag sprang raka vägen in i väggen förra året och har inte återhämtat mig … Nu är det dags för ett nytt kapitel i livet med min älskade framtida man och katter och massvis med fina dressyrhästar och sjukt mycket rolig mat”, avslutar hon inlägget.

Deltagarna i Kockarnas kamp 2017. Foto: Andreas Lundberg/TV4
Deltagarna i Kockarnas kamp 2017. Foto: Andreas Lundberg/TV4

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons