17 annorlunda julbord i Stockholm

Asiatiskt julbord på Berns. Foto: Josefine Laul

Trött på traditionella julbord? Testa något nytt i år! Det finns massor av alternativ att välja mellan. Här är 17 annorlunda julbord i Stockholm.
07 november, 2017

Tycker du att det är dags att söka sig långt bort från allt vad Janssons frestelse, hemlagade köttbullar och gravad lax heter eller vill du bara testa något nytt i julbordsväg i år? Grattis – nu finns det många alternativ som är minst lika härliga som det traditionella julbordet.

1. Asiatiskt julbord på Berns

På Berns Asiatiska julbord hittar du smaker från Asiens alla hörn – allt från ceviche på jumbosej, lamm med gochujangsås, sichuanribs och sushi till en populär dessertbuffé.

Pris: från 545 kr per person.

2. Helveganskt julbord på Koloni

Det finns få julbord i Sverige som är veganska eller vegetariska, men vid Telefonplan hittar du en variant som är helt vegansk. Restaurangen Koloni har gjort en grön tolkning av de klassiska julsmakerna, hälsar välkomna med egengjord ”äppelmumma” och utlovar äkta julstämning.

Pris: 345-385 kr per person. 

3. Skaldjursbord på Stockholm Fisk

Är du skaldjursälskare? Då har fisk- och skaldjursrestaurangen Stockholm Fisk en variant helt i din smak. Hummer, ostron, räkor, musslor, löjrom, kungskrabba, hemgjord sill, lax, skagenröra – här hittar du verkligen allt när det gäller havets delikatesser.

Pris: 925-995 kr per person.

4. Julmat+undervisning i ”Alla kan äta julbord”

Programledarduon Lotta Lundgren och Erik Haag, kända från ”Landet brunsås”, ”Historieätarna” och ”Tusen år till julafton”, är i år tillbaka med den hyllade showen ”Alla kan äta julbord” i Stockholm, Göteborg och Malmö. Showen är en blandning av guidad julbordsvisning, gruppterapi, föreläsning, underhållning och julbord och kombinerar julbordsätande och undervisning på ett föredömligt sätt. På scen står dessutom Marit Bergman.

Pris: 925-1 115 kr per person. 

5. Lyxiga julbordet på Mornington Hotel

Mornington Hotel på Nybrogatan i Stockholm struntar i julmaten och dukar istället upp med champagne, ostron, hummer och grillat kött. Ett bra alternativ för lyxälskaren, och det finns även möjlighet att skräddarsy kvällen efter önskemål.

Pris: 595-995 kr per person. 

6. Koreanskt med karaoke på Nam Kang

Koreanska julbordet på Nam Kang i Stockholm består av skaldjur tillagade på koreanskt vis och traditionell bordsgrillning. Vegetariskt alternativ finns. Stort plus för att de dessutom har karaokerum som går att boka.

Pris: 495 kr per person. 

7. Amerikanskt rockbord på Hard Rock Café

Gillar du friterad kyckling, äppelpaj, hickory BBQ smoke ribs och skivad biffstek lär du inte bli besviken på Hard Rock Cafés grilldoftande julbuffé på Sveavägen.

Pris: 450-550 kr per person. 

8. Italienskt julbord på Buco Nero

Julbord med italienskt tema på Buco Nero i Stockholm- buffé, finns fisk- och skaldjursdel och charkuteri- och grönsaksdel.

Pris: 495-795 kr per person. 

9. Julbord med egen kock på Budda Khan Teppanyaki

Julbordet på Budda Khan Teppanyaki har bytt ut skinkan och sillen mot hummer och kungskrabba, och avsmakningsmenyn på nio rätter tillagas framför dig av en klassiskt skolad teppanyaki-kock.

Pris: 498-998 kr per person.

10. Vin som stjärna på The Winery Hotel

Låt drycken stå som huvudroll, och välj ett vinbord i jul. The Winery Hotel anordnar sin version av ett julbord där du blir bjuden på sex olika viner, och där varje vin ackompanjeras av tre rätter. Tanken är att rätterna ska höja och komplettera vinet istället för tvärtom.

Pris: 1 150 kr per person. 

11. Julbord av och med Plura på Ebenist

Julbordet på Ebenist på Stortorget i Gamla Stan är i stort sett ett traditionellt julbord men med en stor skillnad – julbordet lagas av Plura Jonsson själv som assisterar köksmästare Mathias Brogie i köket. Det bjuds på favoriträtter från 1800-talet och nya rätter, och Plura kryddar snapsen och väljer musiken. Du kan även köpa signerade exemplar av Pluras kokböcker och skivor på plats.

Pris: 710 kr per person.

12. Persiskt julbord på Restaurang Shahrzad

Om du gillar persiskt mat bör du gillar Restaurang Shahrzads julbord. Här bjuds på en buffé med smaker från Kaspiska havet i norr där det odlar mycket vitlök, ris och aubergine, till persiska viken i söder där det är mer hetta i maten.

Pris: 249-399 kr per person. 

13. Schlager möter USA i ”American Christmas Show”

Tony Irving, Shirley Clamp och Malin och David Watson bjuder på amerikansk julshow med musik, dans och underhållning på Casino Cosmopol i jul. Amerikanska julklassiker mixas med nya och gamla schlagerlåtar tillsammans med amerikanskinspirerad julmat.

Pris: 495 kr per person. 

14. Spritfyllda julbordet på Spritmuseum

Fira jul på Spritmuseum! Kvällen startar med ett glas av Erik den XIV:s favoritdryck, Lutendrank, och går vidare till utställningarna Spritlandet och ”Under ytan – Bertil Vallien” och ett besök på en utställning om champagne. Kvällen avslutas med julmiddag i Spritmuseums restaurang.

Pris: 1 185 kr per person. 

15. Vegetariskt julbord på Hermans

Om du är vegetarian eller gillar vego bör du ta dig till klassiska vegorestaurangen Hermans på Södermalm. Restaurangen, som har utsikt över vattnet, bjuder under kvällen på rätter som vegetarisk Janssons frestelse, vintergryta, vegosenapssill på aubergine, sallader, veganska ostar och vegoköttbullar.

Pris: 395 kr per person. 

16. Japanskt julbord med show på Kasai

Restaurangen Kasai erbjuder ett japanskt julbord som serveras i flera omgångar kring bordet, samtidigt som du bjuds på show och uppträdanden.

Pris: 650-850 kr per person. 

17. Hållbart julbord med en twist

På restaurangen Mother kan du äta ett modernt julbord där klassiker serveras med en helt ny twist. Maten lagas dessutom utifrån ett hållbarhetsperspektiv och serveras utan raffinerat socker, laktos och gluten.

Pris: 621 kr per person. 

Fler tips på julbord hittar du här >>