5 misstag att undvika när du äter på en exklusiv restaurang

12 aug, 2017 
AvThowe Wagner Larsson
Ska du äta middag på en mer exklusiv restaurang gör du rätt i att våga testa något nytt och be din kypare om tips. Här är fyra misstag du däremot ska hålla dig borta från.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Du måste inte beställa vin om du hellre dricker något annat. Foto: IBL

Att dinera på en mer exklusiv restaurang brukar ofta vara en gastronomisk upplevelse. Smaker du vanligtvis inte tycker om smakar helt annorlunda i en ny, oväntad kombination och när du dricker den utvalda drycken till maten upptäcker du att smakerna förändras ännu mer. Det finns dock vissa saker du bör undvika att göra om du äter på en mer exklusiv restaurang – här är fyra av dem!

1. Du glömmer bort att meddela eventuella allergier

Om du glömde bort att meddela din kypare att du är allergisk mot nötter, men ändå har beställt en maträtt som innehåller just det, är det på dig ansvaret vilar. Meddela din kypare om vilka allergier och kostrestriktioner du har innan du beställer.

Annons

2. Du beställer din favoriträtt

När du äter på en exklusiv restaurang gör du helt rätt i att beställa något du vanligtvis inte äter. Vissa ingredienser kanske inte låter så tilltalande när du läser dem på menyn men på en exklusiv restaurang är de vanligtvis väldigt duktiga på att kombinera just smaker. Det är en möjlighet att testa smakkombinationer i maträtter du inte är van vid och kanske inte kan laga själv, samtidigt som du kan inspireras till att testa nya saker i köket hemma.

Läs även: Så väljer du rätt vin till maten när du äter på restaurang – 7 tips

3. Du beställer bara de omtalade rätterna

Kanske har du läst att just den här restaurangen har två, tre rätter som är något riktigt speciellt – men var inte rädd för att testa något som lockar dig ännu mer på menyn. En exklusiv restaurang brukar dessutom ändra sin meny flera gånger per år, sett till hur efterfrågan på råvaror ser ut, och om du bara väljer bland paradrätterna kanske du missar några av de innovativa och nya alternativen.

Annons

4. Du vågar inte ställa frågor

Är du osäker på vad du ska beställa eller dricka? Din kypare är där för att guida dig rätt. Berätta att du inte vet vad du ska beställa, men ge riktlinjer som att du älskar koriander och avskyr fisk. Våga testa det kyparen föreslår, även när det gäller vin.

5. Du måste inte beställa vin

Det kanske känns som att vin är ett måste för att få till smakerna i maten, men det finns flera drycker som kan göra att din maträtt lyfter ännu mer. Berätta för din kypare att du vill dricka något annat än vin och be hen guida dig rätt.

Läs även: 7 enkla etikettregler till middagsbjudningen

Annons