ANNONSSAMARBETE MED APOLLO
Vingårdar och vikar – upptäck Greklands gömda skatter

Marin John

Vingårdar och vikar – upptäck Greklands gömda skatter

Strosa runt i avlägsna bergsbyar, besök en vingård eller utforska grottor längst den dramatiska kusten. Här listar vi nya platser att sätt upptäcka i härliga Grekland.
12 maj, 2021

Strosa runt i avlägsna bergsbyar, besök en vingård eller utforska grottor längst den dramatiska kusten. Grekland bjuder på många dolda skatter som är perfekta att ta sig till med egen hyrbil.

Att hyra egen bil är ett härligt och spännande sätt att upptäcka nya platser i Grekland. Här listar resebolaget Apollo landets gömda skatter som du enkelt och tryggt når med egen bil (hyrbilen förbeställs enkelt direkt till flygplatsen eller kan hämtas upp i lugn och ro efter ankomst till hotellet).

SNORKLING OCH SURFING

Loutros kristallklara vatten är perfekt för snorkling.

Vladimirs_Gorelovs

På Kretas sydkust ligger den gömda pärlan Loutro. Det är en liten by som ligger placerad i en bukt omringat av turkost, kristallklart vatten – perfekt för snorkling. Här äter du majestätiskt på någon av byns tavernor och kan även övernatta om du bokar i tid. Öns vackra berg är idealiska för vandring och längs den dramatiska kusten kan du hyra motorbåt eller kanot för att utforska grottor och gömda stränder.

Prasonisi beach på Rhodos – för kite och vindsurfing.

Är du däremot sugen på kite eller vindsurfing är Prasonisi beach på Rhodos ett riktigt paradis. Placerad på en udde på öns sydligaste spets där Egeiska havet och Medelhavet möts, ligger vinden på som skapar fantastiska förutsättningar för surf på alla nivåer.

– Är man inte redan inbiten surfare finns flera surfcenter och surfskolor på stranden. För den som är mer sugen för bad och strandhäng är den östra stranden ett tips, som erbjuder lugnare vatten och vindar. Den fina sanden och det grunda vattnet gör att även barnen trivs, säger Daniel Barkland marknadschef på Apollo.

Zakynthos vingårdar

Bland Greklands lite mer avsides höjdpunkter nämner han bland annat ön Zakynthos och dess relativt okända vingårdar. Hit tar du dig enkelt med bil för en härlig dagsutflykt som blir ett perfekt avbrott från de vykortsvackra stränderna. Här finns gårdar med vinsorter som är unika för de sju joniska öarna, som det sällsynta röda Avgoustiatis eller det vita, livliga Vostilidi. Drycken avnjuts bäst ihop lokalt producerade grönsaker, fetaost eller traditionella pärlor som meze och keftedes – grekiska lammköttbullar i tomatsås.

Naturpooler i Zagoria

För den som föredrar det grekiska fastlandet är, enligt Daniel Barkland, Zagoria en riktig pärla. Regionen är placerad i Pindusbergen i nordvästra delen av landet och kännetecknas av sin traditionella arkitektur som inramas av storslagna, vilda berg.

Zagoria har källor med kristallklart vatten som man kan bada i.

– En biltur hit är en speciell upplevelse bland små grekiska bergsbyar, där du kan äta, strosa runt och övernatta. Besökare kommer till platsen för att exempelvis vandra, rida, cykla, klättra eller bada i naturpooler som formats i bergen, säger Daniel Barkland.

7 saker du bör tänka på när du hyr egen bil i Grekland

1. Den lägsta åldersgränsen för att hyra bil i Grekland är 21 år. Beroende på vilken typ av bil du hyr kan åldersgränsen vara högre.

2. Acceptera aldrig en bil i dåligt skick. Välj helst något av de större hyrbilsbolagen.

3. Tänk på att det är olagligt att använda mobiltelefon utan handsfree när du kör bil i Grekland. Böterna är mycket dryga för den som bryter mot denna lag.

5. Kör du i en rondell gäller högerregeln. Den som kör måste alltså ge företräde för bilar som är på väg in i rondellen.

6. De flesta hyrbilsmodellerna är manuella. Är du van att köra automatlåda tänk på att det är väldigt svårt att få tag på automatiska bilar, så räkna inte med det.

7. Boka din hyrbil senast 7 dagar innan din resa för att vara säker på att få den modellen du vill ha.

Apollo har erbjudit resor till Grekland i över 30 år. Det var också hit den allra första resan till solen med flygbolaget gick. Daniel Barkland menar att man som resenär kan vara trygg med Apollos gedigna erfarenhet och att det finns guldkorn som passar alla smaker.

Här kan du läsa mer om Apollos aktiviteter och hotellutbud!