Trendspaning: Här är de hetaste resmålen 2020

trendiga resmål 2020

Dags att planera nästa års semesterresa? Reseexperterna bakom Lonely Planet listar varje år resmål värda att uppmärksammas för såväl sin skönhet som spännande kultur och intressanta samhällsutveckling. Här är årets lista – och vi vågar lova att den kommer bjuda på ny reseinspiration.
31 oktober, 2019

Lonely Planet har gjort reseguider i snart 45 år, så de om någon har koll på vad som gör ett resmål spännande och attraktivt! Listan bygger på erfarenheter från så väl Lonely Planets egna, beresta skribenter som input från deras följare i sociala medier.

Res mer klimatsmart

Men – vi kan inte börja den här listan utan att samtidigt påminna om att njuta av din semester utan att göra allt för stora avtryck på miljön.

Klimatångesten till trots är långväga resor ett sätt att uppleva andra delar av världen och andra livssituationer, vilket är en viktig del i lösningen och arbetet mot en mer enad värld. Men fundera gärna ett varv till över vilken flotta du flyger med – moderna flygplan ger extremt mycket mindre klimatavtryck än gamla plan – och klimatkompensera gärna.

Med det sagt – här är de mest spännande resmålen 2020 – enligt Lonely Planet!

1. Bhutan

Djupt in i Himalayas bergsmassiv ligger Bhutan, ett av världens minst besökta länder. Turismen är hårt begränsad, men det har också gjort det till ett land som stått emot många av de problem resten av världen dras med. Det är världens enda koldioxidnegativa land och befolkningen lever ett stressfritt och ganska obekymrat liv – de sägs vara lyckligast i världen. Räkna med att höra mer om detta unika, fascinerande land, dess annorlunda kultur och extravaganta naturupplevelser framöver.    

2. England

Om vi bortser från Brexit-rubrikerna och den oro de skapar är detta ett fantastiskt resmål för dig som söker vacker landsbygd, små mysiga byar och historiska slott. Lonely Planet hyllar de många öde stränderna och de nyöppnade vandringslederna som tar dig längs kuststräckor man tidigare inte kunnat uppleva.

3. Norra Makedonien

Norra Makedonien (som förr bara hette Makedonien) är en uppstickare som ger mycket för pengarna. Landet bjuder på gastronomiska upplevelser och fantastiska vandringsleder i bergen. Man saknar kust, men kompenserar väl genom den stora sötvattensjön Ohrid.

4. Aruba

Det sagolikt vackra smekmånads-resmålet Aruba kallas även ”den glada ön” och alla som sett bilder därifrån vet att destinationen egentligen inte behöver säljas in alls i övrigt. De kritvita, palmbeströdda stränderna, det turkosa vattnet och de pastellfärgade husen talar för sig själva. Placeringen på den här listan just i år förklaras nog av att man nyligen gjort en nysatsning på hållbar turism, som att förbjuda engångsplast och solkräm som hotar förstöra de vackra reven.

5. eSwatini (Swaziland)

Nja, kanske ärligt talat ett land som skulle behöva jobba på sina kvinnliga och politiska rättigheter. Men södra Afrikas minsta land (som fick nytt namn 2018 eftersom kungen var trött på att blandas ihop med Schweiz) har vacker natur, spännande kultur och vänlig befolkning. Landet har få turister, men de som besöker eSwatini väljer ofta att kombinera resmålet med Sydafrika då det nästan ligger inklämt i landet. Landet har inga egna kustremsor, men nära till vackra stränder i Mocambique.

6. Costa Rica

Pura vida (det rena, lyckliga livet) är livsstilen som dominerar i detta vackra, lilla gröna land som mest består av regnskog och sagolika kuster. Landet har låg kriminalitet och tar allvarligt på bevarandet av naturen, så hållbarhetstänket är väl utvecklat. Surfa, vandra i regnskogar och njut av alla små yogaretreats.

7. Nederländerna

I år firas 75-års jubileet av andra världskrigets slut stort runt om i Holland, och med det utmärkta tågsystemet är det lätt att ta sig runt för att uppleva dem alla. Ett perfekt resmål för en weekend på våren kanske? Landet är också ett bra tips för den som vill ha en lite mer aktiv semester – det är ett utmärkt resmål att upptäcka på cykel.

8. Liberia

Ännu ett ganska otippat och okänt turistmål – kanske mest för den äventyrliga som inte prioriterar bekvämligheter. Liberia är mycket fattigt och än finns så klart mycket kvar att göra, men landet har tagit flera viktiga politiska beslut de senaste åren och är på god väg att bli en välfungerande demokrati. Liberia har vackra stränder med utmärkta förutsättningar för att surfa och ett fascinerande djurliv i nationalparkerna.

9. Marocko

Upplev marknader och gamla gränder i Marrakech och Fez, sola och bada längs kusten och utforska Atlasbergen – kanske genom en luftballongsfärd? Har du tid vill du så klart uppleva Saharaöknen, kanske genom att övernatta i tält eller roa dig med olika lekfulla aktiviteter i sanden.

10. Uruguay

Med en växande vinindustri, mer än 60 mil kust och progressiv socialpolitik har det avslappnade Uruguay något för de flesta. Här finns såväl Sydamerikas svar på Monte Carlo; Punta del Este, som en levande landsbyggd. Landet är ett av Sydamerikas säkraste och har utmärkta busskommunikationer, men kunskaper i spanska kan behövas för att ta sig runt.

Bilder: TT, Unsplash

Läs mer:

10 anledningar till att resa ensam

18 vanliga (och dyra) misstag när du bokar resa

De 10 bästa apparna för din resa