Sugen på en resa? Här är 10 nya resmål i Europa att upptäcka asap

08 jun, 2018 
Här är de bästa resmålen i Europa , enligt Lonely Planet .
Från soldränkta stränder i Provence till spännande arkitektur i skotska Dundee. Lonely Planet har listat de tio bästa destinationerna att besöka i Europa i år – och de är alla något mer udda platser som inte tidigare lockat de stora turistmassorna.
Annons

Om du är ute efter nya, spännande resmål som alla andra inte åker till så har guideboksföretaget Lonely Planet precis listat flera alternativ som kan falla dig i smaken. Europa har så mycket mer att erbjuda än London, Mallorca och populära Kroatien – även om alla tre resmål är härliga, så är en del resenärer ute efter något annat.

Lonely Planet har utsett tio platser som de anser är värda ett besök i Europa i år och de är alla fortfarande relativt okända för den stora massan. Vilken ort vill du upptäcka till näst?

1. Emilia-Romagna, Italien

Bologna och Emilia-Romagna är ett av Europas bästa resmål.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Ett mecka för alla matälskare. Från Bolognas ragùsås och skinka från Parma till balsamvinäger från Modena samt parmesanost som även kommer från den här regionen. Den här delen av Italien är helt enkelt som gjord för dig som älskar det italienska köket!

Annons

2. Kantabrien, Spanien

Kantabrien i Spanien är ett av de bästa resmålen att besöka i Europa.

Kantabrien är en region i Spanien som bjuder på mycket; från sandstränder via historiska, pittoreska byar till höga berg. Här finns även Spaniens äldsta nationalpark, Picos de Europa, som firar sitt hundraårsjubileum med flera olika evenemang i år.

3. Friesland, Nederländerna

Friesland i Nederländerna är ett av de bästa resmålen att besöka i Europa

Nederländerna är så mycket mer än Amsterdam och Den Haag. Provinsen Friesland ligger i de norra delarna av landet och dess huvudstad Leeuwarden är Europas kulturhuvudstad i år och erbjuder, förutom utställningar, festivaler och evenemang, mysiga caféer, kanaler och gamla byggnader.

Annons

4. Kosovo

Kosovo är ett av de bästa resmålen att besöka i Europa.

I år har det gått tio år sedan Kosovo förklarade sig självständigt och det lilla landet besöks bland annat för sina fina vandringsleder i spektakulära landskap. I regionen Rahovec finns dessutom flertalet vingårdar och i staden Prizren hålls en populär filmfestival som lockar resenärer i år.

5. Provence, Frankrike

Vackra Provence i Frankrike är ett av de bästa resmålen att besöka i Europa

Från lavendelfält och olivträd till vackra stränder – i Provence finns något för de flesta. Upptäck calanques längs med kusten (vikar med branta klippor, se bilden ovan), besök Marseille och Aix-en-Provence och glöm inte bort att njuta av det franska köket!

Annons

6. Dundee, Skottland

Dundee i Skottland är ett av de bästa resmålen att besöka i Europa

Staden Dundee tros få en uppsving när Skottlands första designmuseum, V&A Dundee, öppnar i staden i september. Dessutom storsatsar Dundee på att bygga om vid kusten i staden, för att skapa nya sociala ytor för såväl bofasta som besökare.

7. Småkykladerna, Grekland

Småkykladerna är ett av de bästa resmålen att besöka i Europa

Småkykladerna, som ligger mellan Naxos och Amorgos, består av öarna Iraklia, Schinoussa, Donoussa och Koufonissi. Här kan du uppleva genuint grekiskt öliv med tavernor, stränder och ett påtagligt lugn.

Annons

8. Vilnius, Litauen

Vilnius i Litauen är ett av de bästa resmålen att besöka i Europa

En stad som är på uppgång är Litauens huvudstad Vilnius. Här finns allt från gamla staden i barockstil som återfinns på Unescos världsarvslista till moderna konstnärskvarter, mikrobryggerier och spännande restauranger.

9. Vipavadalen, Slovenien

Vipavadalen i Slovenien är ett av de bästa resmålen att besöka i Europa

Vipavadalen, på engelska Vipava valley och på slovenska Vipavska Dolina, och dess landskap och byggnader för tankarna till Toscana, skriver Lonely Planet. Området ligger strax väster om huvudstaden Ljubljana och erbjuder vingårdar, vackra vyer och få turister.

Annons

10. Tirana, Albanien

Huvudstaden Tirana i Albanien är ett av de bästa resmålen att besöka i Europa

Med närhet till såväl de albanska alperna som till kusten vid Adriatiska havet har Albaniens huvudstad Tirana mycket att erbjuda resenärer. Men staden i sig är även värd ett besök med sina färgglada byggnader, grönområden och sitt pulserande stadsliv.

Foto: IBL/Shutterstock

Läs mer:

Annons