Sugen på att lära dig surfa? ELLE listar världens bästa surfställen

08 jul, 2018 
AvELLE -redaktionen
Vågor i världsklass, soluppgångssurfing och paradisiskt strandliv. Journalist Sofia Edgren, bokaktuell med "Allt för vågorna – om vänskap, vågsurfing och viljan att hitta rätt i livet" delar med sig av sina favoritsurfplatser i världen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Av Sofia Edgren Foto IBL

Encinitas, södra Kalifornien

När September–november.

Varför För att Encinitas förkroppsligar hela den kaliforniska surfkulturen – livsstilsmässigt liksom modemässigt (yes, svarta Ray-Bans och retrobaddräkt av 60-talssnitt går hem). Supermysig stad där hela tillvaron kretsar kring beachen. Gym och aw, vadå? Här morgonsurfar (eller yogar eller joggar) man i soluppgång och ses i line up efter jobbet. Vilket inte utesluter att Encinitas har en levande på stan-kultur med massa sköna restauranger, kaféer och butiker. Encinitas är som Brooklyn – hippt, kreativt och medvetet – fast lite mer avslappnat.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

För vem Strandlivsälskande hipsters.

Missa inte Frukost på Honey’s i downtown Encinitas. Neoklassisk amerikansk diner med surfaura.

Weligama, sydvästra Sri Lanka

När November–april.

Varför För kulturen, stränderna, djungeln, maten, människorna och – såklart – de snälla vågorna. Aldrig stått på en bräda? Då är sydvästra kusten på Sri Lanka perfekt! På stranden utanför Weligama är vågorna mjuka och räcker ofta inte högre än till midjan. Sri Lankas stränder inkarnerar hela zensurfens väsen. Och den som reser med sällskap som inte vill surfa behöver inte ha skuldkänslor – det finns hur mycket sköna surfställen som helst att hänga på.

Annons

För vem För den som vill ha Indien light och saknar Thailand som det var för 20 år sedan.

Missa inte Nu vill man kanske inte hänga med svenskar när man rest till Sri Lanka, men ett besök på svenskägda Ceylon Sliders är att prioritera. Urmysigt boutiquehotell med yogadäck på taket! Och mysigt kafé med avokadomackor, gröna smoothies och kokoslatte samt butik med handplockade plagg, smycken, beauty och surfprylar. Kolla in de fantastiska kaftanerna.

Biarritz, södra Frankrike

När April–oktober.

Varför Europas surfmecka numéro un – och så franskt ”glamour sportif” det bara kan bli. Ofta smockfullt av surfare vid stranden inne i stan – men hav förtröstan, det finns lugnare ställen om man åker en bit längs kusten. Dessutom är Biarritz så otroligt mycket mer än vågor. Här sörplar du skaldjur medan du spanar in snyggt folk på strandpromenaden vid Côte des Basques. Typisk dresscode: Blåtvitrandig tröja, slitna 501:or. flipflops och korgväska. Alternativt svart våtdräkt.

Annons

För vem Frankofiler, surfnördar och folk med, tja … stil.

Missa inte Le Surfing, legendarisk bistro och skönt häng för ”après surfing”. Precis intill havet med panoramavy mot klassiska surfstranden Côte des Basques.

Galicien, nordvästra Spanien

När Augusti–oktober.

Varför I Galicien har tiden stannat – på ett magiskt vackert vis. Provinsen är Mallorcas och Ibizas antites: så ohippt att det blir hippt. Spaniens undangömda hörn är en oförglömlig naturupplevelse – och helt perfekt för den som vill kombinera surf med stillsamt lugn och tystnad. Restaurangutbudet är skralt – men har man tillgång till en grill fixar man enkelt femstjärnigt käk hemma. Den färska fisken och det lokala vinet är som vågorna: världsklass.

Annons

För vem Den som längtar efter natur, vågor och stillhet.

Missa inte El Camino, pilgrimsleden som slutar vid katedralen i Santiago de Compostela.

Santa Teresa, Costa Rica

När November–april.

Varför Paradisiskt, ekovänligt, stil-, mat- och miljömässigt medvetet och öppenhjärtligt. Det finns nog ingen plats i världen med fler förstklassiga och mysiga bowlställen och juicebarer än Santa Teresa. Plus en rad sköna yoga- och surfhäng. Plus en paradisisk strand med vågor i världsklass. Det finns bara ett problem med supermysiga surfbyn Santa Teresa: man vill aldrig åka hem.

För vem Hälsovurmare som gillar tropisk värme och vågor.

Missa inte Flor Blanca, ekolyxig spahotelldröm. Unna dig en natt, ett yogapass eller en härlig behandling. Eller bara en grön drink vid poolen.

Tips!

Sugen på att lära dig surfa? Kolla in Surfakadademin.se – de har camps på alla ställena!

Annons