MINIGUIDE: 5 PÄRLOR PÅ VÄSTKUSTEN DU INTE VILL MISSA

Reseguide till svenska västkusten

Är du ute efter semestertips till sommaren? Då vill vi slå ett slag för vackra västkusten! Här väntar spännande utflykter, sköna strandhugg och första parkett till storslagna havsvyer. Vi listar 5 pärlor du inte vill missa!
14 april, 2021

Västkusten kallas även ”bästkusten” och vi förstår varför. Här väntar upplevelser för alla smaker och kusten är fullspäckad av härliga platser att besöka. Upptäck västkustens otroliga natur både på land och till havs – plocka blåmusslor ur vajande tång, njut av solvarma klippor, salta bad och magiska solnedgångar. Oavsett vad du gillar att göra har västkusten helt säkert något för dig.

Vi har valt ut 5 av de absolut bästa stoppen på västkusten i sommar!

1. KÄRINGÖN

Närmast mytomspunnen för sin sällsamma skönhet och sin pittoreska skärgårdskaraktär är Käringön ett måste. Du tar dig enkelt hit från Tuvesviks färjeläge och resan på dryga halvtimmen är makalöst vacker.

Den lilla vägen från hamnen tar dig genom vindlande gränder med vackra trähus och vill du vandra runt hela ön så finns markerade stigar. Lata dig på solvarma klippor, dyk från trampolinen på östsidan, stanna till vid fiskaffären och njut av nyfångade havskräftor direkt vid bryggan.

Käringön, perfekt att besöka i sommar

Foto: TT

2. CAPRI NATURRESERVAT

På bekvämt cykelavstånd från Strömstad ligger Capri Naturreservat. Här hittar du Sveriges västligaste udde med fantastisk sandstrand och mjukt slipade klippor. Packa badkläder och picknickkorg – det här är ett perfekt ställe för en härlig dagsutflykt!

Har du kajak finns mycket fint att upptäcka runt udden och på den närbelägna Tjurholmen. Efter en dag full av salta bad och skönt klipphäng kan du ta en promenad till fiskeläget strax intill och njuta av kvällssolen som sakta sjunker ner i Skagerrak.

Resetips till Capri naturreservat

Foto: Shutterstock

3. UGGLARP STRAND

Strax söder om Falkenberg, vackert inbäddad mellan klippor, ligger Ugglarps fina sandstränder. Långgrunda och med riktigt mjuk sand har Ugglarp seglat upp som sol- och badfavorit. Vattnet värms snabbt upp och botten är ljuvligt sammetslen. Strosa längs vattenbrynet, fiska krabbor från piren vid klipporna i norr, eller snorkla bland tångrev.
Maxat strandhäng utlovas!

Ugglarp strand, resetips

Foto: TT

4. HÅLLÖ

Från Smögenbryggan tar du färjan över till klippiga och vilda Hållö. Här finns inte bara fina bad- och dykmöjligheter, utan också Bohusläns äldsta fyr. På öns västra sida hittar du Marmorbassängen – känd för sitt klara, turkosblå vatten som för tankarna till Medelhavet. Ett måste för badfantasten!

Eftersom Hållö är ett naturreservat får du inte tälta här, men det finns vandrarhem för den som vill övernatta och ta del av de majestätiska solnedgångarna.

Hållö, resetips

Foto: TT

5. DYRÖN

Söder om Tjörn hittar du Dyrön, känd för sin vackra vandringsled med storslagna vyer över skärgården, charmiga trähus och glittrande badvikar. Slingan är kuperad och här finns också en spännande ravin.

Spana efter mufflonfåren som rör sig fritt över ön, ta en paus vid Grinnebergets utsiktsplats eller boka in ett bastubad med svårslagen utsikt på Dyröns bastu som ligger på öns sydsida. Gillar du vandring i havsmiljö så är den här ön ett absolut måste!

Utsikt från ravinen ner mot fiskeläget på Dyrön

Foto: TT

Startbild: TT

Missa inte

Blir det en sommar i Sverige? 5 storslagna nationalparker du måste besöka

Maxa din staycation!

5 svenska vingårdar med det lilla extra

Man tror inte att det är Sverige!

Sveriges bästa hotell med utomhuspooler

Lyxig utomlandskänsla!