ELLE <3 superguide till världens bästa takbarer

29 okt, 2015 
AvLisa Arnell
Är du också på ständig jakt efter den perfekta baren under öppen himmel? Search no more, nu finns alla de bästa samlade på ett och samma ställe.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Sommartid vill man ju inget hellre än att hitta den perfekta takbaren, för den efterlängtade solen, den ljumma brisen, de bästa vännerna och de godaste drinkarna. Säg hejdå till google, ofulllständiga guider och halvbra tips – nu finns det en hel hemsida som listar de bästa takbarerna – i Sverige och utomlands. Komplett med info, bilder, adresser, kartor och länk till barernas hemsidor.

Rooftopguiden.se lanserades här om dagen och har som mission att samla alla de bästa rooftop-barerna i världen på ett och samma ställe. I Sverige är ännu bara Stockholm representerade på listan, men Göteborg är på gång.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Bakom projektet står kompisarna Hans Ebenman och Rikard Fredricson, födda och uppväxta i Mjölby men numera Stockholmsbor, med restaurangbesök som gemensam hobby och på ständigt jakt efter den perfekta takbaren. Vi ringde upp dem för att höra mer om årets bästa idé.

Annons

Hur kom ni på det här?

– Vi gillar mat och drinkar – och får man välja vill man ju självklart avnjuta det med fin utsikt. Vi reser en hel del och kom på oss själva att alltid lägga ner mycket tid på att kolla upp vilka rooftops som var bra i den stad vi var på väg till. Men vi upptäckte ganska snart att det var bökigt att hitta dem. Där någon gång kläcktes idén till att göra en överskådlig, schysst och komplett guide för alla oss som vill hitta de bästa takbarerna. En ytterligare anledning var att kunna ge inspiration till att välja resmål med rooftopbarer som lockelse. Vi använder själva guiden för att kolla upp de grymmaste takbarerna i världen – och sedan bokar vi vår resa utefter det.

Nån resa redan planerad?

– En av oss har precis bokat en treveckorsresa till Melbourne, Sydney och Singapore, där vi givetvis ska testa så många takbarer som möjligt och se om de kvalar in på rooftopguiden.se.

Annons

Vilka är kriterierna för att få vara med på listan?

– Det ska finnas utomhusterrass, det ska serveras dryck från en bar och det ska vara över marknivå. Ju högre upp desto bättre men med rätt förutsättningar kan även en takbar på tredje våningen ge en fantastisk utsikt och atmosfär.

Vad är det som gör rooftops så mycket bättre än andra barer?

– Utsikten först och främst. Men även friheten att sitta utomhus och kunna ta del av en skön atmosfär. Helt ärligt så suger det ju rätt hårt att stressa runt på olika sightseeing-turer för att hinna med att se allt man vill i varje stad. Strunt i det säger vi, slå er ner på en takbar med utsikt över hela staden istället. Solen i ansiktet, rumpan i en skön loungemöbel, en drink i handen och utsikt över hela staden – perfekt. Och för de som gillar att ta vackra stadsbilder eller storslagna selfies finns det ju inte många platser som slår en bra rooftopbar.

Annons

Vilka ställen kvalar in på er egen topp 5-lista?

– Svårt, det finns många riktigt bra. Men utan inbördes ordning säger vi då:

  • Sky Bar at Grand Hotel Central i Barcelona – grym utsikt, prisvärt och med en schysst pool.
  • Hotel Raphael i Rom – bra mat, lugn och skön stämning och en härlig utsikt.
  • Gansevoort Park Rooftop i New York – bra party, skön utsikt bland skyskraporna och swimmingpool.
  • Heli Lounge Bar i Kuala Lumpur –opretentiös och avslappnad takbar med en helt magisk utsikt.
  • Wooloomooloo i Hong Kong – bra restaurang, bra drinkar och bra utsikt. Allt är bra här.

Finns det nån chans för fler svenska städer att komma med på listan?

– Självklart. Göteborg är på gång. Anledningen till att det inte är fler svenska städer med beror på att utbudet än så länge är ganska klent. Och att vi nu till en början, främst riktat in oss på städer dit det kommer mycket turister. Men har man en grym rooftopbar som man tycker borde vara med på hemsidan, så hör av er till oss! Vi vill samla de allra bästa, oavsett land och stad.

Om ni fick utse den bästa rooftopbaren i Stockholm, vilken väljer ni då och varför?

– Svårt val. Men måste vi välja någon så är det Gondolens takterrass. Här får man både bra käk, bra service och en riktigt bra utsikt över vackra Stockholm. Men det finns flera bra, bara i år har det tillkommit två nya takbarer i Pane Frescos rooftopbar och Urban Delis 9th Floor. Vi ska testa dem på bred front så fort solen kommer tillbaka, kanske hittar vi två nya favoriter där.

Senaste nytt får du på sociala medier – perfekt på resan ju – tips rakt i telefonen! Instagram the_rooftopguide och Facebook.com/therooftopguide.

Hela guiden hittar ni på rooftopguiden.se och/eller rooftopguiden.comDär hittar ni också killarnas egen Top 10-lista där de listat de 10 bästa takbarerna just nu.

takbarer rooftopguiden 1

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons