Reseguide: Upptäck Italiens hemliga guldkorn

30 sep, 2020 
AvELLE -redaktionen
Guldkorn i Italien, reseguide
Glöm Florens och Milano. Om du vill se det autentiska Italien ska du till foodieregionen Emilia-Romagna. ELLEs Josephine Aarkrogh delar 
med sig av sina bästa tips i Modena, Parma och Bologna.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Modena

Den långsamma, pastellfärgade staden huserar inte bara världens bästa restaurang, den får dig också att sänka tempot rejält.

Äta

Osteria Francescana (Via Stella 22) är utnämnd till världens bästa restaurang, med tre Michelin-stjärnor och bara 12 svårbokade bord. Så sätt upp dig på väntelistan och håll tummarna! Modena bjuder också på massor av traditionella matställen. Enzo (Via Coltellini 17) har hemlagad pasta i långa rader och kitchig, knallröd inredning, medan den mer avslappnade Bar Schiavoni (Via Luigi Albinelli 13) är känd för sina smörgåsar med parmaskinka, färsk ricotta och ruccola.

Ta en paus

Det bästa med Italien är att alla ställen kan brygga en god kopp kaffe, men gå gärna till Mon Cafe (Corso Canalchiaro 128), som även serverar morgoncroissanter och kvälls-Aperol. Caffetteria Giusti (Via Luigi Carlo Farini 83) ligger lite gömt och är perfekt för en kaffepaus. Dagens gelato får du hos Emilia Cremeria (Piazza Mazzini Giuseppe 17).

Annons

Shoppa

I en matstad som Modena ska du självfallet besöka den lokala matmarknaden Mercato Albinelli (Via Luigi Albinelli 13). Här köper hela staden sina matvaror och det finns skinkor, ostar och frukt en masse. Köp det som är i säsong och ta med till domkyrkans torg som ligger bredvid. Är du ute efter designerkläder till dig själv är Spoon (Corso Canalchiaro 50) värd ett besök och för de minsta är det lokala barnklädesmärket Bisous (Via Sant’Eufemia 70) ett måste.

Parma

Ja, staden är känd för sin skinka – men här finns mycket mer än så.

Bo

Parma är välbesökt på helgerna, så bo gärna lite utanför staden. Villino di Porporano (Str. a Bodrio 26) ligger tio minuters bilfärd från centrum och är ett superromantiskt bed and breakfast med bara sex rum, en helt fantastisk trädgård (med pool) och en klart minnesvärd frukost.

Äta

Ai Due Platani.

Lokala favoriten Ai Due Platani (Strada Budellungo 104/a) serverar ost- och skinkbrickor och klassiska tortellini, men spara lite aptit till slutet av middagen då de rullar in en vagn med hemlagad vaniljglass som du kan toppa med sockerrostade hasselnötter och chokladsås. Inne i centrum hittar du Croce di Malta (Borgo Palmia 8) på en liten mysig plats bakom huvudgatan. Det är ett yngre team som ligger bakom restaurangen, så maten är inte så traditionell, men med stort fokus på bra råvaror och menyn ändras dagligen. Är du fortfarande inte mätt? Avsluta på Gelateria K2 (Strada Benedetto Cairoli 23).

Bologna

Unna dig själv några dagar i den mysiga staden som kallas italiens mathuvudstad.

Bologna.

Bo

Hotel Corona d’Oro (Via Guglielmo Oberdan 12) ligger supercentralt på en av Bolognas smala gator, perfekt om du vill utforska staden till fots.

Shoppa

L’Inde le Palais.

Bakom Piazza Maggiore hittar du lyxmärkesbutiken L’Inde le Palais (Via de’ Musei, 6), som erbjuder både Celine och Gucci, och bara butikens vackra lokaler är värda ett besök. I närheten ligger också italienska Momonì (Via Clavature, 6/A) som levererar Marni-liknande print på klänningar och pyjamasset, samt fina underkläder.

Äta

Ruggine.

Du får en old school-lunch på Ristorante Donatello (Via Augusto Righi 8) och en avslappnad men delikat middag (med efterföljande starka cocktails) på Ruggine (Vicolo Alemagna 2/C).

Utflykt

Fienile Fluò.

På tio minuter med bil kommer du upp i bergen runt Bologna, som helt klart är värda en utflykt. Osteria dal Nonno (Via di Casaglia 62) är det perfekta stället för att snacksa ost och korv, medan du sippar Aperol i solnedgången. Fienile Fluò (Via di Paderno 9) är som gjort för en romantisk lunch med utsikt och på söndag eftermiddag ska du hänga i parken vid Serre dei Giardini Margherita (Via Castiglione 134), för festivalstämning och goda drinkar.

Annons

Lokala delikatesser att ta med hem

Parmigiano Reggiano

Till skillnad från kopian som vi känner som parmesan är Parmigiano Reggiano the real deal. Se hur den blir till på en rundvisning, till exempel The Secrets of Parmigiano Reggiano med Claudio, som du kan boka via Airbnb. Då får du bland annat besöka producenten Latteria Valle (Via Cantonazzo 1), men du kan också välja att bara köpa osten i deras gårdsbutik.

Culatello-skinka

Du känner till parmaskinkan, men culatellon kallas kungen av torkat kött. Antica Corte Pallavicina (Strada Palazzo due Torri 3) har torkat skinka i källaren sedan 1320-talet och du kan antingen övernatta i ett av deras rum eller bara äta här.

Balsamico

Vindlande gator i Emilia-Romagna.

Det sägs att man inte har smakat balsamico förrän man har smakat den från Emilia-Romagna. Kika förbi Il Borgo del Balsamico (Via Albinea Chiesa 27) – en bed and breakfast som också producerar de mörka, söta, syrliga dropparna, som kan ätas på allt från parmigiano till yoghurt.

Av: Josephine Aarkrogh

LÄS MER:

Resmålet som passar dig bäst – enligt ditt stjärntecken

Reseguide: Upptäck Comporta i Portugal

Resguide: Sakerna du inte får missa i italienska Puglia

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons