Reseguide till klassiska Kos

08 nov, 2014 
AvLisa Arnell
Klassiska Kos + jetsetfavoriten Bodrum = medelhavets hetaste kombo. ELLE guidar till designhotell, tavernor och shopping på två sidor om Egeiska havet. Vi har – precis som Egeiska havet – delat på semesterorterna och ägnat fullt fokus åt respektive resmål i varsin artikel. Idag ger vi er allt ni behöver veta om Kos.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Solen är på väg ner i Egeiska havet. Loja vågor sköljer in över stranden vid restaurang Spitaki, i utkanterna av Kos stad. Vi sitter med fötterna i sanden, bara ett par meter från vattenbrynet. Dricker lokalt rosévin ur immiga glas och äter oss nästan mätta redan på förrätterna. Det är svårt att få nog av de grekiska smårätterna, ”mezedes”. Medan himlen färgas rosa njuter vi av faten med tsatsiki, fetasallad, laxcarpaccio, grillade grönsaker och haloumi – och konstaterar att Kos har höjt ribban.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Paradise Beach, Kos, Grekland. Foto: Annika Goldhammer

De senaste åren har den grekiska charterklassikern fått en välbehövlig ansiktslyftning. De bedagade strandhotellen har ersatts av moderna all inclusive-resorter och lyxiga spahotell.

Annons

Den berömda bargatan i Kos stad – som bidrog till att ge ön dess partyrykte – finns kvar, men tempot är lugnare. Majoriteten av dem som reser till Kos i dag är mer intresserade av stilla middagar och solnedgångsdrinkar vid infinitypoolen än ouzoshots.

Men öns främsta turistmagnet är stränderna. De finaste ligger på sydvästra delen av ön och har namn som Camel beach och Paradise beach. Missa inte den naturliga bubbelpoolen som väntar en bit ut i vattnet vid Paradise beach!

Hotellpool på Kos i Grekland.

Boende på Kos

Aqua blu
Modernt och chict spahotell vid Lambi­stranden strax utanför Kos stad. Bland faciliteterna finns hamam, gourmetrestaurang, butik och pool med sköna solsängar. Dubbelrum från ca 990 kr.
Aquabluhotel.gr

Kos Aktis art hotel
Fyrstjärnigt designhotell vid stranden väster om Kos stad. Alla rum har havsutsikt, balkong och wifi. Dubbelrum från ca 950 kr. Hotellet kan även bokas genom Fritidsresor.
Kosaktis.gr

Annons

Klassisk grekisk sallad, tzatziki och bröd

Äta & dricka

Spitaki
Mysig strandrestaurang i utkanterna av Kos stad. Modern medelhavsmeny med grillad fisk, skaldjurspasta, caesarsallad och grekiska smårätter.

Pote tin Kyriaki
Kos bästa restaurang ligger lite undangömd nära busstationen, ett par gator från turistkvarteren. Beställ en karaff av husets vin och några smårätter att dela på, exempelvis fänkålspaj och friterade zucchiniblommor. Ej öppet lunchtid eller på söndagar.

Mamma med liten pojke i Kos stad, Grekland

Taverna Oromedon
Taverna i bergsbyn Zia där man sitter på en terrass med skuggande vinrankor och utsikt över ön. På menyn finns grekisk husmanskost och smårätter som vinblads-dolmar, fetaostfylld paprika och bläckfisk. Boka ett av borden längst ut för bäst utsikt.

Ice cream age
Glassbar nära restaurang Pote tin Kyriaki. Testa lokala smaker som mastiha, baklava eller jordgubbsglassen gjord på färska jordgubbar.

Shopping

Man åker knappast till Kos för att shoppa, men i Kos gamla stad finns ett hyfsat utbud av lokala kläd- och souvenirbutiker. Är man ute efter kulinariska souvenirer rekommenderas inomhusmarknaden vid torget mitt i Kos stad.

Annons

Kvinna står med fötterna i havet och kollar ut

Se & göra

Bada bubbelbad
Att bada i de varma källorna vid Therma beach, öns naturliga spa, är lite som att bada i ljummen champagne. Bubblorna kommer från en vulkanö och kan även upplevas en bit ut i vattnet vid Paradise beach, även känd som Bubble beach.

Kristallklart vatten på Pserimos i  Grekland

Öluffa
Hoppa på någon av utflyktsbåtarna i Kos hamn och gör en mini-öluff. Under dagen hinner du pricka av ytterligare tre grekiska öar. Pris ca 350 kr inklusive lunch. Vill man göra en båtutflykt på egen hand kan man ta båten till grannön Kalymnos från hamnbyn Mastichari.

Platani
Gör en utflykt till Platani, en Kos-by med mesta-dels turkiska invånare. Ät på någon av de prisvärda restaurangerna.

Gulliga stolar och magisk blomster på liten gata på Kos.

Resa hit

Charter med Fritidsresor, Ving eller Apollo. Prisexempel: 4 558 kr för en vecka på trestjärnigt hotell med Fritidsresor. Norwegian flyger direkt till Kos från Stockholm, Köpenhamn och Oslo, pris från ca 1 050 kr t/r.

Resa mellan Kos och Bodrum
Det går flera båtar dagligen mellan öarna. Med snabbfärja tar resan endast 20 minuter. Pris ca 200 kr t/r.

Bästa tid
Maj–september, med undantag för den värsta högsäsongen från slutet av juli till augusti.

Strandrestaurang på Kos

Text och foto: Annika Goldhammer

Läs mer:

Reseguide: jetsetfavoriten Bodrum

Reseguide Amsterdam – 5 tips för resan!

Reseguide: Ljuvliga Los Angeles

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons