MINIGUIDE: 5 semesterPÄRLOR PÅ HÖGA KUSTEN

16 apr, 2021 
AvKristina Renkse
Reseguide till Höga kusten
Är du på jakt efter mäktiga naturupplevelser till sommarens semester? Då är Höga kusten ett perfekt resmål. Här väntar höga berg, djupa dalar, vidunderliga vyer och glittrande hav. Vi listar 5 pärlor du inte får missa!
Annons
8 härliga hemestertips
8 härliga hemestertips

Njutvandra, paddla kajak, bada från solvarma klippor, klättra, cykla eller fiska. Listan över spännande aktiviteter på Höga kusten kan göras lång.

Maxa äventyret eller njut lugna stunder vid lägereld och strandkant. Med vyer så vackra att du tappar andan, storslagen natur, mysiga fiskelägen, och med havet ständigt närvarande är Höga kusten ett måste på din bucket-list.

Här är våra 5 bästa tips för en semester på Höga kusten i sommar:

1. SLÅTTDALSSKREVAN

Inlandsisen, landhöjningen och havsvågorna har format det dramatiska landskapet i Skuleskogens nationalpark. Djupt inbäddad i den vilda skogen hittar du häftiga Slåttdalsskrevan. 30 meter djup och 7 meter bred klyver den berget i två delar. Passa på att klättra upp på höjderna på sidan och njut av utsikten.

Annons

På andra sidan Slåttdalsskrevan väntar havet och Höga kustens vackra landskap. Ta ett uppfriskande dopp och njut av lugnet.

Slåttdalsskrevan i Skuleskogens nationalpark
Foto: TTCopyright (C) Mikael Gustafsson/N/IBL bildbyra. Detta falt far inte andras eller raderas enligt 6 kap enligt lag (1960:729)

2. BÖNHAMN

Natursköna fiskeläget Bönhamn är riktigt mysigt. Vackert inbäddad i en skyddad hamn står sjöbodarna tätt. Här finns fina vandringsleder och en naturstig som tar dig över klipporna och bjuder på fantastisk utsikt över havet och öarna intill. Har du tur får du se en och annan säl!

Njut av lunch på bryggan och lyssna till havets kluckande och måsarnas skri. Ta turbåten över till ön Högbonden som ligger strax intill, känd för sin spektakulärt belägna fyr.

Annons
Fyren på Högbondens ö
Foto: TT©SCANPIX Foto: Sven-Olof Ahlgren/SCANPIX code 60605

3. ULVÖN

I Örnsköldsviks skärgård, i hjärtat av Höga kusten, hittar du Ulvön. Du tar dig enkelt hit med färja från Köpmanholmen. Genom Ulvöhamn följer du Hamngatan som kantas av vackra gamla trähus. Här finns både salteri, glasskiosk, café, museum och ett välbevarat kapell från 1700-talet.

Ulvön är mest känd för sin surströmming, som tillverkats på ön i över hundra år, men bara lugn, på restaurangerna serveras även annan mat för den oinvigde. För den vandringssugne finns en fin strandpromenad från hamnen till Röharns udde. Här finns både grillplats och en liten badstrand – ett perfekt ställe att njuta av solnedgången.

Annons
På Ulvön produceras surströmming
Foto: TT

4. NORRFÄLLSVIKEN

Norrfällsviken, vackert belägen i Höga kustens ytterskärgård, är ett 350 år gammalt fiskeläge. Fullt av vackra sjöbodar som trängs längs den smala bygatan är den både charmig och livlig. Runt viken finns många fina vandringsleder med vild och karg natur.

Är du badsugen tar du dig snabbt till Storsands havsbad med sin kilometerlånga sandstrand. Efter dagens äventyr hittar du flera mysiga restauranger i marinan och här finns både badtunna och vedeldad bastu att hyra.

Restips till Norrfällsvikes fiskeläge
Foto: Shutterstock

5. ROTSIDAN

I yttre delen av natursköna Nordingrå ligger Rotsidan. Resan hit kantas av vindlande vägar, ståtliga norrlandsgårdar och sällsamt vackra vyer. Här finns kilometer efter kilometer med vackert slipade och plana klipphällar. En unik vandringssträcka men också perfekt ställe för klippbad solvarma dagar. Passa på att besöka Rotsidan även när det blåser rejält, då bjuder havet på ett skådespel – vilt, vackert och mäktigt!

Annons
Soliga klippor och glittrande hav i Rotsidan
Foto: TT
Annons
Innehåller annonslänkar