Reseguide till belgiska Antwerpen

Reseguide till Antwerpen i Belgien

Den flamländska huvudstaden Antwerpen i Belgien är ett klassiskt centrum för mode, men lyser starkt även vad gäller konst, design, arkitektur och mat. Välkommen till en stad där avantgarde blandas med tradition och sofistikerad livsstil.
13 mars, 2020

1. Hamnhuset

Antwerpens nya stadsmärke ligger vid vid hamninfarten och är en visuell chock. Ovanpå den helrenoverade gamla brandstationen från 1800-talet finns ett fartyg tillverkat av tvåtusen trianglar av glas. Ett storslaget verk ritat av irakisk-brittiska arkitekten Zaha Hadid och en hyllning till stadens två stoltheter: diamanthandeln och hamnen, som är den näst största i Europa.

Adress: Zaha Hadidsplein 1 (Besök efter överenskommelse, tel +32 3 338 95 30)

2. August

På mindre än ett år har stadens senaste hotelltillskott blivit ett besöksmåste. Det före detta Augustinerkloster ligger i mitten av ett enormt gammalt militärsjukhus från 1800-talet. Kapellet har renoverats för hand under ledning av en av Antwerpens mest framstående designer: Vincent Van Duysen. Arkitekten har valt att bevara originaldetaljer som golv av mönstrade cementplattor, trätrappor och synliga balkar i vissa rum, vilket gör det gamla kapellet till hotellets självklara mittpunkt.

Adress: Jules Bordetstraat 5 (+32 3 500 80 80)
Hemsida här.

3. St Vincents

I gallerirestaurangen St Vincents möts man av elegans på högsta nivå. Det före detta tryckeriets råa väggar har behållits och inredningen är en blandning av vintagemöbler som är lika chica som ovanliga – en bärstol från Indien, en amerikansk loungestol från början av 1900-talet, mystiska bilder av Joel Benguigui och verk av unga designers att hålla ögonen på, som tyska Lukas Gober, belgaren Kaspar Hamacher eller britten Anna Karlin bosatt i Brooklyn.

Adress: Kleine Markt 13
Hemsida här.

4. Graanmarkt

Välkommen till templet för ”slow life” – version chic, där något händer på varje våning. I källaren finns en restaurang som för 6:e året i rad klassificerat sig som bästa grönsaksrestaurangen i världen. På första och andra våningen, mode och design i majestät med svarta colombianska terrakottagrytor, täcken av Muller Van Severen och handgjord keramik, allt utvalt för sin tidlösa estetik. På de två sista våningarna finns en hyreslägenhet i samma stil som resten av byggnaden ritad av designer och arkitekt Vincent Van Duysen.

Adress: Graanmarkt 13 (+ 32 3 337 79 91)
Hemsida här.

5. Rubens hus

Den flamländske mästaren Pierre Paul Rubens (1577–1640) hem, byggt 1611, är en lugn oas i det livliga modedistriktet. I trädgården finns bland annat en paviljong i renässansstil och en triumfbåge inspirerad av porta Pia de Michelangelo i Rom, som Rubens lät bygga efter sin vistelse i Italien. I samma anda skapade han ett marmorgalleri för sin stora samling av romerska antikviteter. Senare installerade han sin ateljé där, dit sökte sig många unga talanger som konstnärerna Jacob Jordaens och Antoine Van Dyck. Sedan 1946 är fastigheten ett museum.

Adress: Wapper 9-11 (+ 32 3 201 15 55)
Hemsida här.

6. Domestic

Stjärnkocken Julien Burlat och hans fru Sophie driver ett bageri-kafé som får hela Antwerpen att springa benen av sig. Här blir man lika fascinerad av wienerbröden och tårtorna som av deras berömda brittiska high-tea som serveras hela dagarna i de två supermysiga salongerna. So British!

Adress: Lange Gasthuisstraat 5 (+32 3 500 05 68)
Hemsida här.

7. Akanthos Eclectic Interiors

På 1980-talet var Carmen och Karl Stimm bland de första som bosatte sig i det som kallades antikvitetsdistriktet. Idag har Karl som är specialist på antikviteter, öppnat ett annat galleri några meter bort och Carmen fortsätter att samla möbler, föremål och keramik från 50–70-talet, med en förkärlek för armaturer.

Adress: Kloosterstraat 46 (+32 477 977 532)
Hemsida här.

Av: Soline Delos
Foto: Vincent Leroux

LÄS MER:

Reseguide: Upptäck Comporta i Portugal

Reseguide: En perfekt dag i underbara Florens

Reseguide: 7 saker att göra i vackra Genève