Reseguide: En perfekt dag i Florens

25 apr, 2019 
AvELLE -redaktionen
Ta en morgonkaffe på Piazza della Repubblica i Florens.
Midnatts Josephine Blix bodde fyra år i Florens där hon jobbade på Guccis PR-kontor och frilansade för svenska magasin. Hon åker tillbaka så ofta hon kan!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

09.30 Morgonkaffe

Det porlande ljudet från någon som fyller på poolen intill vinrankorna utanför får mina motvilliga ögonlock att släppa in dagen. Ironiskt att jag kämpar emot eftersom det alltid räcker med en liten glipa för att jag ska blixtförälska mig i Ambradalens silvergröna kullar (och aldrig vilja stänga mina ögon igen). Gårkvällens närproducerade vin under pergolan på min väns olivgård Poggio all’Olmo i San Pancrazio känns i pannan – smärtan begravs med värdighet i dagens första caffè macchiato.

Olivgården Poggio all’Olmo i San Pancrazio.
Olivgården Poggio all’Olmo i San Pancrazio.

11.00 Solrosshopping

Vi hoppar in i bilen med sikte på Florens. Radio Nostalgia på högsta och neddragna fönster när vi drar fram bland brandhärjade skogar. Det är veckomarknad i den lilla byn Bucine. Vi plockar upp persikor, tomater och en stor bunt solrosor jag inte vet var jag ska göra av men var tvungen att köpa ändå.

Annons
Marknad i lilla byn Bucine.
Marknad i lilla byn Bucine.

12.30 Pranzo

Det är en omväg. Men vi tar de branta backarna upp till La Bottega di Duddova för lunch. Lagrad pecorino, bruschetta och tagliatelle al tartufo lagad på liten kokplatta. Löjligt gott, förstås. Passar på att köpa med olja och spräckligt porslin innan vi kör vidare.

Lunch på La Bottega di Duddova.
Lunch på La Bottega di Duddova.

15.00 Incheckning

Det är tidig eftermiddag när vi svänger in på Florens stökiga gator. Checkar in på hotell Park Palace på Piazzale Galileo strax ovanför Porta Romana. Carpar överdimensionerat badrum med takfönster och slumrar en stund vid poolen i den vildvuxna trädgården.

Annons
Poolhägn på hotell Park Palace.
Poolhägn på hotell Park Palace.

18.00 Aperitivo

Går på välkända gator på Santo Spirito-sidan av floden och ciao:ar töntigt på portar som brukade vara våra. Det är aperitivo-tid på Caffè degli Artigiani på Piazza Passera. Beställer Aperol spritz och plockar lite av smårätterna som dukats upp i baren.

19.30 Sen middag

Vi har sen middagsbokning på Il Santo Bevitore men ser till att vara där en timme för tidigt eftersom före maten-hänget i deras bakficka Il Santino är det bästa jag vet. Äter nån gudomlig crustini med mosad kronärtskocka och pimplar prosecco tills bordet är klart.

Annons
Sen middag på Il Santo Bevitore.
Sen middag på Il Santo Bevitore.

22.30 Röda mojitos på Art bar

Vi går över bron till Art bar (Antico Caffè del Moro). Tar typ hundra år att få sin drink, men farbröderna gör dem efter alla konstens regler + man får popcorn medan man väntar.

00.00 Tillbaka över bron

Strosar hemåt, i lagom tid för en gångs skull. I morgon ska vi äta Gusta pizza på kyrktrappen på Piazza Santo Spirito och gå till det gamla apoteket, Officina Profumo Farmaceutica di Santa Maria Novella. Behöver nytt rosenvatten. Innan vi åker hem till Sverige ska vi svänga förbi kompisarna på vingården Terreno, i Greve in chianti. Så nära drömmen om Toscana man kan komma.

Piazza Santo Spirito.
Piazza Santo Spirito.

Av  Josephine Blix

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons