Reseguide: 7 vackra och annorlunda skidorter i Europa

08 feb, 2020 
AvELLE -redaktionen
ELLE tipsar om 7 annorlunda skidorter
Äntligen skidsäsong! Är du på jakt efter en annorlunda skidupplevelse i år? Varför inte kombinera med natur, kultur och mat som får din smaklökar att dansa?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Pyhä, Finland

Pyhä i Finland, annorlunda skidställen
Pyhä, Finland.

Norrsken, vidsträckta snölandskap – och vintersport. Ett besök i det finska Lappland är både magiskt och fartfyllt – testa någon av Pyhäs 15 slalombackar, åk hundspann, isklättra, bo i en igloo eller besök ädelstensgruvan där den violetta ametisten bryts.

Jasná, Slovakien

Jasná i Slovakien, annorlunda skidställen
Jasná, Slovakien.

Slovakiens störst skidort har 50 kilometer av backar och 12 olika områden för friåkning, med vackert läge i nationalparken Low Tatras. Checka in på Hotel Pošta – regionens gamla postkontor, som numera är ett boutiquehotell. Tre timmar bort lockar Bratislava med kultur och arkitektur – som den sagolika Blå kyrkan i art noveau-stil.

Annons

Niseko, Japan

Den japanska pudersnön är i en klass för sig. Skidentusiaster kallar skämtsamt januari för Japanuary – eftersom det är här de helst åker då. Niseko, på ön Hokkaido, är det perfekta valet och efter en dag i backen tinar du upp med ett bad i de varma källorna, onsen, eller äter en skål värmande miso ramen.

Mzaar, Libanon

Libanon kan kännas som ett otippat val för en skidsemester. Men när skidåkare har sneglat efter nyheter har Mellanösterns största anläggning Mzaar snabbt blivit en favorit. Idén om att börja dagen i skidbacken – och avrunda den på stranden är lockande. Dessutom är meze är alltid en god idé – perfekt krämig hummus, ja tack!

Stranda, Norge

Stranda i Norge, annorlunda skidställen
Stranda, Norge.

Att vårt grannland bjuder på fantastisk skidåkning är vida känt. Lilla Stranda är definitivt inget undantag. Orten ligger med magnifik utsikt över fjordarna i väst, i höjd med Hudiksvall. Bergen är branta och det är snösäkert – svårslaget för offpist-åkare med andra ord. Men det finns även ett tiotal pister och fem liftar. Njut av vyerna från Fjord Panorama Restaurant mellan varven.

Annons

Tetnuldi, Georgien

I Georgien väntar naturupplevelser och en rik vinkultur – och så skidåkning i den unga orten Tetnuldi, vid berget med samma namn. Kombinera gärna med glaciärvandring eller en ridtur i närbelägna bergsbyn Mestia. Kanske stannar du några dagar i huvudstaden Tbilisi – och får chans att checka in på läckra hotellet Stamba – som ligger i ett gammalt tryckeri.

Trodos, Cypern

Trodos på Cypern, annorlunda skidställen
Trodos, Cypern.

Cypern har mer att erbjuda än solcharter och fest. Det går till exempel ypperligt att åka skidor i Trodosbergen – närmare bestämt vid Mount Olympus topp, nära 2000 meter över havet. Kombinera gärna med besök på de lokala vingårdarna eller upptäck den världsarvsmärkta staden Pafos, med sina antika mosaiker.

Av: Ellinor Thunberg
Foto: Fredrik Schenholm/Visit Norway, Ismo Pekkarinen/LEHTIKUVA/TT, imageBROKER/REX, TT

LÄS MER:

Reseguide: 6 skidorter i Alperna du måste besöka

Astroresa – allt om årets stora resetrend

7 saker att göra i trendiga Helsingfors

8 saker att göra i färgstarka Köpenhamn

Annons