Reseguide: 6 saker att göra på magiska Öland

22 maj, 2019 
AvELLE -redaktionen
Reseguide för dig som är sugen på att besöka Öland
Hemliga stenbad och drömska fantasipromenader kan du hitta på Ölands norra udde. Här tipsar ELLEs AD-assistent Oscar Fjellman om sina bästa ställen för en lyckad semester.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Cykeltur till Kaffestugan

Kanelbullar från Kaffestugan i Böda på Öland
Både mat-och fikabröd köper jag från Kaffestugan i Böda.

Den som vaknar först hoppar direkt upp på cykeln och beger sig till Byxelkroks hamn där Kaffestugan i Böda säljer surdegsbröd, fikabröd och annat smått och gott (de rostar eget kaffe) från en brödvagn. Oftast lite kö men det gör inget för en fin dag kan du se hamnen vakna till liv med Blå Jungfrun som backdrop.

2. Åk ånglok genom Trollskogen

Gamla vrak i Trollskogen på Öland
Jag och Ebba letar vrak i Trollskogen.

Varje sommar när jag kommer fram till Byxelkrok vill jag ta en tur till Trollskogen och Långe Erik, liksom bara för att det känns som hemma. Trollskogen är drömsk med sina knotigt vindpinade tallar, stora ekar och klättrande murgröna. Åk ånglok på den gamla skogsjärnvägen, leta vrak efter stranden eller hälsa på korna.

Annons

3. Besök Långe Erik (med magisk utsikt)

Långe Erik på Öland
Långe Erik.
ELLEs AD-assistent Oscar Fjellman på jolle på Öland
Jollen och jag i Grankullavik.

När drömmen känns som verklighet åker jag vidare mot Långe Erik och har jag spring kvar i benen tar jag de 138 trappstegen mot himlen med belöning i form av milsvid utsikt. Hit kommer också många konstnärer för att avbilda naturen från en pall i kohagen. Om jag inte har bråttom brukar jag ibland fälla ut mitt fiskespö och kasta några kast från en av stenarna i viken mot Grankullavik, samma vik som jag lär mig segla i.

Annons

4. Byerums magiska raukar

Byerums raukar på Öland
Byerums raukar.

När vi börjar bli sugna på lunch åker vi mot Byerums raukar och äter matsäcken vi införskaffat i Löttorp (hämtpizza är rätt gott på en klippa) eller sallad från Kaffestugan i Böda. Om en är badsugen finns en gömd liten stenstrand några hundra meter längre fram efter den allmänna parkeringen till raukarna. Du måste dock passera både skylt som säger ”beträder vägen på egen risk pga rasrisk” och en fårhage, men ”på andra sidan” finns en fantastisk liten strand. Ofta lite mer vågor och mindre alger. Glöm dock ej badskor!

Annons

5. Besök på Vida Museum & Konsthall

Vida Museum & Konsthall på Öland
Vida Museum & Konsthall.

Efter lunchen brukar vi vilja ha kaffe, gärna samtidigt som vi tittar ut över Kalmarsund innan det årliga besöket på Vida Museum & Konsthall, ett av Sveriges största privatägda konstcentrum. Jesper Waldersten, Makode Linde, Kosta Boda och Hay är några av namnen på skapare av konst och föremål du kan hitta där.

6. Strandliv i Lyckesand

Magiskt kvällsljus på Lyckesand. Foto: Håkan Sandbring/sydpol.com/ IBL Bildbyrå.

Min familj har i hela mitt liv semestrat på Ölands norra udde och år från år ser algblomningen olika ut, men tack vare den smala ön är det enkelt att välja ”rätt” sida för dagen då det oftast blåst under natten så att en sida är renare än den andra. En annan sak som skiljer dem åt är att östra sidan har sandstrand medan den västra har sten. Kasta macka i all ära men lite sand mellan tårna är bland det bästa jag vet, och helst åker jag till Lyckesand. Kvällsmys i solnedgången på en då ofta öde strand (förutom nakenbadarna på Homrevet).

Av: Oscar Fjellman

Läs mer:

Reseguide: 7 saker att göra i trendiga Helsingfors

Reseguide: 7 saker att göra i vackra Genève

Emilia De Poret: ”En liten guide till London”

Annons