Res klimatsmart i sommar – 4 flygfria weekendtips

10 jun, 2019 
AvELLE -redaktionen
Res klimatsmart – resetips!
Klimatklokaste sättet att resa är med tåg. ELLE guidar till sommarens härligaste weekendresor – helt flygfritt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att flyget är en av våra största klimatbovar är knappast någon nyhet och tusentals har skrivit på kampanjer som Flygfritt 2020 och Vi håller oss på jorden. Måste vi sluta resa helt för att minska vår klimatpåverkan? Nej. Med tåg kan vi upptäcka stora delar av Europa och släppa ut betydligt mindre koldioxid än under en kortare flygresa.

Vitt tält mitt i skogen
Foto: Stine Christiansen (Stedsans in the woods).

Så planerar du din tågsemester

Men hur gör man? Än finns det inte så många resebyråer som specialiserar sig på tågresor. Centralens resebutik i Kalmar och Tågbokningen.se i Östersund är populära alternativ, men det lär öppna fler under året eftersom efterfrågan på bokningshjälp är stor. Om du vill sy ihop din egen resa är det en bra idé att lära känna tyska tågbolaget DB – de har en bra bokningssida med pålitliga tidtabeller. Och att kolla upp Interrails olika biljettyper om ni ska vara borta lite längre. Tänk på att vissa tågbolag ändå har krav på bokad platsbiljett!

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Vissa tåg (få i Sverige men desto fler i andra länder, som Danmark exempelvis) drivs med diesel eller el från kolkraftverk. För att ett tåg ska vara miljövänligt ska det drivas med el från fossilfria källor – i annat fall kan det vara klimatsmartare att välja buss i stället.

1. Hallasjön, Sverige

Badtunna på Stedsans, Hallasjön
Badtunna på Stedsans.

Vi börjar på hemmaplan, vid Hallasjön i de halländska skogarna. En plats som danska Mette Helbæk och Flemming Schiøtt Hansen har satt på kartan – världskartan till och med, New York Times och Vogue har redan hittat hit – med sitt Stedsans in the woods. En magisk plats mitt i skogen, miljövänlig, genomtänkt och fantastiskt vacker. Stedsans.org.

Annons

Resväg:

Tåg till Halmstad. Därifrån tar ni bussen till Hyltebruk, där ni hämtas med bil.

Bo:

Naturnära boende vid Hallasjön
Naturnära boende.

Hos Stedsans in the woods bor du som det låter, i skogen. I stora beduintält eller i enkla, men snygga stugor av trä. Alla duschar är, precis som restaurangen, ”vattenneutrala”, vattnet tas från sjön och släpps tillbaka igen. Givetvis är alla hygienprodukter biologiskt nedbrytbara.

Äta:

Lokalproducerad mat vid Hallasjön
Maten är både god, lokalproducerad och ekologisk.

Maten är grejen med Stedsans och i restaurangen är alla ingredienser, med några få undantag, från närområdet (inom en timmes radie). Giftfritt, ekologiskt, nyskördat. Och dokumenterat riktigt gott.

Annons

2. Köpenhamn, Danmark

Färgglada fasader i Köpenhamn
Färgstarka, danska fasader.

Alla älskar ju den danska huvudstaden och här finns massor att göra, titta på och äta. Hygge! Design! Mode! Att SJ:s tåg tar en halvtimme från Malmö gör Köpenhamn till perfekt resmål för en klimat-smart weekend- resa, oavsett var i Sverige du bor. Och eftersom Köpenhamn utsetts till världens bästa cykelstad är det smidigt att hyra en cykel här och lära känna staden på två hjul.

Resväg:

Fasader i Köpenhamn
Cykla i Köpenhamn.

Tåget tar en halvtimme från Malmö och 3,5 timmar från Göteborg. Bokas enkelt på Sj.se.

Annons

Bo:

Guldsmedens hotell Manon Les Suites i Köpenhamn
Guldsmedens hotell Manon Les Suites – som en tropisk oas, mitt i Köpenhamn.

Guldsmeden hotels beskrivs som en ekologisk oas mitt i city och på superlyxiga Manons Les Suites får du palmer, poolhäng, design och miljötänk i en oslagbar mix. Guldsmedenhotels.com.

Äta:

Restaurang Veve i Köpenhamn
Vegetarisk finmat på Veve.

Restaurang Veve, som ligger i ett gammalt lager i Østerbro, är vegetarisk fine dining när den är som bäst, signerad Michelin-belönade restaurangkedjan Kiin Kiin. Veve.dk.

Annons

3. Berlin, Tyskland

Brandenburger Tor i Berlin
Brandenburger Tor, en klassisk symbol för Berlin.

Med snälltåget kan du åka från Malmö på kvällen, somna någonstans i Danmark och vakna tidigt på morgonen i Berlin. Här finns som bekant en hel del historia att ta del av, liksom kultur, mode, design, mat – och miljövänlighet i framkant med en mängd ekologiska restauranger, kaféer och hotell. Second hand-shoppingen är dessutom oslagbar!

Förintelsemonumentet i Berlin
Förintelsemonumentet är ett minnesmärke tillägnat alla judar som mördades under Andra världskriget.

Resväg:

Snälltåget från Malmö till Berlin. www.snalltaget.se.

Annons

Bo:

Hotel Almodovar i Berlin
Hotel Almodóvar håller den hållbara fanan högt.

I Friedrichshain ligger 4-stjärniga Almodóvar Hotel, med uttalad miljöprofil, genomgående ekologiska materialval och en vegansk/vegetarisk restaurang. Rummen ska vara stora nog för att alla gäster ska kunna börja dagen med morgonyoga – bara en sån sak!

TV-tornet Fernsehturm i Berlin
TV-tornet Fernsehturm.

Äta:

I restaurangen Good Bank växer maten på väggarna, i en vertikal odling som är en av restaurangens innovativa lösningar för sin farm-to-table-strategi. Råvarorna blir knappast mer lokala än så här!

Annons

4. Narvik, Norge

Ofotsfjorden i Narvik, Norge.
Utsikt över den vackra Ofotfjorden i Narvik.

Vackra Narvik i Nordnorge bjuder på norrsken på vintern, midnattssol på sommaren och en fantastisk natur året runt. Stäng av mobilerna – men inte kameran! – och vandra bland storslagna bergslandskap vid vackra Ofotfjorden, helt utan måsten eller stressande stadsinslag. Lofoten ligger inte långt härifrån och är självklart utflyktsmål för den som stannar lite längre.

Resväg:

SJ:s nattåg går direkt från Stockholm till Narvik. Härifrån tar du enkelt bussen till Lofoten.

Annons

Bo:

Skybar på hotell Scandic Narvik i Norge
Scandic Narvik skybar.

Svanenmärkta Scandic Narvik i en av Nordnorges högsta byggnader kan skryta om sin fantastiska panoramautsikt från skybaren på 15:e våningen, högt över fjord och berg.

Vandra i Narvik, Norge
Vandra bland storslagna bergslandskap.

Äta:

Högst upp i Quality Hotel ligger restaurang Linken där kocken Martin Jönsson lagar samisk mat i exklusiv och modern tappning, med stort fokus på varifrån råvarorna kommer.

Annons

Tips innan du åker på tågsemester:

– Bli medlem i Facebookgruppen Tågsemester. Där delas massor av tips varje dag från andra som tågsemestrat i Europa.

– Ta reda på hur mycket koldioxid din resa släpper ut på Klimatsmartsemester.se. Här finns också många bra, klimatsmarta restips!

Av: Helena Skoog
Foto: Giacomo Morelli, Pierre Adenis, Thomas Kierok/Visitberlin, Thomas Høyrup Christensen m. fl

Läs mer:

Cityguide: 8 saker att göra i färgstarka Köpenhamn

Lyxvandra – 18 tips med guldkant på mat och övernattning

Skippa flyget i sommar – 12 närliggande badplatser du måste besöka

Annons