Paris får (äntligen!) sitt första modemuseum

Världens främsta modemetropol Paris får äntligen sitt första museum dedikerat till mode. Med Chanel som sin exklusiva sponsor kommer Palais Galliera att öppna en permanent modeutställning.
17 april, 2017

Det är Anne Hidalgo, Paris borgmästare, som har beslutat att den nya permanenta modeutställningen ska öppnas, dels för att bevara Paris status som modets huvudstad och dels för att visa upp stadens historiska arv. Sponsor till det kommande miljonprojektet är ingen mindre än modehuset Chanel.

De nya lokalerna om 670 kvadratmeter beräknas kosta 5,7 miljoner euro och kommer att vara belägna i Palais Gallieras källarvåning. Utställningen kommer att vara öppen året om och visa upp modets historia från 1700-talet framåt. Det kommer även att finnas workshops och en bokhandel i lokalerna som går under namnet ”The Gabrielle Chanel rooms”, en hyllning till sponsorn Chanels grundare.

Museet har tidigare endast haft tillfälliga modeutställningar, men från och med år 2019 när de nya lokalerna beräknas stå klara och öppna för allmänheten blir Palais Galliera det första permanenta modemuseet i Frankrike. I sitt arkiv har Palais Galliera mer än 200 000 föremål som består av kläder, accessoarer, fotografier och konstverk. Vid sidan av den nya permanenta utställningen kommer de tillfälliga modeutställningarna att fortsätta på museets bottenvåning.