Nya siffrorna: Betydligt färre svenskar flyger i sommar

Nya siffrorna: Betydligt färre svenskar flyger i sommar

I sommar väljer allt färre svenskar att ta flyget. Som konsekvens finns nu många billiga resor ute på nätet, men huruvida priserna stiger eller inte avgörs till stor del av en sak – midsommarvädret.
11 juni, 2019

Skippar du flyget under semestern? Det är du inte ensam om. En ny undersökning visar nämligen att det kommer att bli en kämpig sommar för flygbolagen, för nu minskar faktiskt bokningssiffrorna.

Enligt resebyrån Ticket, som tagit fram statistiken, handlar det om en minskning på 13 procent jämfört med sommaren 2018.

– Det är våra siffror men de är viktade, så det här är något som återspeglas i hela branschen, säger Katarina Daniels, kommunikationsansvarig för Ticket, i en intervju med SR Ekot.

Daniels tror främst att nedgången beror på extremvärmen som drabbade Sverige i fjol, men också att vi hellre bokar långresor än kortare weekends.

– Minskningen beror mycket på att förra sommaren var extremt varm. Många avvaktar med att boka sommarens resa för att man har förra sommaren färskt i minnet, förklarar hon och fortsätter:

–  Jag tror att svenskarna ställer om sitt resebeteende. Vi ser att trenden är att långresorna ökar, men de kortare resorna minskar, framför allt inom Europa.

Dock var även 2018 ett nedgångsår för flygtrafiken. Siffror från Swedawia, som äger många av Sveriges flygplatser, visar att både charter- och reguljärtrafiken utrikes backar. Allra mest minskar inrikesresandet, som sjönk med 11 procent under maj månad jämfört med samma period 2018.

Som konsekvens har priserna på flygresor nu sjunkit, men de kan snart vända upp igen. Och där spelar midsommar en stor roll.

– Det beror väldigt mycket på midsommarvädret. Är det en regnig och kall midsommar finns det en stor sannolikhet att priserna sticker iväg uppåt. Blir det varmt och det håller i sig kommer vi nog att se en fortsatt prispress, tillägger Katarina Daniels för SR Ekot.

Läs mer:

Greta Thunbergs klimatkamp blir dokumentärfilm

Res klimatsmart i sommar – 4 flygfria weekendtips

Åk på din drömsemester – på ett klimatsmart sätt

Foto: TT