Från norrsken till snowboard – den perfekta dagen i Vassijaure

10 mar, 2022 
AvLinnea Lundkvist
Från norrsken till snowboard – den perfekta dagen i Vassijaure
Fotografen och content-producenten Linnea Lundkvist bor i Vassijaure nära Riksgränsen och delar med sig av sitt liv i fantastiska bilder på Instagram. Från norrsken till snowboardlunch.
Annons
Prylarna du måste packa till vandringsresanBrand logo
Prylarna du måste packa till vandringsresan

9.00 NIO-FIKA

När man bor på fjället har dagens väder större betydelse än att hinna fixa frisyren på morgonen. Så jag börjar alltid dagen med att kolla temperaturen och sedan sätter jag på en panna kaffe. När det är snöstormsväder sätter jag på extra många koppar! Jag dricker alltid morgonkaffe utomhus med min kompis Cuggu, vårt nio-fika har blivit en helig rutin för oss. För mig är det viktigt att få starta dagen ute, känna lugnet, vädret och vindarna. Utifrån detta får jag ett hum om hur jag ska lägga upp resten av dagen … Är det dåligt väder passar jag på att jobba lite extra så att jag kan vara ute och njuta på en finvädersdag!

Annons
Linnea Lundkvist är fotograf och content-producer och bor i Vassijaure nära Riksgränsen

9.30 JOBB

Jag arbetar helst utomhus med kameran i handen men det blir såklart en hel del tid framför datorn även för mig. I mitt arbete som fotograf och content-producent inspireras jag av naturen som jag har utanför dörren, skiftningar i ljus, färg och väder. Alla händelser och skiftningar i naturen gör att jag alltid har något som jag ser fram emot att föreviga – ingen dag är ju den andra lik!

Skidtur med fjällvy

12.00 SKIDTURSLUNCH

På lunchrasten brukar vi åka på en skidtur, jag och Cuggu, är det fint väder tar vi med oss lunch ut. ”Soldalen” Vassivagge är en favorittur för oss, här ser vi vårt hemmafjäll Vassitjåkka och den vackra granntoppen Vuoitasrita torna upp sig i dalen. Här är det lugnt och tyst och vi äter vår lunch innan vi skidar hemåt igen…

Annons
Utelunch med bästa sällskapet hunden Cuggu

12.00 ELLER SNOWBOARDLUNCH

Variation förnöjer, jag brukar även åka snowboard på lunchrasten. Antingen i Riksgränsens skidsystem eller gå på tur med splitboard. Att surfa ner från fjället på ett lager av nysnö – oslagbart! Riksgränsen är Sveriges nordligaste skidort och här kan du åka mestadels offpist, men det finns även några pistade nedfarter.

Snowboardåkning till lunch

14.30 JOBB

17.30 MIDDAG

En perfekt dag äter jag nyfångad röding till middag som jag eller min kille (läs storfiskaren) har dragit upp ur pimpelhålet. Jag äter helst rödingen färsk, stekt i mycket smör eller i folie direkt över elden. Är fiskelyckan dålig och man vill lyxa till det med ett restaurangbesök så kan jag varmt rekommendera Brasserie Fjällköket på Abisko Mountain Lodge eller restaurangen på Niehku Mountain Villa i Riksgränsen.

Annons
Favoritmiddag är nyfångad röding, gärna stekt i mycket smör

20.00 KVÄLLSPROMENAD

På kvällen kan vi ofta se norrskenet dansa över himlen. Här på våra breddgrader kan man se norrsken i princip varje kväll när det är klart väder, från september till början av april. Vissa kvällar dansar det över hela himlen och andra kanske man bara ser en grön strimma av ljus i norra horisonten. Hur som är norrskenet fantastiskt och jag tröttnar aldrig på känslan av att stå ute i tystnaden och se hela himlen dansa, fast jag har sett norrsken sedan jag var liten så blir jag fortfarande lika fascinerad! Vill du se norrsken så rekommenderar jag dig att gå till en plats utan störande ljus, klä på dig ordentligt och ta med kamera och stativ om du vill ha minnet kvar för livet!

Vissa kvällar dansar norrskenet över hela himlen

Tips! För fler vackra bilder följ Linnea på Instagram @linnea_lundkvist

Av: Linnea Lundkvist Foto: Linnea Lundkvist, Joel Hagström

Annons