Hetaste resmålen 2019 kombinerar natur, äventyr och storstad

Kvinna vandrar i skog vid en sjö.

2019 vill vi uppleva våra resmål på ett genuint sätt – gärna genom äventyr och hälsobetonade naturupplevelser. Och vi gör det med egna ögon, inte genom telefonen. Här är årets mest dominerande resmål och trender.
21 januari, 2019

Resebyrån Ticket har analyserat vårt resebeteende och våra önskemål och har utifrån dem listat 2019 års främsta resetrender. Den mest markanta trenden är att vi i allt större utsträckning vill ha resor där mötet med semesterlandet och kulturen står i fokus, där man kommer nära naturen, befolkningen och det lokala köket. Denna trend började synas allt tydligare under 2018, och fortsätter starkt under 2019.

– Svenskarna reser i allt större utsträckning för upplevelsernas skull, även om sol och värme alltid kommer vara viktigt för oss nordbor. Fler och fler efterfrågar en mer ”äkta” upplevelse av det land man besöker – oavsett om det handlar om att se något annat än en klassisk huvudstad eller om att komma närmare landets natur, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Förra årets stora vinnare var exotiska resmål som Vietnam, Indonesien, Sri Lanka, Sydafrika och Thailand – och variationsrika semestrar efterfrågas mer och mer. Detta har bidragit till en ökad popularitet för resmål där man kan kombinera sol, stad och spännande utflykter som Miami, Los Angeles, Sydney och Kapstaden, samt kryssningar i Karibien eller Medelhavet. 

Vi utforskar nya delar av Europa

I Europa har storstäderna länge varit populära resmål, både för långhelger och för längre semestrar. Och även om dessa städer fortfarande lockar många så söker vi oss under 2019 inte i samma utsträckning till huvudstäderna, utan istället till ländernas något mindre kända städer – så kallade ”secondary cities”.

Ett exempel kan vara att upptäcka Lyon istället för Paris, Florens som alternativ till mer välbesökta Rom eller Milano, och Valencia istället för Barcelona. Många resenärer tycker helt enkelt att det än enklare att uppleva semesterlandets mer genuina, autentiska kultur om resan går till en något mindre stad dit färre turister söker sig.

Positano

Italien är ett perfekt land att uppleva mindre städer och landsbyggd i – gärna från cykelsadeln. Här mysiga Positano. | Foto: Maria Gertell, Ticket.

Friluftsliv trendar 

I takt med att allt fler resenärer väljer en mer aktiv semester ökar önskan om att uppleva landets natur och landsbygd, gärna genom vandringar eller från cykelsadeln. Och medan denna trend snarare fokuserar på naturupplevelser än hårda träningspass, är träningsresorna också fortsatt heta. Helst väljer vi nischade träningsresor, till exempel yoga- eller mountainbikeresor, eller en semester till ett resmål som erbjuder många möjligheter att prova på olika sporter och träningsformer under en och samma resa.

Mindre fokus på sociala medier under semestern

Digital detox har varit på tapeten länge, och 2019 blir året då fler och fler checkar ut från mobiltelefonens lockande appar under semestern. Med en mer analog semester är det lättare att stanna upp, vara närvarande, njuta mer och få ut mer av semesterresan.

– Instagramvänliga resmål har länge varit trendiga, och även om detta till viss del fortfarande efterfrågas så är det inte samma fokus på sociala medier under semestern som tidigare. Stäng av telefonerna, koppla av och njut – det är vad som gäller under 2019, och förhoppningsvis längre än så, säger Katarina Daniels.

Bildkälla: TT

Läs också:

7 resetrender som spås dominera 2019 – enligt Pinterest

10 trendiga städer att besöka 2019