Guide till designhuvudstaden Lille – pärlorna du inte får missa

Designhuvudstaden Lille

Det bubblar av spännande design i Lille, som är utsedd till Designhuvudstad 2020. 
Staden är en nyklassicistisk pärla som på senare år förvandlats till något av en konst
installation. Lille är dessutom lätt att resa till med tåg från Sverige via Hamburg.
02 mars, 2020

Le Palais des beaux-arts

Le palais de Beaux arts Lille

Mästerstycken

Det här vackra palatset från slutet av 1800-talet är en samlingsplats för en av Europas finaste konstsamlingar, med verk från Brueghel och Picasso till Goya och Poliakoff. Här rör man sig genom salar målade i klara färger – rosa, lila, rött och kraftfullt blått där de stora mästarnas konst visas upp. Museet har flera nytänkande infallsvinklar och erbjuder både doft-visningar och ljud-utställningar.

Place de la République (0320067800) pba-lille.fr

Statyn Romy

Statyn Romy Designhuvudstaden Lille

Stadens ansikte

Statyn Romy av Lyonbaserade konstnären Xavier Veilhan ser ut att ha vuxit fram ur marken där den står på torget framför Lilles flamländska station. En tre meter hög kvinnogestalt gjord i klargul polystyren och glasfiber, är en total kontrast mot fasaderna i Lilles äldre kvarter. Att ett monument i kvinnlig form tar upp det offentliga utrymmet i den stad där franska toppolitikern Marine Aubry är borgmästare ses som en viktig symbol.

Parvis de la gare de Lille-Flandres.

La brasserie Coke

Designhuvudstaden Lille 2020

Chic bar

Bakom den tunga järndörren till ett före detta gruvbolag tronar en majestätisk trappa. Här kan man välja att gå till höger mot cocktailbaren för att sippa på en klassisk Negroni eller en intressant variant på bas av gin, med björnbärspuré, äggvita, torkad hibiskus och prosecco, skapad av Adrien, ställets unga bartender. Eller så går man till den chica restaurangen en trappa upp där den nyklassicistiska byggnadens ljuskronor, enorma fönster och reliefer i brons bevarats.

30, rue Thiers (03 20 20 20). Brasseriecokelille.fr

Bebop & Lula

Designhuvudstaden Lille 2020 second hand

Second hand av rang

Rodrigue Lecomte är en inbiten loppisräv med passion för mode. Efter att ha drivit nätbutik en längre tid har han numera även en elegant lägenhetsbutik i ett hus från förra sekelskiftet. Här finns ett fint urval av vardagskläder och haute couture (Chanel, Celine, Sonia Rykiel, Dries van Noten, Anne Demeulemeester) med en förkärlek för 80-talslooken. Godbitar fyndade hos specialhandlare eller på loppmarknader i Frankrike, Belgien och i Nederländerna. Rodrigue, som även är en skicklig fotograf, visar lyxig second hand på sitt instagramkonto.

2, rue Nicolas-Leblanc (0618711001) bebopetlula.com Instagram: @bebop_

Méert

Meert Lille Designhuvudstaden 2020

Kvalificerade godsaker

Att besöka Lille utan att smaka Méerts berömda våfflor med recept från 1849 är otänkbart. Här kan man välja mellan traditionell vanilj eller någon av säsongens smaker, som romrussin eller karamelliserade rispuffar. Dessutom en bra anledning att få kasta ett öga (eller två) på de fantastiska dekorationerna i jugendstil på allt från konfekten till fasaderna och kassaapparaterna. Sedan ett år tillbaka drivs Méerts restaurang av kocken Tom Truy-Courties som piggat upp menyn genom att vrida till klassiska rätter som till exempel Caesarsallad som görs på blå hummer och serveras med kycklingfilé smaksatt med citron-verbena. Underbart!

27 rue Esquermoise (03 20 57 07 44) meert.fr

Villa Cavrois

Villa Cavrois Lille Designhuvudstad

Arkitekturpärla

Villa Cavrois, ett litet slott i armerad betong och gult tegel, uppfördes på 1930-talet på beställning av industripampen Paul Cavrois, och är ett av arkitekt Robert Mallet-Stevens viktigaste verk. Byggnaden har ca 20 rum med fast inredning ritad av arkitekten, och är ett fint prov på modernismens briljanta kombination av teknik och estetik. Villan räddades i sista ögonblicket från att rivas och har genomgått en tolv år lång renovering. Under våren visar belgiska designerparet Muller Van Severen ett urval av föremål som samspelar med villan.

60, avenue Kennedy (0320734712) villa-cavrois.fr

Gare Saint Sauveur

Lyckad förvandling

Redan vid ingången sätts tonen av den brokiga målningen Le Peuple René – det återfödda folket – av konstnären Hervé DiRosa. Från att ha varit en station för varutransporter har Saint So blivit en av de mest pulserande kulturella platserna i staden, mitt i hjärtat av ett stort stadsplaneringsprojekt, en ödetomt på 23 hektar. Inom ramen för Lille – världshuvudstad för design 2020 – visas under våren en utställning kring nya boendeformer i klimathotets spår.

17, boulevard Jean-Baptiste-Lebas (0320313000)

Av: Laetitia Møller
Översättning: Ida Magntorn

LÄS MER:

Reseguide till belgiska Antwerpen

Reseguide: Upptäck Comporta i Portugal

9 stora resetrender för 2020

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: