Drömresan: Ta tåget genom Italien!

29 apr, 2019 
AvELLE -redaktionen
Åka tåg genom Italien på semestern
Res miljövänligt i ett av världens vackraste (och godaste!) länder. Lös en enkelbiljett, kliv på tåget – och följ med på en resa från Italiens topp till tå.
Annons

Italien är ett land med oerhört mycket att erbjuda. Landet har sin egen kultur, natur och mat – men skiljer sig samtidigt åt från norr till söder och mellan väst– och östkust. Landet erbjuder allt från pepprig olivolja till klassisk kultur, från romantiska trädgårdar till elegant mode och från branta berg till mjuka sandstränder – det finns något för alla. Upplev ett av Europas vackraste länder genom att ta tåget från norr till söder, antingen snabbt eller långsamt och pittoreskt. Här är lite av allt du kommer att få se, smaka och känna.

Sparvagen i Milano, Italien

Italienskt mode

Säg Milano så tänker många på mode. Staden bjuder på fashion weeks och designmässor som är tongivande långt utanför landets egna gränser. Denna stiliga stad i norra Italiens Lombardiet bjuder på det goda livet, staden är fjärran från stressig. Det finns alltid en vacker katedral eller gata att vila ögonen på. Den majestätiska gotiska katedralen Duomo och operahuset La Scala åter finns i i stadens kärna. Landets stora modeskapare och gallerister har alla butiker i de tjusiga kvarteren. Mästaren Leonardo Da Vinci verkade en gång här, och visst finns en anda av finkultur. Det trendiga, vackra folket möts runt Corso Como, medan områdena Brera och Navigli, det senare kantat av charmiga kanaler, är bra riktmärken för gatuliv och trevliga matställen.

Kvinna dricker bubbel vid Grand Canale i Venedig

Branternas stigar och stränder

Kustlandskapet är en upplevelse bara i sig, byarna ser ut att växa ur bergen och havets sälta genomsyrar allt. Tåget är överfullt, men alla fönster och dörrar står vidöppna och det äktar skönt. Färden är långsam och vacker, slutstationen är den italienska rivieran i Ligurien. Längs branterna växer olivträden som sägs ge den finaste olivoljan du kan smaka. Focacciabrödet smakar ljuvligt och den efterföljande espresson likaså. Bland alla de betagande badorterna är Portofino kanske den mest kända, stränderna är otroligt vackra och många angörs bäst vattenvägen. Liguriens vykortslika vyer fortsätter längs kusten till nationalparken Cinque Terre med sina fem små medeltida städer och vandringar längs Sentiero Azzurro. Enklast nås dessa svårtillgängliga utlöpare genom lokaltåget som avgår från La Spezia.

Polignano a mar

Magiska kvällar…

I Venedig trängs gondolerna i kanalerna, stadens attraktionskraft tycks aldrig blekna. Känslan av att be nna sig i en dröm är påtaglig. Kvällsdoften av jasmin sprider sig och himlen fylls av svalor som skjuter högt mellan spiror och kyrktorn. Vattnet är bländande turkost, torgen är tomma och stillsam- ma, det finns många hemliga gränder och prunknande innergårdar att upptäcka. Missa inte matmarknader om morgnarna och stränderna på Lido och Muranos välkända glaskonst.

Canal Grande i Venedig

Flanera i det gröna…

Det finns alltid (minst) en anledning att besöka Rom. Den klassiska kulturen, fontänerna, trapporna och am teatrarna inte minst, men även långa promenader över broarna och i de olika stadsdelarna. Rom med sina sju kullar är en av de grönare storstäderna och mitt i staden ligger Villa Borghese, den stora parken som romarna själva tycker om att äta glass i. Runtom pickar fåglar efter kexrester, medan kön ringlar lång. Missa heller inte de unika historiska trädgårdarna i regionen Lazio eller staden Tivoli med sina fantastiska trädgårdar några mil utanför Rom: 1500-talspalatset Villa D’Este, med sin trädgård och Villa Adriana är två måsten. För trädgårdsentusiasten ligger Ninfa en kort tågresa bort, romantisk och tillåtande övervuxen är den en välbevarad hemlighet och skatt.

Annons

Solstekt på klacken

Apulien, den sydöstra klacken på detta avlånga land, är något helt annat än det frodiga norr. De södra delarna har alltid varit fattigare, något som fortfarande märks på de levande, lantliga traditionerna som lever kvar här. Maten är vällagad men enklare (pastan görs på mjöl och vatten, ägg var tidigare en lyx. Apulien har blivit ett genuint semesterparadis där nordeuropéer gärna har ett andra hem, det är inte svårt att förstå varför. Vingårdarna är många och de vita husen i solen och det glasklar vattnet för tankarna till en grekisk ö. Att åka tåg i Apulien är ett utmärkt sätt att lära känna regionen. Från huvudorten Bari till kustorterna eller till den mest kända byn Alberobello. Apulien är rofyllt och besökaren får vila från överväldigande arkitektur, trafik och folkmassor. Här finns otaligt många badvikar att välja bland. Det är bara att luta sig tillbaka i skuggan under en vinranka.

Annons

* * *

Åk på tågresa i Italien (3 veckor)

Resrutt: Milano–Genua–Portofino–Cinque Terre–Venedig–Rom–Apulien.

Med tåg från Sverige anländer du till Milano efter 30 timmar. Vi rekommenderar Interrailkortet Global Pass med upp till 15 resdagar från 5 675 kr (per vuxen i 2 klass).

Prisexempel hämtat 6 maj 2019, med reservation för prisändringar.  

Annons