Bröllopsresa och bröllop utomlands – hit reser vi helst

Bröllopsresa och bröllop utomlands – hit reser vi helst

Från charmiga Toscana till lyxigt semesterliv på Maldiverna. När svenskarna väljer sin bröllopsresa eller gifter sig utomlands är det sol och vackra vyer som lockar. Här är topplistorna!
29 augusti, 2019

Drömmer du om att säga ja till din käresta på en kritvit sandstrand under svajande palmer? Eller kanske på en lummig vingård medan solen går ner över de italienska grönskande kullarna? Många svenskar drömmer om att gifta sig utomlands eller att åka på smekmånad till ett unikt resmål.

Och enligt resebyråkedjan Resia fortsätter allt fler att göra verklighet av drömmarna genom att ha sitt bröllop utomlands.

– Många vill slippa stressen att oroa sig för om det ska regna eller inte, om man kan gifta sig utomhus eller måste planera för ett inomhusbröllop och om häst och vagn kan fungera. Väderstressen ligger förmodligen även bakom trenden med att många väljer att lägga sitt bröllopsdatum på hösten eller vintern, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia i ett pressmeddelande.

Destinationsbröllop i Italien och bröllopsresa till Maldiverna

I år är storfavoriten för bröllop utomlands romantiska Italien. Det är särskilt bildsköna Toscana, populära Cinque Terre och exklusiva Portofino som lockar svenskar. Och det är inte svårt att förstå varför. Här är de soliga dagarna många och omgivningarna är sagolikt romantiska, oavsett om man väljer en vingård eller en klippa vid havet. Italien är även ett populärt val när det vankas bröllopsresa efter giftermålet.


Många svenskar vill gifta sig utomlands i Italien

Vackra Toscana lockar som destination för bröllopet utomlands. Foto: Shutterstock

Till Italien går det dessutom att ta sig med tåg om man så vill, något Resia också slår ett slag för även om det inte blivit en större trend än.

– Något som ännu inte seglat upp på listorna men som är ett hett tips inför kommande bröllop är att man tar med hela bröllopssällskapet på en tågresa ner till platsen för bröllopet. En hållbar och minnesvärd upplevelse där gästerna hinner bekanta sig med varandra och brud och brudgum känner att de har tid att prata med sina gäster, säger Lina Eklund.

För smekmånaden är nummer ett dock fortfarande Maldiverna. Turkost vatten, en privat villa på pelare i havet och lugna dagar i det exotiska paradiset är något många drömmer om, enligt Resia. Mauritius och Seychellerna har även ökat i popularitet, men slår inte storfavoriten i Indiska oceanen riktigt än.


Många vill åka på bröllopsresa till Maldiverna

Många vill åka på bröllopsresa till Maldiverna. Foto: Unsplash

Även kryssningar är en trend som Resia uppmärksammat. Tidigare år har det främst varit Karibien som lockat, men nu har intresset för kryssningar i Medelhavet ökat och många vill ha både bröllop och smekmånad ombord.

Svenskarnas populäraste destinationer utomlands för bröllop 2019:

1. Italien (Toscana, Cinque Terre, Portofino)

2. Kryssning i Medelhavet

3. Kryssning i Karibien

4. Maldiverna

5. Mauritius

Svenskarnas populäraste resmål för bröllopsresa och smekmånad 2019:

1. Maldiverna

2. Mauritius

3. Aruba

4. Italien (Toscana, Cinque Terre, Portofino)

5. Kryssning i Karibien alternativt i Medelhavet
Listorna är framtagna av Resia och baserade på hittills bokade resor med avresa under 2019 samt på förfrågningar som gjorts i deras butiker.

Läs mer:

7 varma och soliga resmål för semestern i höst

Här är de populäraste resmålen hösten 2019

8 weekendresor i Europa – som du kan göra med tåg