Reseguide till Berlin med Elsa Billgren

23 jul, 2015 
AvOlle Arnell
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Ovanför en pulserande nattklubb bor Elsa och Helene Billgren när de lär känna Berlin. Följ med till en stad full av magi, god mat och härligt inspirerande shopping.

Av Elsa Billgren Foto Elsa Billgren och Helene Billgren

Vill du läsa fler reseguider från oss på Elle så hittar du dem här!

Tips på reseguider i andra städer: Ljuvliga Los Angeles och Modehuvudstaden Milano!

Det är en solig och ljummen dag och mamma och jag ska strax ta oss an Berlin för första gången. Vi landar och slänger in våra robusta, skinnmjuka rullväskor i taxin. Vår bil rullar förbi ett tegelhusområde och grönskande små träd. Under färden försöker vi lista ut vad fönster heter på tyska och inser efter ett tag att det är svårt att komma på för att det är så lätt. Precis som Berlin: så himla självklart, nära och rätt.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥


Elsas resesällskap, mamma Helene Billgren.

Vi släpps av framför ett stort industrihus i gamla Östberlin och kliver genom dörren som är formad som ett stort gapande aphuvud och in i Michelberger hotel. På gården blåser rutiga dukar från kaféborden och uppe i vårt rum, som är ett enda stort ”fenster” med loftsäng och svartvita fotografier, sätter vi på oss promenadskorna innan vi går ut. Ut på de stora vägarna, täckta med färgglad graffitikonst. I timmar går vi över små broar och in på kaféer, gallerier och vintageaffärer. Vi stannar till vid absintbutiken och trycker näsan mot glaset.

Annons

I Mitte sätter vi oss på en nästan tom uteservering på den trendigaste gatan och sörplar cappuccino. Efter en paus med fötterna i högt läge går vi -vidare in på Auguststrasse, till Clärchens ballhaus, en ödelagd -spegelbalsal vi fått tips om av mammas konstnärsväninna.


Här på Clärchens ballhaus är det som att tiden stått stilla.

Vi parerar de rosévinsdrickande småbarnsfamiljerna på innergården, njuter av de kulörta lamporna och de välklädda servitörerna och går en trappa upp via en gammal brokig soffa som skulle ha kunnat vara Marlene Dietrichs sovrumsdivan. Jag trycker ner ett blänkande handtag och tänker för en sekund att det säkert är låst. Dörren slår upp och framför mig öppnas ett gigantiskt rum, med stuckatur och takrosetter målade i mustig brun färg. Femmetersspeglar med flagnande metall täcker väggarna och stora fönster släpper in disigt, dammigt, vackert ljus. Vi dansar runt på den knarrande parketten och jag tänker: Kan det verkligen finnas sådana här ställen kvar?

Annons


Elsa njuter av atmosfären på Clärchens ballhaus.

Vi är ensamma i en 30-talsfilm och en trappa ner serverar putsade, vitskjortklädda servitörer bubbligt vin i små glas bakom kulhålsfasaden. Inte en männi-ska stör oss i vår filmdröm. Allting är så stort, öppet och magiskt här. Gatorna, fönstren och min fantasi.


Elsa Billgrens stilfulla packning.

 

Elsa Billgren tipsar om hotell.

I Berlin bor man trendigt – och billigt! Tänk på vilken stadsdel du väljer eftersom staden är extremt stor till ytan och en promenad mellan Charlottenburg och Friedrichshain inte är en walk in the park.
Honigmond
Tieckstrasse 11

På Tieckstrasse i Mitte kan du bo som i en trädgård. Bakom den rosa fasaden döljer sig ett boende fullt av värme och personlighet, och tre hundra meter bort ligger hotellets andra byggnad som kallas Garden hotel. Bekvämt mitt i den historiska stadskärnan.

Rum från 900 kronor/natt.

Bleibtreu hotel
Bleibtreustrasse 31

Annons

Detta minimalistiska och nästan nordiskt inredda hotell ligger i Charlottenburg, inträngt mellan små independentboutiquer och grönskande buskar. Ät frukosten på gården under sommaren, köp blommor till dejten från hotellets egen florist eller njut en regnig eftermiddag i spat.

Rum från 1 000 kr/natt.


Receptionen på budgetpärlan Michelberger hotel.

Michelberger hotel
Warschauer Strasse 39/40

Perfekt belägen mellan Kreuzberg och Friedrichshain ligger denna pärla till hotell. En designupplevelse med fantastisk restaurang, miljö, innergård och service för en relativt billig penning. På kvällarna går man genom hotellets klubb, Honolulu, så det sista man ser innan man somnar är de dansande ljusprickarna från discokulan på betonggolvet.

Rum från 550 kronor/natt.

 

Elsa Billgren tipsar om restauranger.

Den berlinska matupplevelsen påminner mycket om den nordiska och den franska, med vackra restauranger, tydliga teman och genomtänkta helhetskoncept. Men missa ändå inte att leta upp en enkel och gigantisk schnitzel med hackad potatis, när du ändå är här.

Annons


Vegetarisk middag på Katz orange.

Katz orange
Bergstrasse 22

Från den nästan osynliga skylten på Bergstrasse kliver du rakt in på den underbara innergården. Stanna gärna till och ta en cocktail innan ni sätter er till bords. På Katz orange serveras god och välgjord mat i en miljö som påminner om en uppstylad westernfilm som möter fransk industri. Avsluta kvällen med ett parti schack på gården, fantastiska petits fours på tallriken och The Smiths ur högtalarna. Passa på att komma hit på måndagar då restaurangen har hamburgerkväll.


Självklart är kameran med på hela resan – så även vid matintagen. Här på Katz orange.

Alpenstueck
Gartenstrasse 9

Ett stenkast från Katz orange, i de vackraste delarna av Mitte, ligger Alpenstueck. En opretentiös alpinspirerad restaurang med enkelhet som ledord. Här kan du äta en klassisk wienerschnitzel lutad mot en vägg av ved och med vit linneduk på bordet. Doften av nybakat bröd från restaurangens bageri är grädde på moset.

Annons

Chi sing
Rosenthaler Strasse 62

Gör som den berlinska lokalbefolkningen och ät vietnamesiskt. I Mitte finns flera bra restauranger, men Chi sing – som är snäppet dyrare än sina konkurrenter – har bäst meny och lokalen är extra inbjudande. På en vitmålad vintagestol under en origamifågelflock kan du avnjuta allt från lychee- och pumpacurry till svart sesampannacotta serverad i Kilnerburk.

 

Elsa Billgren tipsar om shopping i Berlin.

Om mat och boende är billigt i Berlin är shoppingen dyrare. Här kan du botanisera bland Filippa K-liknande boutiquer och överprissatta vintageaffärer, där de äldsta plaggen är från 70-talet. Det kan vara smart att ta sig an ett område i taget och utforska Berlins modeutbud i sin egen takt.

The corner Berlin
Französische Strasse 40 och Wielandstrasse 29

Berlins eget Colette, fyllt av designperfektion. Här gläds ögat åt Carven och Céline och inredning signerad Arne Jacobsen och Warren Platner. Stanna upp och bläddra lite i boken Dogs in Vogue och avsluta med att plocka med dig ett doftljus från Cire Trudon.

Annons


Vintageshopping på Made in Berlin.

Made in Berlin
Neue Schönhauser Strasse 19 eller Friedrichstrasse 114a

Som den vintageälskare jag är, var jag så klart tvungen att leta upp den bästa affären i stan. Efter misslyckade besök på dyra Humana och i röriga kilobutiker hamnade jag på Made in Berlin, två vackra, välsorterade vintagebutiker med fyndfaktor i Mitte. Härifrån fick jag med mig fyra 50-talsklänningar med samma prislapp som jag såg på 90-talstrasorna som hängde bredvid. Här finns accessoarer och herr- och damkläder i en trevlig och modeinspirerande miljö.

Quartier 206
Friedrichstrasse 71

I en av Berlins vackraste byggnader, bland svart och vit marmor och art déco-arkitektur, ett stenkast från operahuset, ligger stans lyxigaste shoppingupplevelse. Här kan man klämma på Marc Jacobs, Moschino och Lanvin. Glöm inte att titta lite extra på all fantastisk kosmetika som finns här!

Kaviar gauche
Linienstrasse 44

Annons

Den stilsäkra designduon Alexandra Fischer-Roehler och Johanna Kühl har redan charmat Charlize Theron med sina vackra plagg och kommer snart, om vi tittar i spåkulan, få resten av världens kärlek. Om inte de hudnära tonerna med citrongula färgklickar får dig på fall kanske de innovativa och stenhårda brudklänningarna lyckas.

Waahnsinn
Rosenthaler strasse 17

Att besöka vansinnets affär är som att kliva in i en 60-talskitschdröm. Här finns färgglada saftglas, små kombinerade stolbord i vinyl och rymdliknande taklampor. En antikaffär, med lite nytt, för den smått galna färgälskaren som inte vill göra av med hela plånboken första dagen.

Alex vintage
Rosa Luxemburg Strasse 17

Vintagebutiken för den snåle och trägne. Här betalar man per kilo och även om nittio procent av det som finns här är skräp går det att lägga vantarna på en sidenklänning från 60-talet för 40 kronor.

 

Andra blandade tips i Berlin från Elsa Billgren.

Annons

Berlin är inte bara matens och shoppingens stad, här finns även fantastiska kaféer, gallerier, barer och klubbar. Här är mina favoriter.

Café fleury
Weinbergsweg 20

Franska bakelser, tyska konstnärer och uteservering på den mysigaste gatan i Mitte.

Galleri: Aanant & zoo
Bülowstrasse 90

Inspirerande, modernt och vackert.

Bar: The club
Biebricher Strasse 14

Gay och familjärt. Tisdagar är vi-tittar-på-RuPauls-drag-race-på-storbildsskärm-och-dricker-flasköl-dagen!

Klubb: Kater holzig
Michaelkirchstrasse 23

Inomhus och utomhus, konserter och dansgolv och så himla typiskt berlinskt.

MISSA INTE: Clärchens ballhaus

Auguststrasse 24

En öl på terrassen, en konsert i spegelsalen och ett uns svunnen Berlinmagi.


Följ det rosa röret på Auguststrasse!

(Reseguiden publicerades ursprungligen i Elle nr 11/2013)

Vill du läsa fler reseguider från oss på Elle så hittar du dem här!

Tips på reseguider i andra städer: Ljuvliga Los Angeles och Modehuvudstaden Milano!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons