Airbnb lanserar upplevelser med djur

04 okt, 2019 
Etiska upplevelser med djur för turister – via Airbnb
Det går att träffa och se djur som turist utan att skada djuren eller miljön de lever i. Nu vill Airbnb göra det enklare genom att samla djurupplevelser som följer en djurpolicy framtagen av World Animal Protection. Läs mer om upplevelserna här!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Skulle du vilja paddelsurfa med corgis, dricka afternoon tea med får eller upptäcka fjällrävar på Island? Nu är det möjligt via Airbnb. Sajten, som ursprungligen enbart var en uthyrningssajt för rum och lägenheter till resenärer, har tidigare expanderat med ett stort utbud av upplevelser och lyxboenden och det senaste tillskottet är upplevelser med djur.

Nyheten kommer som en typ av motreaktion i en tid då djurturism under en längre tid fått hård kritik för bristande djurhållning och för att utnyttja djur för underhållning. Nyligen meddelade TripAdvisor att de skulle sluta förmedla biljetter till evenemang och attraktioner som köper eller föder upp marina däggdjur som delfiner och valar, skriver New York Times.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Airbnbs nya upplevelser går dock under parollen ”djuren kommer i första hand” och har en djurskyddspolicy som tagits fram tillsammans med World Animal Protection, för att säkerställa alla djurs välmående. Policyn reglerar bland annat att marina däggdjur, som exempelvis delfiner och sälar, aldrig bör vara i fångenskap, att vilda djur inte får användas som selfie-rekvisita samt att det inte får finnas någon direktkontakt mellan människor och vilda djur i upplevelserna. Alla upplevelser ska dessutom ledas av experter.

Sup-paddla med en corgi via Airbnb:s nya djurupplevelser
Nu kan du prova SUP med en corgi via Airbnb:s nya djurupplevelser. Foto: Airbnb

Elefantturer, olaglig djurhandel och djuruppträdanden i underhållningssyfte är så klart förbjudet. Så nu kan de som inte redan strukit oetiska aktiviteter som ”simma med delfiner” och ”rida på en elefant” från din bucket list göra det och istället skriva upp djurvänliga aktiviteter som ”hikea med omplacerade hundar”, ”gosa med kor” eller varför inte ”häng med alpackor”.

Annons

– Vi vet att människor älskar djur och vill uppleva dem när de reser, men vi vet också att människor allra helst vill se djur i ett sammanhang där deras välfärd respekteras, säger Roger Pettersson, generalsekreterare på World Animal Protection Sverige, i ett pressmeddelande.

Afternoon tea med får i Skottland – en upplevelse på Airbnb
Fika med får vid Loch Lomond i Skottland. Foto: via Airbnb

Upplevelser med djur och välgörenhet i ett

Fler än 100 av djurupplevelserna kommer vara välgörenhetsupplevelser, där alla intäkter går till välgörenhetsorganisationer som jobbar med naturvård, omplacering av djur samt veterinärvård. Bland välgörenhetsupplevelserna finns flera härliga upplevelser för djurälskare samt nyfikna och äventyrslystna resenärer.

Annons

I Los Angeles kan man få mata och kela med räddade hästar, medan man i Sevilla kan få spendera en dag med åsnor. I Nosara i Costa Rica kan man se räddade och nu utsläppta aror på nära håll och om man är i Phuket i Thailand kan man se räddade gibboner och delta i, samt lära sig om, arbetet med att rädda arten och regnskogen i området.

För den som älskar hundar kan man via Clean Futures Fund delta i arbetet att ta hand om de hundar och valpar som bor kvar i Pripyat nära Tjernobyl.

Airbnb djurupplevelser i Tjernobyl - ta hand om övergivna valpar och hundar
Ta hand om övergivna valpar och hundar i Pripyat. Foto: Airbnb

Totalt finns det omkring 1 000 upplevelser med djur på Airbnb med priser från 10 dollar upp till över 500 dollar för längre safariresor. Genomsnittspriset ligger på runt 50 dollar, motsvarande knappt 500 svenska kronor. Du hittar samlingssidan för djurupplevelserna här.

Läs mer:

Kattälskarens dröm – bo med kattungar på Kittenbnb i New York

Hollywoodstjärnornas lyxiga bokningar på Airbnb

Här är svenskarnas 10 mest önskade boenden på Airbnb

Annons