9 vackra platser att upptäcka i Norge

30 jul, 2019 
Vandra, åk på en av Norges (världens?) vackraste tågresor eller besök Europas första restaurang under vatten. Det finns mycket att se och göra i vårt grannland. Här listar vi nio platser du inte vill missa.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

En weekend i Oslo, javisst, men det finns mycket mer att upptäcka utanför den norska huvudstaden oavsett om du vill vandra, åka på en tågsemester eller bara besöka en ny stad.

Vi skrapar lite på ytan och listar några norska platser att drömma sig bort till – eller varför inte planera och boka in en resa till? Det bästa av allt: det finns så mycket mer att upptäcka i vårt avlånga grannland att det här bara kan vara startskottet på planeringen av nästa äventyr.
Här listar vi nio platser och upplevelser i Norge som är värda ett besök:

1. Bergen

Besök staden Bergen i Norge

Norges näst största stad bjuder på en pittoresk miljö. Här är det nära till både berg och hav och de charmiga färgglada husen som pryder staden fulländar den härliga miljön. Dessutom finns här mycket att göra för den som vill vara aktiv på stadssemestern i grannlandet.

Annons

2. Flåm och Flåmsbanan

Flåmsbanan i Norge är en av världens vackraste tågrutter

En destination för dig som vill ta en vacker tågresa är utan tvekan Flåm och den berömda Flåmsbanan. En av Norges vackraste och populäraste tågresor som tar en dryg timme och under färden får man se allt från fjordar, vattenfall och bergstoppar till djupa dalar.

3. Hurtigruten

Hurtigruten är en populär kryssningstur i Norge

Hurtigruten har kallats för världens vackraste sjöresa och är en populär rutt för kryssningssugna resenärer mellan Bergen och Kirkenes. Turen bjuder på storslagna landskap med fjordar, branta berg, små byar och magiska norrsken.

Annons

4. Undervattensrestaurangen Under

Undervattensrestaurangen Under i Norge

Utanför fiskebyn Båly, cirka fem timmar från Oslo med bil, ligger Europas första undervattensrestaurang som bjuder på en minst sagt unik upplevelse. Restaurangen är delvis nersänkt under vatten och gästerna kan beundra livet i havet medan de njuter av dess delikatesser. Här gäller det att boka bord i tid eftersom restaurangen är ett populärt ställe att besöka.

5. Lofoten

Lofoten i Norge är en vacker plats att besöka

Ögruppen Lofoten i norra Norge har många vackra platser att upptäcka. Här kan man hyra in sig i charmiga rorbuer, det vill säga små hus som förr användes av tillresta fiskare. Bland de pittoreska orterna i området finns bland andra Reine och Hamnøy som ligger vackert belägna med höga berg runt.

Annons

6. Trolltunga

Trolltunga i Norge är värt ett besök – om man orkar vandra

Trolltunga, en klippformation som sträcker sig ut i fria luften – hela 700 meter ovanför den slingrande sjön Ringedalsvatnet – har blivit ett av Norges mest kända vandringsmål. Färden hit är dock både lång och tuff, men orkar man den uppemot tio timmar långa vandringen belönas man med en minst sagt spektakulär utsikt.

7. Senja

Ön Senja i Norge är väl värd ett besök

Norr om Lofoten och söder om Tromsø ligger Norges näst största ö Senja. Här finns branta fjäll, vackra fjordar, vita stränder och orörd natur att njuta av. En utmärkt destination för dig som är ute efter en aktiv semester i naturen.

Annons

8. Vandra i Jotunheimen

Besseggen i Jotunheimen

I Jotunheimen, “jättarnas hem”, finns några av Norges och Skandinaviens högsta toppar och milsvida utsiktsplatser. Här finns många fina vandringsleder och den populäraste går över Besseggen mellan sjöarna Gjende och Bessvatnet som syns på bilden ovan.

9. Ålesund

Ålesund är en vacker plats att se i Norge

Ålesund kallas ibland för Norges vackraste by och det är inte svårt att förstå varför superlativen regnar över den här staden. Stadsbilden präglas av dekorerade jugendfasader och omkring ligger hav och berg. Dessutom finns flera populära utflyktsmål nära till hands från orten.
Foto: TT/Unsplash

Läs mer:

Res med tåg i Europa – tips och saker att tänka på

Res klimatsmart – 4 flygfria weekendtips

Bröllopsresa? Drömlika resmål för er som vill hålla nere kostnaderna

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons