9 tips för dig som ska resa ensam på semestern

10 jul, 2019 
AvAnaïs González Cruz
Grattis! Du ska snart ge dig iväg på en spännande semester som soloresenär. Men är du förberedd? Spana in dessa smarta säkerhetstips!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att åka på en resa själv kan vara ett riktigt äventyr. Det är en erfarenhet som många bär med sig för resten av livet, med en frihetskänsla som slår det mesta. Och det lockar allt fler.

En undersökning som gjorts av Sifo, på uppdrag av resebolaget Airtours, visar att nästan varannan svensk kan tänka sig att semestra ensam. Att slippa kompromissa och få den där värdefulla egentiden är några av fördelarna som värderas högt i undersökningen, där över 1 000 personer i åldrarna 16-79 deltog.

Men att resa själv är också rätt krävande – och det är viktigt att komma ihåg. Som soloresenär måste du tackla oväntade situationer helt på egen hand och därför kan det vara klokt att ha lite resvana i bagaget innan du ger dig iväg.

Ska du resa ensam på semestern? Här är några saker som är bra att tänka på!

9 smarta säkerhetstips för ensamresenären

1. Försök att smälta in

Som ensamresenär är du ett lättare byte för såväl ficktjuvar som bedragare, i synnerhet om det är tydligt att du inte har något sällskap. Gardera dig själv genom att försöka smälta in och minska därmed risken att utsättas för exempelvis stöld.

Annons

Ett knep är att köpa en tygkasse från den lokala mataffären för att uppfattas som en riktig local. Det är också smart att bekanta dig med omgivningarna innan en dag på stan – var inte den där turisten som står mitt i gatan med en stor karta!

2. Uppdatera nära och kära om din resplan 

Se till att åtminstone en person alltid vet var du befinner dig. Skicka kontinuerliga uppdateringar om din resplan och glöm aldrig att meddela var du övernattar. Att höra av sig till en familjemedlem/vän en gång om dagen är en bra grundregel.

Om du vill kan du också dela din platsinformation via olika appar för att ytterligare öka säkerheten.

3. Undvik ensliga områden

Ja, att se ”den riktiga delen av stan” är spännande, men reser du själv kan det också försätta dig i fara. Håll dig på platser med liv och rörelse och undvik områden med lite folk, inte minst efter mörkrets inbrott.

Om det är din första soloresa kan det också kännas tryggt att välja boenden med delade utrymmen, till exempel ett hostel.

Annons

4. Ta med ett dörrstopp

När du är på resande fot kan boendesituationen ibland vara lite oklar, särskilt om du ska vara borta länge och ofta byter sovplats. Det kan därför vara svårt att förutse hur säkerheten ser ut i just ditt rum, framför allt möjligheten att låsa om dig.

Ta med ett dörrstopp på resan som en extra säkerhetsinvestering, det förhindrar ovälkommet sällskap när du ska sova!

5. Berätta inte för alla att du reser ensam 

Det är såklart underbart att träffa nya människor när man reser, men var lite restriktiv med vilka du delar information om dig själv. Killen du träffade på puben för fem minuter sedan kanske inte behöver veta att du är där ensam, till exempel. Och absolut inte var du bor.

6. Dela upp kontanter i packningen – och kopiera viktiga dokument

Det är sällan vi bär kontanter i dagens digitala samhälle, men när du reser bör du inte förlita dig på enbart bankkortet. Ta därför ut lite kontanter för att inte bli helt strandsatt om du tappar kortet.

Annons

Dock är det viktigt att inte förvara alla pengar på ett och samma ställe. Dela i stället upp pengarna i packningen så att du alltid har en backup. Ta också kopior på viktiga dokument såsom pass och försäkringsbevis om du skulle bli av med handväskan.

7. Ha koll på boendets planlösning

Det skadar aldrig att ha koll på planlösningen där du bor. Gå en liten rundtur i byggnaden efter incheckning och spana in var de olika nödutgångarna ligger, in case of emergency.

8. Skriv ner nödinformationen 

Att ringa 112 för att larma sitter i ryggmärgen för oss svenskar, men kan du larmnumret för landet du befinner dig i? Vissa länder har dessutom flera nummer vid nödsituationer, med en linje för polis och en annan för ambulans.

Skriv ner och spara den aktuella nödinformationen så att den snabbt är tillgänglig vid en nödsituation.

9. Lita på magkänslan 

Om du väl bestämt dig för att resa ensam är du förmodligen en självständig person med skinn på näsan. Du kan med säkerhet redan avgöra vilka situationer som ska undvikas och vilka som är trygga för dig som soloresenär.

Nu återstår bara att önska dig trevlig resa – och glöm inte att lita på magkänslan! För det är faktiskt det bästa rådet.

Läs mer:

Bröllopsresa? Drömlika resmål för er som vill hålla nere kostnaderna

11 förbisedda resmål att upptäcka i Europa

Få betalt för att flytta till den här grekiska ön

Foto: TT
Via: Bustle

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons