9 stora resetrender för 2020

Resetrenderna 2020

Vår värld, och vårt resande är i ständig förändring. Med klivet in i det nya decenniet följer också nya krav, behov och förväntningar på resandet. Här är nio starka trender som spås influera vårt resande de kommande åren.
02 december, 2019

Samtidigt som flygandet ifrågasätts av allt fler spår resebolagen att vi kommer resa mer än någonsin 2020. Men som tur är har allt fler hållbara glasögon på sig när de planerar sina resor. Teknologin skapar nya möjligheter och intresset för möten med den lokala kulturen ökar.

Booking.com har gjort en spaning baserad på 22 000 resenärer från 29 länder och insikter från över 180 miljoner gästrecensioner tillsammans med expertis inom såväl tech- som resebranschen. Med hjälp av detta har de identifierat de största resetrenderna som vi kan förvänta oss nästa år. Med grund i denna spaning har vi också kikat på övriga snackisar i resebranschen och kokat ner det till dessa nio trender.

1. Cityresor till nya destinationer

Hamburg

Hamburg – ett alternativ till Venedig eller Berlin?

Vi är nyfikna på att uppleva nya saker och mer genuina resmål utan lika mycket trängsel. Därför väljer vi nu lite ovanligare resmål, vilket också hjälper till att minska överturismen. Många tar också gärna hänsyn till miljön när de väljer nya resmål.

2. Tekniken visar vägen

App restips

AI revolutionerar vårt resande.

På samma spår, fast från ett annat håll, har många resenärer visat intresse för till exempel appar som rekommenderar resmål där en ökning av turismen skulle ha en positiv inverkan på det lokala samhället. Man skulle också gärna ta inspiration till nya och oväntade aktiviteter. AI-applikationer förväntas också öka; där resenärerna får specialanpassade förslag på resmål att besöka och aktiviteter baserat på nuvarande preferenser, föregående resor och andra viktiga faktorer som beror på situationen, till exempel vädret eller hur populärt det är.

3. Variationsrika semestrar

Kanske lite flygskamsinfluerade, vill vi nu få ut så mycket som möjligt av vår semester när vi väl är borta. 2020 ska resan gärna täcka många olika typer av upplevelser. Därför blir det populärt med resmål som erbjuder flera sorters aktiviteter och sevärdheter inom korta avstånd.

4. Slomo är det nya fomo

Tågresa

Tåg är det perfekta sättet att uppleva i lugn och ro.

Istället för FOMO, det vill säga rädslan för att gå miste om något, och försöka hinna med så mycket som möjligt så kommer resandet 2020 att handla om att ta det lugnt, för att kunna balansera den stressiga vardagen hemma. Många kommer välja långsammare färdväg av miljöskäl men också för att man är sugen på nya sätt att resa och uppleva  – en perfekt kombination.

5. Resor över generationsgränserna

Allt fler mor- och farföräldrar väljer att åka på minnesvärda resor tillsammans med barnbarnen. Dagens äldre är hälsosammare, äventyrligare och mer angelägna om att hålla sig unga och aktiva, och föräldrarna kan behöva en stunds egentid då och då. Semesterresor som passar flera olika generationer är alltså att vänta.

6. Vi styr efter matupplevelser – gärna veganska

Kvinna som äter

Matupplevelser är en stor del av resan.

Vad vi äter blir en allt viktigare del av vår personlighet. Både utbudet av och kraven på bra veganska alternativ ökar. Foodies planerar gärna sina resor efter var det finns spännande matupplevelser att prova. Och det är inte bara besök på beryktade restauranger som är fokus, utan gärna dolda pärlor, lokalt och närodlat.

7. Pensionärer vill åka på äventyrsresor

Ett stressigt arbetsklimat gör att många gärna går i pension tidigare om möjlighet finns. Och då vill de uppleva äventyr, helst genom riktiga långresor. Fler alternativ och hjälpmedel väntas dyka upp för att underlätta planerandet av långresor med seniorfokus.

8. Vi kopplar ner

Kvinnor badar i pool

Analog nervarvning…

En undersökning från Hotels.com visar att framför allt unga vuxna nått en brytpunkt i sitt mobilanvändande. Numera lägger vi gärna undan telefonen på semestern. Gratis wifi är inte längre ett lika viktigt krav och vi tillbringar mer tid med att njuta av vår semester.

9. Mikroäventyr

I takt med att vi väljer vårt resande med större omsorg ökar också intresset för mer småskaliga äventyr på hemmaplan.

 

Foto: TT, Unsplash Källa: Booking.com, Vagabond

Läs mer:

10 länder du MÅSTE besöka nästa år

10 bra resmål för dig som reser ensam

8 weekendresor du kan göra i Europa med tåg