18 vackra platser att drömma sig bort till

Behöver du reseinspiration eller inspiration till din bucket list? Eller kanske vill du bara drömma dig bort till en vacker plats? Här listar vi 18 drömmiga platser i världen som är så fina att man knappt kan tro att de finns på riktigt.
25 december, 2018

Vårt jordklot är fyllt av vackra, häpnadsväckande och häftiga platser att beundra och uppleva. En del platser har varit favoriter bland resenärer år efter år, medan andra blir kända via sociala medier tack vare sina Instagram-vänliga drag.

I dag hittar många inspiration till sina resor via just sociala medier som har gjort det enklare att upptäcka nya platser och följa andra personers resor i världen. Glöm dock inte bort att alltid göra medvetna val när du reser. Alla våra val påverkar och det handlar om allt från att välja ett transportsätt som är bättre för klimatet till att respektera naturen, människorna, djuren och kulturen när man väl är på plats.

Här följer 18 drömlika platser att beundra – och kanske även besöka någon dag:

1. Lake Hillier, Australien

Lake Hillier är en av de mest kända rosa sjöarna i världen och ligger på Middle Island, i sydvästra Australien. Sjön omges av tät vegetation och det populäraste sättet att se sjön är från flygplan som åker turer över ön.

2. Palawan, Filippinerna

Palawan i Filippinerna

Foto: Shutterstock

Palawan i Filippinerna har i flera erkända resemagasin hyllats som en av världens vackraste öar. I landskapen möter klippformationer och vita stränder ett klart, turkost hav. Resenärer hyllar även kulturen, köket och det rika djurlivet på ön.

3. Fjaðrárgljúfur, Island

Fjaðrárgljúfur på Island

Foto: Jonathan Auh/Unsplash

Fjaðrárgljúfur ligger på södra Island och är en häftig kanjon med höga klippväggar och en snirklig flod som rinner igenom. Det finns en gångstig som gör det möjligt att uppleva Fjaðrárgljúfur på nära håll. Missa inte heller alla andra vackra vyer på södra Island – från svarta stränder och varma källor till vulkaner och glaciärer.

4. Halong-bukten, Vietnam

Halong-bukten i Vietnam

Foto: Shutterstock

Halong-bukten i norra Vietnam är ett av landets populäraste områden för turister att besöka. I den bildsköna bukten, som är med på Unescos världsarvslista, finns närmare 2000 djungelklädda öar, grottor och turkost vatten fyllt med fisk.

5. Giethoorn, Nederländerna

Giethoorn i Nederländerna

Foto: Shutterstock

Den lilla staden Giethoorn ser snarare ut som en liten sagostad, men existerar faktiskt på riktigt och har bara 2600 invånare. Eftersom bilvägar saknas får man ta sig runt med båt, cykel eller till fots, något som gjort att staden ibland kallas för Nederländernas Venedig.

6. Kappadokien, Turkiet

Kappadokien i Turkiet

Foto: Shutterstock

Kappadokien ligger i centrala Turkiet och är sedan år 1985 med på Unescos världsarvslista. Tack vare sina klippor och grottor med unika former samt färgglada luftballonger lockas många turister hit för att uppleva det spännande landskapet.

7. Navagio beach, Grekland

Navagio Beach i Grekland lockar många turister

Foto: Tom Grimbert/Unsplash

Navagio beach i Grekland, även känt som Shipwreck beach, lockar många turister och det är inte svårt att förstå varför. Det klara, intensivt turkosa vattnet och den isolerade stranden är som tagna ur en film. Tips! Besök tidigt eller sent under dagen för att undvika de stora turistmassorna.

8. Antelope Canyon, USA

Antelope Canyon i Arizona, USA

Foto: Nico/Unsplash

En smal och djup kanjon som lockar många turister och fotografer strax utanför Arizona i semi-autonoma Navajo nation, ett territorium där ursprungsbefolkningen bor än i dag. Antelope Canyon är endast möjligt att besöka tillsammans med en guide.

9. Geirangerfjorden, Norge

Geirangerfjorden i Norge

Foto: Shutterstock

Åk på en tur och glid fram i Geirangerfjorden som ligger i Møre og Romsdal fylke, cirka 360 kilometer norr om Bergen. Den vackra fjorden omges av branta klippor och grönskande landskap. Det finns även ett antal utkiksplatser som går att nå med bil längs med fjorden som har tagits upp på Unescos lista över världsarv.

10. Bo-Kaap, Kapstaden, Sydafrika

Bo-Kaap i Kapstaden, Sydafrika är färgglatt

Foto: Claudio Fonte/Unsplash

Färgglada Bo-kaap är en stadsdel i Kapstaden i Sydafrika som är känd för sina färgglada husfasader. Även om stadsdelen utan tvekan är ett av de mest instagrammade områdena i Kapstaden finns det mycket mer att upptäcka här – från stränder och arkitektur till Taffelberget och Kapudden.

11. Salar de Uyuni, Bolivia

Salar de Uyuni

Foto: Shutterstock

Salar de Uyuni är världens största saltöken och ligger i södra Bolivia, nära gränsen mot Chile. Platsen var, för tiotusentals år sedan, en sjö. I dag utvinns stora mängder salt här och det är även en turistattraktion. När marken är torr är den vit av salt och när det har regnat reflekteras himlen i den.

12. Benagilgrottorna, Algarve, Portugal

Benagdil i Algarve, Portugal

Foto: Shutterstock

Benagilgrottorna ligger mellan Albufeira och Poritmao i Algarve, Portugal och är bekanta för många från Pinterest. Den fotogeniska grottan kan enbart nås havsvägen och har ett runt hål upptill i grottan, vilket släpper in solens strålar.

13. Burano, Italien

Burano utanför Venedig i Italien är färgglatt och vackert

Foto: Lopez Robin/Unsplash

Ska du till Venedig? Missa då inte den lilla ön Burano strax utanför! Ön lockar med charmiga, färggranna gator längs kanalen som rinner igenom ön samt med vackra broderier som görs för hand av lokalbor.

14. Jurakusten, England

Durdle Door på Jurakusten i England

Foto: Shutterstock

Jurakusten, på engelska Jurassic Coast, är ett av Unescos världsarv i södra England. Här finns flera pittoreska kuststäder, häftiga klippformationer och fina stränder. Bland de mest kända klippformationerna är Durdle Door som ser ut som ett stenvalv.

15. Chefchaouen, Marocko

Chefchaouen i Marocko är känd för sina blåa fasader

Foto: Doran Erickson/Unsplash

Chefchaouen ligger i norra Marocko och lockar resenärer tack vare sina pittoreska kvarter som går i en vacker blå färg. Trots att staden är populär bland turister har den en lugn och avslappnad atmosfär.

16. White Sands Nationalmonument, New Mexico, USA

White Sands Nationalmonument i USA

Foto: Anchor Lee/Unsplash

White Sands nationalmonument är en park fyllda av vackra vita sanddyner i delstaten New Mexico. Här kan man njuta av landskapet i tystnad eller hyra en släde och åka ner för de vita backarna. Glöm inte solglasögonen, eftersom den vita sanden reflekterar solljus.

17. Lago di Resia, Italien

Lago di Resia i Italien

Foto: Shutterstock

I norra Italien ligger den fotogeniska sjön Lago di Resia. Sjön är konstgjord och förr fanns en by på platsen. Byns byggnader sprängdes bort innan platsen fylldes med vatten för att bygga en damm, men ett klocktorn från en gammal kyrka fick stå kvar.

18. Guanajuato, Mexiko

Färgsprakande Guanajuato i Mexiko

Foto: Shutterstock

Guanajuato är en vacker stad i centrala Mexiko som även den är med på Unescos världsarvslista. Staden grundades på 1500-talet och är berömd för sin vackra och färggranna arkitektur samt för sitt rika kulturliv.

Läs mer:

10 trendiga städer att besöka 2019

Romantiska hotell med lyxig känsla i London

12 Instagram-vänliga hotell i Paris