7 stora resetrender 2019

07 jan, 2019 
Outforskade platser, soloresor och ett hållbart tänk. Årets trender inom resor varierar stort, men erbjuder något för de flesta resenärer. Inspireras av de sju hetaste resetrenderna 2019!
Annons

Vart och hur reser vi 2019? Ibland är det några destinationer som blir snäppet populärare än andra, men hur vi reser är även något som påverkas av trender. Vi har studerat spaningarna inför 2019 i resebranschen samt tittat på de hetaste trenderna på Pinterest och det är framförallt sju tendenser som spås prägla året inom resor.

Resandet 2019 kommer bland annat kännetecknas av medvetenhet och omsorg för såväl miljö som människor. Samtidigt vill många åka på fler weekendresor för att maxa den lilla tid de har för semester. Speciella upplevelser, äventyr på egen hand och outforskade platser lockar också.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Här följer sju stora resetrender som kommer dominera 2019:

Resetrend 1: Hållbart och medvetet resande

Hållbart resande med tåg och buss är trendigt 2019
Inom Europa är det enkelt att välja tåg, cykel eller buss istället för flygplan. Foto: Chelsea London Phillips/Unsplash

Trend nummer ett är hållbart resande som förhoppningsvis är här för att stanna. På Pinterest har användare blivit nyfikna på ”zero waste travel” och många söker efter inspiration för bussresor och resor med cykel som färdmedel. Vi har även sett ett ökat intresse för tågresor bland svenskar, något som allt fler förespråkar istället för flyget.

Annons

Enligt Booking.coms trendspaning inför 2019 är medvetet resande också en stor trend som går hand i hand med hållbart tänkande. Det medvetna resandet innebär att man kollar upp sociala, politiska och miljömässiga förhållanden på resmålet innan man bokar. Särskilt unga kommer leta efter hållbara boenden och upplevelser på sina destinationer.

Resetrend 2: Outforskade resmål

Vi vill gärna vara resenärer, men inte turister i en stor massa. Allt fler är intresserade av att upptäcka öar och mindre städer som inte är lika turisttäta. Även hotell som ligger avlägset eller erbjuder ett annorlunda boende är av intresse för den trendriktiga resenären 2019.

Resetrend 3: Maxa det lilla

Många har varken tid eller möjlighet att åka iväg i flera veckor eller till och med månader. Därför syns även ett ökat intresse för weekendresor 2019 – ett sätt att maxa tiden man har för resor och semester. Över hälften av de tillfrågade i en undersökning av Booking.com uppger att de tänker åka på fler weekendresor 2019. 21 500 personer i 29 länder deltog i enkätundersökningen.

Resetrend 4: Upplevelser och äventyr

Den varma källan Blue Lagoon på Island lockar många resenärer!
Varma källor är en av reseupplevelserna som många drömmer om. Foto: Tom Grimbert/Unsplash

Upplevelser och äventyr var stort 2018 och fortsätter vara det 2019. I dag är det många som värderar just upplevelser högre än materiella ting. Det viktiga i år är att upplevelserna är personliga och autentiska, men många vill även leta efter avkopplande upplevelser som motvikt till vardagens stress.

Annons

På Pinterest är det reseupplevelser med fokus på varma källor och övergivna slott som lockar mest, medan Lonely Planet spår att allt fler resenärer kommer vilja uppleva mörka stjärnhimlar långt utanför stadens ljus.

Resetrend 5: Kombinera resan med jobb

En resa behöver inte automatiskt innebära semester och avkoppling till max. En resetrend 2019 är att låta resan få ett ytterligare syfte genom att kombinera den med att jobba eller lära sig något nytt på resmålet.

I Booking.coms undersökning uppger 54 procent att de skulle kunna tänka sig att göra en volontärresa, medan 52 procent kan tänka sig att jobba utomlands på sin resa.

Resetrend 6: Resor på egen hand

Många väljer att ge sig ut på egen hand i världen och enligt SAS är just soloresenärer en grupp som beräknas bli ännu större 2019. Soloresenärerna reser på egna villkor, med ett öppet sinne och stor upptäckarlust.

På Facebook finns flertalet grupper där man kan hitta inspiration, pepp och råd inför sin resa och det finns flera som är skapade just för kvinnor som reser själva.

Resetrend 7: Personligt och smidigt

Appar och ny teknik kan göra resandet smidigare 2019
Appar och ny teknik kan göra resandet smidigare 2019. Foto: Dries De Schepper/Unsplash

Att resenärer vill ha personliga och smidiga resor är kanske inget nytt, men hur det görs 2019 är definitivt det. I år är det tekniken som kommer möjliggöra just det. Med hjälp av bland annat artificiell intelligens, virtual reality och röstigenkänning kommer nya innovationer, appar och tekniska lösningar att påverka de trendkänsliga resenärerna för att göra resan både smidigare och till en skräddarsydd upplevelse.

Annons

Exempelvis hoppas 57 procent som svarade på Booking.coms undersökning att det ska komma en app som fungerar för allt från planering till bokning av själva resan. Lika många vill se en app som ger en möjlighet att spåra sitt bagage på flygresan.

Läs mer:

 

Annons