7 coola saker att göra på Island – som alla andra inte gjort än

28 jan, 2018 
Golden Circle, Blue Lagoon och Reykjavik – javisst. Men det finns betydligt mer än så att upptäcka på Island. Här listar vi sju saker att se och göra – som alla andra inte upptäckt än.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Island är fyllt av spännande platser att upptäcka – inte minst när det kommer till den unika naturen som många bland annat sett i Game of Thrones.

Förra året besökte mer än 2 miljoner turister det lilla landet med 340 000 invånare. Och trots att landet är litet så ligger det i framkant. Island toppar mätningarna över jämställdhet och fred i världen och i år blev landet först om att lagstifta om lika lön.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Beroende på vilken tid av året du reser finns det olika saker att ta del av. Under sommarens långa dagar och korta, ljusa nätter hålls flera konserter utomhus. Under vintern får du istället uppleva ett något mer klassiskt Island – med snöfyllda landskap och norrsken på himlen.

Det är definitivt värt att åka på en Golden Circle-tur och göra ett besök till Blue Lagoon, men boka även in några mer unika upplevelser under ditt besök på Island. Här listar vi sju saker att göra på Island, oavsett om du vill hålla dig i Reykjavik, vandra i naturen eller vara mer äventyrlig av dig.

Annons

1. Se sommarsolståndet på Grimsey

Grimsey är den enda delen av Island som ligger norr om den norra polcirkeln och även den nordligaste bebodda platsen av landet. Varje år firas sommarsolståndet när dagen är som allra längst med en festival på den lilla ön som endast bebos av cirka 80 personer.

2. Upptäck Strandir och Hornstrandir naturreservat

Ett av öns mest öde områden är Strandir uppe i Westfjords. I området bor knappt 800 människor och juvelen är så klart naturreservatet Hornstrandir som är perfekt för äventyrslystna resenärer som vill vandra i stora, nästintill öde landskap med orörd natur. Det gäller dock att planera resan noga eftersom väder och vind kan förändras snabbt i området.

3. Besök DesignMarch

Den designintresserade bör boka in sin resa till Reykjavik i mars, närmare bestämt mellan den 15:e och 18:e mars. Då går DesignMarch av stapeln för nionde gången och samlar mode, mat, konst och arkitektur från såväl isländska som internationella designers. Under de fyra dagarna pågår omkring 100 olika event och utställningar i staden.

Annons

4. Utforska Vestmannaeyjar

Vestmannaeyjar, även känt som the Westman Islands, består av flertalet vulkaniska öar varav den nyaste vid namn Surtsey uppkom mellan år 1963 och 1966. Öarna ligger söder om Island och nås med såväl flyg som färja – en perfekt dagstur från Reykjavik. Här finns bland annat den berömda ön Elliðaey som endast har ett hus på hela ön. Islands största festival, Þjóðhátíð, hålls på Vestmannaeyjar i augusti och lockar uppemot 16 000 besökare varje år, de flesta av dem tillresta isländare från fastlandet.

En av öarna söder om Island som ingår i Vestmannaeyjar. Foto: Ursula Drake/Unsplash

5. Ta dig österut

Island är så mycket mer än Reykjavik och stadens närliggande områden. På den östra sidan av Island bor betydligt färre, men det finns desto mer vacker natur och små byar att upptäcka. Den lilla byn Seyðisfjörður omges av höga snöklädda berg och nås endast via en liten slingrig väg eller från havs. I området finns även vackra fjordar, sjöar, skogar och naturreservat.

Annons

6. Festa på Secret Solstice-festivalen

Okej, den här destinationen kommer inte vara tom på folk – men desto roligare! Secret Solstice är en musikfestival som i år anordnas för femte gången mellan den 21:a och 24:e juni. I år kan du dessutom vara med om den unika upplevelsen att se artister uppträda inuti en glaciär och en lavatunnel. Festivalen lockar såväl isländare som turister.

7. Prova de lokala poolerna

Blue Lagoon är en unik upplevelse som är svår att slå, men om du vill leva lite mer som en lokal så är det de allmänna poolerna i Reykjavik du ska besöka. I staden finns sju utomhuspooler som är uppvärmda och öppna året om. Poolerna fungerar som en mötesplats för lokalbor som ofta kommer hit efter skolan eller jobbet för att träffa vänner och varva ner.

Foto: Unsplash, IBL

LÄS OCKSÅ:

7 resor alla borde göra minst en gång i livet

Här finns solen i höst – 7 varma weekendresor i Europa

Annons