7 restauranger alla borde besöka på Gotland i sommar

28 maj, 2016 
AvJohan Hedberg
Ska du besöka Gotland i sommar? För en kortare weekend eller längre semester? Här är 7 riktigt bra restauranger du inte får missa.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
7 restauranger alla borde besöka på Gotland i sommarBrand logo
7 restauranger alla borde besöka på Gotland i sommar
Ska du besöka Gotland i sommar? För en kortare weekend eller längre semester? Här är 7 riktigt bra restauranger du inte får missa.

1. Lickers Restaurang och Bar

lickers

25 minuter norr om Visby ligger magiskt vackra Lickershamn med restaurangen Lickers. Med utsikt över havet och rauken Jungfrun (den största på Gotland) är det ett måstebesök för varje gotlandsvistelse.

Här lagas det mat under ledning av kökschef Remy Gloaguen som tidigare jobbat på Michelinrestauranger i både Toulouse och Marseille. Maten är hämtad från södra Frankrike och gjord på närproducerade råvaror. Fisken, till exempel, kommer från fiskaren i hamnen 100 meter bort, grönsakerna från odlingar i socknen och köttet ifrån olika delar av ön.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Stämningen är bekvämt hemtrevlig, så luta dig tillbaka, skåla och njut – innan sommaren tar slut.

Annons

Öppettider: Dagmeny 12–16, kvällsmeny 17–22, baren öppen till 00 (innan midsommar öppet torsdag – söndag)
Kök: Franskt
Adress: Lickershamn, 25 minuter norr om Visby
Hemsida: www.lickers.se
Övrigt: Spelningar, kringaktiviteter så som minigolf och surfuthyrning

2. Surfers

surfers-11

Under ledning av gotländsk krogkulturs gudmor, Mymlan Isenborg, erbjuder Surfers mer än bara en unik smakupplevelse. Maten som serveras är en oslagbar kombination av kinesiskt och gotländskt. Här äter du som man äter i Sichuan: smårätter som sällskapet beställer in och delar på. Stanna till sent, drick syrliga drinkar (den med rabarber är en personlig favorit) och samsas i spontandans med allt från bohemer till stekare i alla åldrar. Det kommer i alla fall jag att göra i sommar.

Annons

Öppettider: 18-02
Kök: Sichuan kinesiskt
Adress: Södra Kyrkogatan 1, Visby
Hemsida: www.surfersvisby.se
Övrigt: Bra DJs med medföljande dansgolv

3. Krakas

krakas

Lyxiga Krakas i Kräklingbo är en riktigt kulinarisk upplevelse. Här blir du ordentligt bortskämd av den kunniga personalen och smårätterna som kommer in till bordet höjer ribban med varje omgång du får in. Maten är närproducerad, ekologisk och råvarorna växlar med årstiderna. Även vinerna kommer konsekvent från små odlare. När du slutligen kraxar härifrån kan du räkna med en härlig värme i alla delar av kroppen.

Öppettider: Lunch 12-16, middag 17.30–22.00 (innan midsommar öppet torsdag – söndag)

Annons

Kök: Svenskt modernt, smårätter i omgångar
Adress: Ruotsi, Kräklingbo, 35 minuter sydost om Visby
Hemsida: www.krakas.se
Övrigt: Erbjuder logi för restaurangens gäster med sina tre fina dubbelrum.

4. Lilla Bjers

Lilla-Bjers-gårdskrog-i-kvällssol

Här på mysiga Lilla Bjers kommer kocken själv ut till varje sällskap och berättar vad hen skall laga åt en, vilket är en mycket trevlig start på vilken middag som helst. Efter det är du i trygga händer med de vinkunniga servitörerna som alltid ser till att ingen druvtorka råder.

Allt grönt som serveras kommer direkt från gårdens egna ekologiska odling, och allt kött är även det gotländskt, och ekologiskt. Här har de även en egen gårdsbutik där du kan köpa allt från färsk sparris, kryddplantor och olivträd, till hantverk i form av träslöjd och pärkbollar (gutnisk cricket).

Annons

Öppettider: Lunch 11.30 – 14.30 middag från 17.00 (innan midsommar öppet torsdag – söndag)

Kök: Modernt gotländskt
Adress: Lilla Bjers, Västerhejde, 10 minuter söder om Visby
Hemsida: www.lillabjers.se
Övrigt: Gårdsbutik, glassbar

5. Krönet

kronet

Bara utsikten här är värt många besök. Vackrare än såhär blir det inte i Visby och här kan man enkelt spendera en hel dag och kväll. Här serveras det tapas från världens alla hörn, allt från vietnamesiska vårrullar till riktig mexikanska nachos som motbevisar tesen ”no Santa Maria, no party”.

Öppettider: 12:00 – 02.00
Kök: Internationell tapas
Adress: Adelsgatan 41, Visby
Hemsida: Krönet på Facebook
Övrigt: Nära till shopping

6. Donners Brasserie

donnersbrasserie

Sprillans nya Donners Brasserie tar plats i anrika Donners Brunns gamla lokaler.

Det öppna köket här bjuder på ett klassiskt franskt brasserie med moderna influenser från hela världen. Här serveras maten i mellanrätter vilket gör att du hinner smaka på många olika rätter under en och samma sittning. De många vegetariska rätterna är superbt tillagade och hela känslan andas fine dining, medans priserna inte gör det.

Annons

Den stora uteserveringen har ett otroligt läge i den vackra innerstaden och är du bara sugen på något gott att dricka så har du verkligen kommit rätt. Den stora verandan har en nyöppnad utebar där klassiska drinkar görs exakt och precist, med en oväntat twist.

Öppettider: Från 12 – 02
Kök: Modernt franskt brasserie
Adress: Donners plats 3, Visby
Hemsida: www.donnersbrasserie.se
Övrigt: Många goda vegetariska alternativ, fantastiska drinkar

7. Smakrike

smakrike

Smakrike ligger i sommarparadiset Ljugarn och är med råge det bästa stället att äta på här. Bara några meter från den fina stranden bjuds du här in i en gemytlig och härlig atmosfär, med 20 platser för exklusiv fine dining, och ett större antal platser till deras bistrodel. Upplevelserna skiljer sig något, men maten håller alltid toppklass.

Annons

Är du sugen på lunch äts den med fördel i den mysiga trädgården. Ägarna är riktiga eldsjälar och har öppet nästan året runt (stängt under januari månad). Under lågsäsong kan du även bo i något av deras fina rum, och följa med på tryffelsafari i grannsocknen Ardre, för att sedan äta en fantastiskt 9-rättersmeny där basen för alla rätterna är tryffeln du just plockat själv. Mmm.

Öppettider: Lunch 12 – 16, middag 17.30 – 22.00 (innan midsommar öppet onsdag – söndag)

Kök: Modernt gotländskt med franska och italienska inslag
Adress: Claudelins väg 1, Ljugarn, 45 minuter från Visby
Hemsida: www.smakrike.se
Övrigt: Erbjuder även logi, med 5 smakfullt och mysigt inredda dubbelrum och en svit

LÄS OCKSÅ: 8 RESTAURANGER VI VÄLJER INNAN VI ENS SETT MENYN

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons