6 svenska alternativ till utlandsresan

11 maj, 2020 
AvNina Nyström
Mölle och Rörum
Sverige kan faktiskt konkurrera med såväl karibien som Nya Zeeland och franska rivieran. Hur många av de här pärlorna har du kvar att besöka?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommarBrand logo
Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommar

De senaste åren har intresset för turistande hemikring ökat i takt med vår insikt om klimatkrisens allvar. Och en sommar som denna, när i princip hela landet kommer att tillbringa sin semester i Sverige, finns det ett större sug än någonsin för att upptäcka de många pärlorna i vårt land. Om det ges grönt ljus för att resa inrikes det vill säga. Och Sverige bjuder på fantastiska platser som går att jämföra med många exotiska semesterorter. Kolla bara in dessa:

Gardasjön – Blanktjärn

I många jämförelser är det Trollsjön utanför Abisko som står för Sveriges motsvarighet till turkosa sjöar som italienska turistfavoriten Gardasjön. Men det finns mer lättillgängliga pärlor också, exempelvis Blanktjärn i Jämtland. En vandring runt den intensivt turkosgröna lilla sjön tar bara ett par timmar, men området bjuder även på många andra fina leder. Närliggande Åre står för både de dramatiska bergen, lyxigt boende och kulinariska läckerheterna man även hittar i Italien.

Annons

Karibien – Österlen

I närheten av den mysiga byn Kivik och småstaden Simrishamn på Österlen hittar du stränder av karibisk klass. Rörum och Knäbäckshusen strax nedanför Stenshuvuds nationalpark är nog allra finast. Bohemiska små hotell, caféer och restauranger hittar du över hela området.

Franska rivieran – Kullatrakten

Den lilla badorten Mölle ger känslan av en fransk by med fin surf och det pampiga Grand Hôtel. För lite mer Saint Tropez beger du dig såklart till Båstad bara en bit bort. Palmbeklädda stränder hittar du på Tropical Beach i Helsingborg. Och är du sugen på charmiga loppisfynd bjuder Skåne på massor av möjligheter.

Skottland – Ven

Den lilla ön mellan Skåne och Danmark bjuder på så väl grönskande, vidsträckta vyer som karga klippor som stupar rakt ner i havet, och utsikten över vattnet är magisk. Bäst upptäcker du bilfria Ven med cykel eller med dagsvandringar. Att det dessutom finns ett destilleri gör ju inte saken sämre. På ”Spirit of Hven” kan du prova på lokaltillverkad whiskey, gin, snaps och vodka. 

Annons

Nya Zeeland – Brösarps backar

De gröna skånska kullarna med betande djur för osökt tankarna till de Nya Zeeländska vidderna i Sagan om ringen. De låga korsvirkeshusen med stråtak ger också en extra känsla av ”Hobbit-land”. Även det här området har varit kuliss för ett antal filminspelningar, allt i från Bregott-reklamen till Bröderna Lejonhjärta.

Kroatien – Gotland

Visbys arkitektur och gränder kan mäta sig med Dubrovniks och med tanke på att båda städerna är världsarv med medeltida murar och nära till bad är kopplingen given. Vill du åt det där riktigt turkosblåa, klara vattnet, styr du till Blå lagunen upp mot Fårö istället.

 

Foto: TT/Brösarp.se

Inspirerat av: Allt om resor, Skyscanner

LÄS MER:

Sommar i Sverige: 11 oslagbara tips på utflykter och resmål

Semester i Sverige? Här är 17 pärlor att uppleva i sommar

Skippa flyget i sommar – 12 svenska badplatser du måste besöka

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons