Sommar i sverige? 5 storslagna nationalparker du måste besöka

08 apr, 2021 
AvKristina Renkse
Skuleskogen, Stenshuvud och Abisko nationalpark – samt andra nationalparker du måste besöka
I sommar kommer de flesta av oss semestra hemma i Sverige. Tur är det väl då att det finns så många härliga platser att besöka – vi listar 5 spännande nationalparker att genast boka in.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
8 härliga hemestertipsBrand logo
8 härliga hemestertips
Planerar du en semester i Sverige? Här är åtta inspirerande förslag!

Sommaren står för dörren och det är hög tid att planera semestern. Att svemestra är helt rätt just nu och det finns massor att se och göra. I Sverige finns hela 30 nationalparker från norr till söder och här finns alla förutsättningar för maxade upplevelser.

Gillar du till exempel att snorkla, paddla kajak, vandra eller njuta av makalösa vyer och soldränkta klippor så är det här helt säkert något för dig.

Vi listar fem favoriter bland nationalparker att besöka i sommar!

1. KOSTERHAVET

En knapp timme med båt från Strömstad breder Kosterhavets glittrande nationalpark ut sig. Här kan du njuta av fantastisk skärgård med fina badstränder, klippor och vandringsleder. Om du har tur får du se både knubbsäl och tumlare.

Njut av havets läckerheter, snorkla bland rödalger – eller varför inte – paddla havskajak. Ett perfekt sätt ta sig fram mellan kobbar och skär och komma riktigt nära naturen.

Solnedgång i Kosters nationalpark med vy av knubbsälar

2. ABISKO

Visste du att Abisko-området är en av de solrikaste platserna i landet och har väldigt lite nederbörd? Det beror på att det ligger i så kallad ”regn-skugga”. Lägg till Kungsleden, majestätiska vyer och Lapporten så är Abisko ett solklart måste.

Annons

Här finns förutom unik fjällflora också ett rikt djurliv och det är inte ovanligt att få syn på både mård och fjällämmel. Att vandra genom dalen omgiven av fjäll och forsande jokkar är närmast en klassiker. Något som också blivit populärt är att uppleva vildmarken med cykel.

Vägskylt med olika destinationer i Abisko

3. FÄRNEBOFJÄRDEN

Färnebofjärdens nationalpark är ett älvlandskap som ligger vackert belägen i en del av Nedre Dalälven. Här bildar forsar, sjöar och våtmarker en unik miljö med rikt fågelliv och fiskevatten. Ett bra sätt att uppleva parken på är att ta sig runt med kanot.

Annons

Vill du vara ute flera dagar lägger du enkelt till vid en av de många tältplatser med eldstäder som finns. Spana efter utter, njut av strandhäng på Sandön och kolla in utsikten från Skekarsbotornet.

Vy över solig udde i Färnebofjärdens nationalpark

4. STENSHUVUD

Sveriges sydligaste nationalpark ligger en bit ifrån pittoreska Kivik på Österlen. Här är resan till nationalparken en ljuvlig upplevelse i sig med böljande rapsfält, vallmoängar och konstnärsbyar.

Sandstranden i parken är minst sagt mäktig och för tankarna till Karibien. Förutom att slappa på stranden och ta ett dopp i det böljande blå kan du vandra i den vackra lövskogen eller njuta av utsikten från berget Stenshuvud.

Annons
Sandstranden i Stenshuvud

5. SKULESKOGEN

Vild, väglös och med vidunderliga vyer. Skuleskogens nationalpark är magisk! Belägen en halvtimmes bilfärd från Örnsköldsvik är den en storslagen del av Höga Kusten. Här finns fina kuperade vandringsleder, blanka tjärnar och mäktig storskog.

Ta en topptur över hällmarkerna med milsvid utsikt, ett svalkande bad i havet eller utforska den berömda Slåttdalsskrevan. Räkna med naturupplevelser utöver det vanliga.

Utsikt från Skulebergets nationalpark

Foto: TT

Annons