Artikeln innehåller reklamlänkar

15 heta restrender och resmål 2019

12 apr, 2019 
AvRedaktionen ELLE
Ekolyxiga Houses of Gökçe Gemile i Turkiet.
Drömmer du om resmål utöver det vanliga? Våra reseproffs delar med sig av trender, tips, platser och gömställen du inte vill missa 2019. Från tältande i trädkronor och taxifärder i luften till jetlagdropp och digital detox. Spänn fast er!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Microchip

I Sverige kan SJ-pendlare ha ett inopererat datachip i stället för biljett och Stockholms lokaltrafik utreder möjligheten att ha samma system. Implantaten, stora som riskorn, kan rymma allt från digitala körkort till boardingpass. I Storbritannien har företaget BioTeq hittills försett 150 resenärer med sådan här digital information.

2. Ekoturism

Trädtält i Nuuksio nationalpark.

Miljövänligt resande fortsätter att öka i popularitet, något som visar sig i det explosionsartade intresset för trädtältning – som till exempel i The Flashpacks Finlandsäventyr. De här innovativa tälten hänger mellan träden för minsta möjliga påverkan på marken och största möjliga närhet till naturen. Titta på stjärnorna, somna under det prasslande lövverket och vakna till fågelsång. Detta är den ultimata digitala detoxen och du får utlopp för all kraft som väcks av att vara utomhus. Pricken över i blir vildmarksmatlagning i Nuuksio National Park – medan kocken slänger ihop en festmåltid vid brasan kan du dricka finsk gin, Napue, med lingongarnityr långt in på småtimmarna. Från cirka 12 700 kr för tre nätter, inklusive mat och boende, Flashpack.com.

3. Hotell/showroom

På Made Hotel är all interiör till försäljning.
På Made Hotel är all interiör till försäljning.

Har du någon gång bott på hotell och önskat att du kunde köpa loss såväl möbler och sängkläder som konsten på väggarna? Nätbaserade inredningsföretaget ANNONS Made.com öppnade hotell på Manhattan 2017 där all interiör finns till försäljning och förra året öppnade Muji två hotell i Kina, i Peking och Shenzhen, där gästerna kan njuta av märkets minimalistiska estetik. Nu finns det inte längre någon ursäkt för att stjäla handdukarna …

4. Husdjursäventyr

Katten Suki är en riktig äventyrare!
Katten Suki är en riktig äventyrare!

Suki älskar att sitta längst fram i en kajak och fara fram längs en forsande älv. Hon är förresten en katt, en leopardliknande Bengal som bor i Kanada och har miljontals följare på Instagram (@sukiicat). Det blir allt vanligare att djurägare vill resa i sällskap av sina fyrfota vänner och mot bakgrund av ökad efterfrågan öppnade världens första privatägda djur- terminal, The Ark, på New York-flygplatsen JFK i somras. Allt fler hotell går i samma riktning och ställen som Dukes i London och ANNONS The Rosewood London erbjuder såväl hundpassning som specialbäddade sovplatser och gourmetrumservice till pälsklintarna.

Annons

5. Flygfitness

I framtiden betyder flygplatsväntan inte bara skräpmat och dåliga böcker. Roam fitness plan är att etablera gym på 20 flygplatser innan 2023. Redan nu finns ett på Baltimore-Washington-flygplatsen med gratis lånekläder från Lululemon.

6. Skräddarsydd minibar

Fauchon l’Hôtel i Paris erbjuder skräddarsydda smaksensationer.
Fauchon l’Hôtel i Paris erbjuder skräddarsydda smaksensationer.

Efter konsultation står specialblandade cocktails färdiga i minibarerna på The Ned och Henrietta Hotel i London medan klassiska franska delikatessmärket Fauchon tar smakkonceptet ytterligare ett steg längre. På lyxföretagets nya boutiquehotell Fauchon l’Hôtel – det första av 20 planerade – handlar allt om gourmetupplevelser. I stället för den sedvanliga minibaren finns ett rosa skåp (formgivet av Roche Bobois som dessutom går att köpa) fyllt av gourmetprodukter som champagne och delikatesser från Fauchon. Vid bokning kan du meddela hotellet vad du suktar efter och sen se fram emot att avnjuta din skräddarsydda smaksensation. Dubbelrum från 5 800 kr, inklusive frukost.

7. Sjönära retreat

Stedsans in the woods ligger vid Hallsjön i Halland.
Stedsans in the woods ligger vid Hallsjön i Halland.

Ju mer teknikberoende vi blir, desto mer växer behovet av att dra sig undan. Stedsans in the woods (dubbelrum med halvpension från 2 900 kr) har fantastiska tält och stugor med fönster från golv till tak vid Hallasjön i Halland. La Lancha i Guatemala har dubbelrum från 1 500 kr, med utsikt över Lake Petén Itzá.

8. Hipsterkryssningar

Festivalkryssningsfartyget Anchored lägger till i Palma.
Festivalkryssningsfartyget Anchored lägger till i Palma.

Kryssningar har länge betraktats som ren pensionärsaktivitet – men inte nu längre. Reseföretag som U by uniworld riktar sig till millenniegenerationen och på sina flodkryssningar runt om i Europa kan gästerna avnjuta hantverksmässigt bryggt öl och kaffe, spännande streetfood och innovativa drinklistor. Det finns möjlighet att gå i land och utforska det lokala nattlivet och tack vare samarbetet med sociala middags-appen EatWith går det även att få sig en måltid i någons hem. Alla partyglada kan anteckna följande: festivalkryssningsfartyget Anchored seglar från Barcelona till Korsika, Palma och Ibiza mellan 2–7 juni nu i sommar.

Annons

9. Jetlag-dropp

För att bekämpa jobbig jetlag poppar det upp allt fler kliniker som förser utmattade resenärer med en quick-fix i form av vitaminbaserat dropp, direkt på hotellet. The IV Doc – räddare i nöden under Fashion week – finns i USA, London och på Ibiza och erbjuder sina kunder ”Jet lag relief IV hydration therapy” rätt in i armen för ca 5 000 kronor.

10. Mikrosemester

Mikrosemester på Mount Toubkal.
Mikrosemester på Mount Toubkal.

Stora delar av befolkningen lider av stress och övertidsarbete, vi har helt enkelt inte tid med långa semestrar längre. Här kommer mikroresandet in i bilden – äventyr för de med mycket pengar, lite tid och ett desperat behov av en paus. Från hajkande på Marockanska Mount Toubkal (fem dagar) till en fyradagars snöskotersafari i Finland … det finns en enorm efterfrågan på kompaktlösningar – det går fort, de är exklusiva och du blir fullmatad med nya erfarenheter. Från cirka 15 200 kr, inklusive mat och boende, via flashpack.com.

11. Flygande taxi

Trött på att fastna i bilköer? Flygande taxi låter kanske science fiction-artat, men företag som Flight global utvecklar drönartransporter för speciellt trafiktäta städer och Uber Air hoppas kunna prova förarlös lufttaxi redan under 2020.

RESMÅL:

12. Belize

Leonardo DiCaprios Blackadore Cay i Belize.
Leonardo DiCaprios Blackadore Cay i Belize.

Har fashionfavoriterna Tulum och Holbox i Mexiko gjort sitt? I så fall, ta dig lite längre ner längs kusten till mer outforskade Belize. Både Ka’ana resort och Mahogany bay resort & beach club har nyligen slagit upp sina portar, medan mer rustika Tz’ana resort & residences precis har färdigställts i Placencia. Four seasons är också på gång med The Caye chapel resort och öppnar under 2021, medan Leonardo DiCaprios efterlängtade ekoresort Blackadory Caye äntligen tar emot bokningar nu under 2019.

13. Oman

Wahiba Sands i Oman.
Wahiba Sands i Oman.

Oman börjar bli destinationen nummer ett för djärva äventyrsturister. Sultanatets oexploaterade marker erbjuder ändlösa vidder av upplevelser (kan bokas via Flashpack.com). Ta dig ut på en självnavigerad GPS-hajk genom öknen Wahiba sands och smyg försiktigt längs kanten på Omans egen Grand Canyon vid berget Jebel Shams.

14. Rwanda

Lyxiga elefantäventyr i Rwanda.
Lyxiga elefantäventyr i Rwanda.

Om du gillar gorillor, natursköna upplevelser och lyxiga äventyr så ska du skriva upp det här spektakulära afrikanska landet på din måste-lista. Femstjärniga One & Only Nyungwe house har äntligen öppnat i nationalparken Nyungwe Forest och Singita Kwitonda lodge öppnar i Volcanoes nationalpark i slutet av 2019. Wilderness safaris färdigställer sitt nya Magashi camp i nationalparken Akagera i mars, följt av One & Onlys Gorilla’s nest i slutet av året. Med en regering som fokuserar på naturvård och hållbarhet förtjänar Rwanda sin plats i ljuset.

15. Turkiet

The Bodrum Edition erbjuder en fantastisk strand.
The Bodrum Edition erbjuder en fantastisk strand.

Turkiet har återfått sin plats på semesterkartan. Lyxresorterna Bodrums Mandarin oriental och ANNONS The Bodrum Edition slår snart upp portarna och då bokar vi in oss ihop med stjärnor som Naomi Campbell och Nicole Kidman. Högst upp på önskelistan står Fairlight Jones ekolyxiga Houses of Gökçe Gemile, söder om Marmariskusten – byggt av lokala hantverkare i återvunnet material. Havsutsikt, pool, privat jeep och kajak. Husen har max åtta bäddar, pris från 40 000 kr/vecka.

Läs också:

10 trendiga städer att besöka 2019

Europas 25 billigaste städer för turister 2019

Bucket list: 10 resor alla kvinnor borde göra i sitt liv

Av: Susan Ward Davies

Foto: TT, Fairlightjones.com, Frankie Flower, Visit Finland Nuuksio national park, Stine Christiansen, Durston Saylor m fl

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons