14 stränder på Gotland du inte får missa i sommar

14 maj, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Stränder och badplatser du inte fåt missa på Gotland
Sand eller sten, raukar eller citypuls – Gotlands stränder har allt! Och du har aldrig långt till en strand när du är på Gotland. Vi tipsar om de 14 härligaste stränderna att breda ut handduken på i sommar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 stränder du inte får missa på Gotland i sommarBrand logo
5 stränder du inte får missa på Gotland i sommar
5 stränder du inte får missa på Gotland i sommar

När du är på Gotland har du aldrig långt till en bra strand. Oavsett om du vill ha steniga raukstränder eller vit och len sand har ön många både folkrika och mer undangömda alternativ att bjuda på.

Här listar vi 14 av de finaste och bästa stränderna där du inte får missa att doppa tårna i havet i sommar. Vi börjar norrifrån och går söderut.

Norsta Aurar

Stranden Norsta Aurar på Fårö.

Längst ut på Fårö hittar du den här lite undangömda pärlan. En cirka fyra kilometer lång sandstrand väster om Fårö fyr. Det går bra att köra bil till stranden och om du är sugen på ett nakenbad är det här stället att åka till. Norsta Aurar är sedan länge en naturiststrand, men oftast är det ett blandat klientel både med och utan kläder.

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Service: Det finns en toalett vid fyren.

Ekeviken

Ekeviken på Fårö.
Foto: Region Gotland

På Fårös norra del hittar du Ekeviken, en stor sandstrand som är ett bra alternativ om det är allt för trångt på Sudersand på andra sidan Fårö. Vid Ekeviken är vattnet långgrunt och barnvänligt.

Service: En kiosk vid Sjöräddningsmuséet som ligger i anslutning till stranden.

Sudersand

Stranden Sudersand på Fårö.
Foto: Erica Karlsson

En av Gotlands, Sveriges – och faktiskt flera gånger framröstad som en av världens bästa – stränder hittar du på norra Fårös södra sida. Mycket finkornig och vit sand och långgrunt vatten gör att stranden är perfekt både för badsugna barnfamiljer och soldyrkare. Stranden är fem kilometer lång, trots det blir den lätt överbefolkad fina sommardagar.

Annons

Service: Restauranger, kaféer, barer och kiosker och boende i anslutning till stranden.

Blå lagunen

Kalkbrottet Blå lagunen på Gotland.

Nej, det är inte en naturlig strand, utan ett av norra Gotlands många vattenfyllda kalkbrott som har blivit ett mycket populärt alternativ till havsstränderna, bland annat eftersom det inte blir något algblomning i kalkbrotten. Du hittar Blå lagunen nära Gotlands största insjö Bästeträsk mellan Lärbro och Fårösund. Det turkosblå vattnet blir djupt ganska fort, så det passar inte jättebra för barnfamiljer. Det finns en liten strandremsa, men de flesta får hänga längs kanten och då kan solstolar vara ett bra tips att ta med sig.

Annons

Service: Det finns toaletter i anslutning till badet. Det är en bra bit till närmsta affär, så ta med picknick.

Smöjens kalkbrott

Smöjens kalkbrott på Gotland.
Foto: Gotlandstips.se

Tycker du att det är för trångt vid Blå lagunen korsar du ön och åker till Smöjens kalkbrott nära Hellvi i stället. Här kan du, om du vill, hoppa ner i det djupa vattnet från en några meter hög kant eller från en gammal rivningsbyggnad. Hoppet sker på egen risk, det finns ingen garanti för hur bottnen ser ur just där du hoppar eller att det ens är tillräckligt djupt. Är du inte simkunnig ska du inte bada här, vattnetdjupet skiftar mycket.

Annons

Service: Nej.

Hideviken

Stranden Hideviken på Gotland.
Foto: Hideviken.org

Finkornig sand och glittrande långgrunt vatten gör den här stranden nära Hellvi till en härlig strand för alla som vill sola och bada. Badet har en brygga som man kan bada från om man inte vill vada i vattnet. Eftersom vattnet är så långgrunt blir det snabbt varmt – perfekt för badkrukorna.

Service: Toaletter.

Ihreviken

Ihreviken på Gotland.
Foto: Stugknuten.com

Stranden Ihreviken i Hangvar socken ligger i anslutning till Hall-Hangvars naturreservats. Här kan du välja om du vill ha mjuk sand eller stenstrand. Ta en promenad längs stranden och plocka vackra stenar eller grilla matsäcken vid grillplatsen.

Annons

Service: Toaletter och restaurang.

Kallbadhuset i Visby

Stranden vid Kallbadhuset i Visby.

Här är långgrunt sandstrandsmys ett minne blott. På ”Kallis” i Visby är det till stor del fest och afterbeach som gäller. Däremot går det bra att bada från bryggan där vattnet är djupt. Och du måste ju inte gå in på själva klubben där afterbeachen håller hus.

Kallbadhuset ligger mitt i Visby, nära hamnen och Almedalen.

Service: Om du inte går in på klubben finns ändå toaletter vid badet. Och som sagt ligger badet mitt i stan, så du behöver inte gå långt för att hitta restauranger och barer.

Annons

Tofta strand

Tofta strand på Gotland.

Vid sidan om Sudersand är Tofta Gotlands mest kända strand, och den ligger på västkusten, cirka två mil söder om Visby. Det här är Gotlands främsta partystrand, så vill du ligga på en handduk och höra havets lugna kluckande är det läge att hitta en annan strand, eller åtminstone dra dig lite norrut på stranden. Afterbeach, tävlingar och olika evenemang anordnas på stranden under hela sommaren.

Service: Boende, restauranger, kaféer och barer finns i anslutning till stranden.

Sandviken

Stranden Sandviken på Gotland.
Foto: Gotlandstips.se

Den vidsträckta sandstranden Sandviken söder om Katthammarsvik har långgrunt vatten och finkornig sand. Du kan också välja att bada vid klippor om du inte vill ha sand i kaffet. Är du sugen på stora vågor ska du åka hit på blåsiga dagar. Om du i stället är rastlös och sugen på att sätta fingrarna i sanden och skapa konst kan du vara med i sandslottstävlingen som anordnas på stranden varje sommar.

Annons

Service: Om du tar en promenad på 20 minuter så kommer du till fiskeläget i Sysne där du kan köpa rökt fisk och glass. Det finns också en camping nära.

Djupvik

Djupvik på Gotland.
Foto: Gotland.net

En liten men naggande god strand med lite sand och vegetation. Den är barnvänlig och vacker och bjuder dessutom på utsikt över Karlsöarna som syns tydligt på klara dagar. Stanna gärna till kvällen och njut av den magiska solnedgången.

Service: I det intilliggande fiskeläget finns toaletter och kiosk.

Nisseviken

Surfare vid Nisseviken på Gotland.
Foto: Nisseviken, Gotland på Facebook

Här har du stranden med Gotlands varmaste badvatten. Stranden erbjuder delar med skön sand och en lång brygga att bada ifrån. Vill du inte ligga i sanden kan du välja att lägga dig på gräset och spana bort mot de närliggande vindkraftverken på Näsudden.

Annons

Service: Restaurang och kiosk.

Burgsviks hamn

Burgsviks hamn på Gotland.
Foto: Hellogotland.se

Burgsvik, samhället som markerar början på Gotlands sydligaste del Storsudret, har en hamn där du kan välja att bada från bryggor, en liten sandstrand eller från ett hopptorn längst ut på piren.

Nära hamnen ligger Burgsviks camping som erbjuder poolbad för den som hellre vill det.

Service: I Burgsvik finns flera restauranger och campingen har en snabbmatsrestaurang och bar. Toaletter och grillplats finns i hamnen.

Austre

Raukfältet Holmhällar nära stranden Austre.

Nära det stora och häftiga raukområdet Holmhällar, nästan så långt söderut du kan komma på Gotland, hittar du den vidsträckta sandstranden Austre. Här kan vattentemperaturen skifta mycket beroende på från vilket håll det blåser. Stranden, som ligger i nästan rakt söderläge, erbjuder sandklitter som man kan gömma sig bland på blåsiga dagar.

Service: Nej, ta med picknick om du inte vill ta dig till pensionat Holmhällar för att äta. Toaletter finns uppställda under sommarsäsongen.

Foto om inget annat anges: TT

 

Läs mer:

Skippa flyget i sommar – här är 10 semesterparadis i Sverige

Svenska platser du måste se innan du dör – 13 tips

Så skapar du en klimatsmart semester – checklista att bocka av

 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons