Tio städer att besöka 2018 – enligt Lonely Planet

24 nov, 2017 
Vart ska du resa under 2018? Inspireras av Lonely Planets topp tio-lista över städer som är värda ett besök – såväl Norge som Mexiko och Taiwan finns representerade på listan.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Sevilla, Spanien

Sevilla, Spanien

Spaniens fjärde största stad och Andalusiens huvudstad Sevilla kniper en plats på Lonely Planet topp tio-lista. Här finns förutom värme och sol, även historisk arkitektur, inspelningsplatser för succéserien Game of Thrones och konst. År 2018 kommer den 31:a upplagan av European Film Awards dessutom att äga rum i staden.

2. Detroit, USA

Detroit i USA utsikt

Det tidigare ödsliga Detroit har fått en nystart. Övergivna hus har blivit hem åt allt från konstgallerier till cykelbutiker och flera nya satsningar har fått ta plats i staden. Och stadens planer slutar inte där. Tre nya parker ska breda ut sig längs med floden och flera hotellsatsningar är på gång.

Annons

3. Canberra, Australien

Canberra, Australien utsikt

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Australiens huvudstad är sällan den första destinationen för resenärer som drömmer om att åka till det varma landet för surf, bad och sol. Här finns dock rikligt med kultur, arkitektur och konstskatter. Krigsmonumentet i art deco-stil kommer även locka besökare eftersom år 2018 innebär 100-årsjubileum för slutet på det första världskriget.

4. Hamburg, Tyskland

Vacker vy av Hamburg, Tyskland

Tyskland lockar många turister, men år 2018 borde resenärerna välja Hamburg över den populära huvudstaden Berlin. Här finns flera olika sevärdheter, bland annat det spektakulära konserthuset Elbphilharmonie som invigdes i januari 2017. Staden lämpar sig även under sommaren eftersom det finns flera stränder längs med floden Elbe.

Annons

5. Kaohsiung, Taiwan

Utsikt över Kaohsiung, Taiwan

Gör en annorlunda Asien-resa i år. Taiwans näst största stad Kaohsiung är en modern stad med stora center för kultur, musik och konst. Här finns även experimentell arkitektur och närhet till både hav och natur.

6. Antwerpen, Belgien

Staden och torget i Antwerpen, Belgien

Pittoreska Antwerpen är Belgiens näst största stad och har länge lockat såväl mode- och konstintresserade resenärer. Den medeltida stadskärnan pryds av vacker arkitektur, en pampig katedral samt ett fort. Det finns även gott om spännande barer och butiker. År 2018 firas dessutom barocken och Antwerpens egen Pieter Paul Rubens lite extra i den vackra staden.

Annons

7. Matera, Italien

Vacker by i Matera, Italien

Italien är fyllt av vackra platser, men år 2018 är det den lilla staden Matera som tar sig in på topp tio-listan. Staden har spektakulära vyer, urgamla kyrkor och ruiner eftersom platsen har varit bebodd i över 9000 år. Passa på att besöka staden redan nu, år 2019 år den Europas kulturhuvudstad och då lär den inte längre vara en bortglömd pärla.

8. San Juan, Puerto Rico

Bostäder i San Juan, Puerto Rico

I San Juan i Puerto Rico blandas det nya och det gamla. Bland historiska fort och kyrkor finns även moderna konstgallerier, nattklubbar och restauranger. Puerto Rico drabbades dock hårt av orkanen Maria i september 2017 och i november saknade många fortfarande el och vatten i landet, men det urbana San Juan har långsamt börjats bygga upp igen.

Annons

9. Guanajuato, Mexico

Guanajuato, Mexico stadsvy

Guanajuato grundades år 1559 och ligger pittoreskt belägen i en ravin i Mexico. Den färgglada staden går i spansk kolonialstil och hör till ett av Unescos många världsarv. Här anordnas varje höst en kulturfestival som lockar såväl kulturnördar som partyprissar till den häftiga staden.

10. Oslo, Norge

Soligt i Norge

Sveriges västra granne lyckades knipa en plats på listan över städer som är värda ett besök under 2018. Huvudstaden Oslo kommer att ha flera tillfällen att fira under året. Bland annat firar kungen och drottningen 50 år som gifta och det arkitektoniskt spännande operahuset fyller även 10 år.

Läs mer:

Drömjobbet! Res jorden runt i ett helt år – och få betalt

Här är de mest eftersökta resmålen i världen – och här kan du bo när du reser dit

Skönhet: 3 favoriter för långa resor

Foto: Brita Zackari

Annons