10 tips på en lyckad budgetsemester i sommar

18 jun, 2020 
AvAlexandra Schuman
Umgås över middag och två roddbåtar ligger vid strandkanten.
I osäkra tider håller vi hårt i plånboken. Något som rimmar dåligt med stundade semestertider. Men det går faktiskt att semestra på en liten budget. Vi har samlat de bästa tipsen.
Annons

När utlandssemestern ställts in och bankkontot är inställt på sparläge känner många missmod inför semestern. Gör inte det, det här är ett ypperligt tillfälle att upptäcka din egen bakgård.

Ofta blir vi hemmablinda och missar att uppskatta vårt land med mysiga städer och storslagen natur. Vi guidar dig till din bästa svemester på en liten budget.

Cykelsemester

Två cyklar på en strand
Jobba på flåset och stanna just där du vill längst vägen.

Damma av cykeln i förrådet och pumpa upp däcken för nu vankas det cykelsemester. Det bästa sättet att maxa upplevelsen är från cykelsadeln. Välj din egen rutt och stanna på spännande platser på vägen. Träning får du på köpet. När det är dags att sova, slå upp tältet – allemansrätten är vår bästa vän i dessa tider.

Annons

Bästa cykellederna

 • Göta Kanal

Är en populär led som passar perfekt för de som vill stanna ofta och uppleva. Under 87 kilometer bilfri väg passerar du mängder av caféer, restauranger och sevärdheter. En paus är ett måste för att se en båtslussning. Planera din egen resa eller köp ett färdigkomponerat paket där mat, boende och båtturer ingår. Tänk på att du inte behöver äga en egen cykel, längst kanalen finns sex stycken cykeluthyrare.

 • Kattegattleden

Blev utsedd till årets cykelled i Europa 2018. Cykla längst det unika havsnära läget på hela 390 kilometer indelad i åtta stycken delsträckor som tar dig mellan Helsingborg och Göteborg.

 • Sydostleden

Sydostleden sträcker sig 274 kilometer och är uppdelad i sju etapper. Den tar dig genom tre regioner med ett varierat landskap från Växsjös skärgårdsliv genom vackra Blekinge till kuststaden Simrishamn.

 • Södra Gotland

Sudret som Södra Gotland kallas av gotlänningarna själva är ett lummigt landskap med en vacker kustväg längst naturreservatet. En oas för semestercyklister! Stanna och ta ett svalkande dopp vid någon av öns vackra stränder.

Annons
 • St Olavsleden

Världens nordligaste pilgrimsled, 580 kilometer från bottenhavet i öster till atlanten i väster, från selånger i Sverige till Trondheim i Norge. Här cyklar du i varierad terräng genom skogar över fjäll längst sjöar och samhällen med historiska platser.

Tågluffa

Snabbtåg längst rapsfält.
Se Sveriges fantastiska vyer genom tågfönstret och kom fram utvilad.

Klimatsmart och ett bekvämare alternativ än bilen. Slappna av medan tåget tar dig igenom de svenska landskapen och var utvilad när du når din nästa destination. SJ har infört tågluffarkort, köp 15- eller 30-dagarskortet och upptäck Sverige från norr till söder.

Vandra

Tre personer vandrar
Upplev makalös natur på nära håll.

För den äventyrslystna rekommenderas vandring. Upplev den fantastiska svenska naturen på nära håll. Här är det resan som är målet. Välj en dagstur eller utmana dig med en riktig hajk. Tälta eller bli medlem i Svenska Turistföreningen och få rabatterat erbjudande på boende i hela Sverige. Just nu ges 25 procents rabatt på utvalda boenden. Dessutom har du 10 procents rabatt på tågresor på SJ:s dagtågs- och nattågsbiljetter.

Annons

Vackraste vandringslederna

 • Kungsleden

Kungsleden är 400 kilometer lång och sträcker sig från Abisko i norr till Hemavan i söder, den löper genom vackra naturreservat. Leden delas in i fem delsträckor, varav två signaturleder.

 • Höga kustenleden

Under 128 kilometer med sju etapper får du uppleva trollskog, skärgård, badvikar och Skuleskogens nationalpark. För den mer äventyrslystne kan du klättra med Via ferrata upp för Skuleberget.

 • Siljansleden

Tar dig från Leksand till Gesunda i Mora. Sträckan är 52 kilometer och uppdelad på fyra etapper. Naturen har vildmarkskaraktär och du kommer passera flera bevarade fäbodstugor längst vandringen. Övernatta i en eldpallkoja där du sover på enklare träbritsar runt en mysig eldstad.

 • Sörmlandsleden

På 1 000 kilometer med 100 etapper ger Sörmlandsleden ett gediget utbud av djupa skogar, blanka sjöar och historiska minnesmärken.

 • Roslagsleden

Från Danderyd kommun i Stockholm till Grisslehamn i Norrtälje, detta är en sträcka på 190 kilometer, varav 12 delmål. Vandra genom orörda skogar och längst fantastiska kustlandskap.

Annons
 • Mörbylångaleden

Gå den vackra ölandska Mörbylångaleden. 83 kilometer unik vandring genom lövskog, det plana Allvaret och bebyggelse där du kan stanna för mat eller konstupplevelser.

 • Bohusleden

Bohusleden är 340 kilometer med 27 etapper mellan Lindome och Strömstad, som rymmer vacker natur med varierad vandring. Här vandrar du mellan sex stycken naturreservat från mäktig bokskog till fina badvikar.

 • Österlenleden

Österlenleden på 93 kilometer är det bästa av den 1 000 kilometer långa Skåneleden. Gå längst de gula rapsfälten, se den skånska vallmoblomman och få en välkomnande havsbris. Medtag badkläder, ett stopp vid någon av de vita stränderna är ett måste.

Besök familj eller vänner

Personer runt dukat bord
Omge dig med personerna du gillar – då blir allt lite roligare.

Kanske känner du någon med ett mysigt landställe du kan våldgästa i sommar? Eller så har du bekanta i en annan stad än den du bor i, dit du kan åka för att uppleva eller bara för ett miljöombyte.

Annons

Men tänk på att följa Folkhälsomyndigheternas riktlinjer. Res inte om du är sjuk, håll avstånd, umgås utomhus så långt det går och träffas inte i stora sällskap. Äldre släktingar ska du inte hälsa på just nu – ring dem istället eller skicka ett vykort och låt dem veta att du tänker på dem.

Utflykter

Kvinna klättrar över hinderbanevägg
När strandhänget tråkar ut – utmana dig med nya upplevelser.

Välj hemester i sommar och planera istället in roliga dagsutflykter. Ta med picknickkorgen till en närliggande park, ta upp din gamla hobby, självplocka hos bönderna. Håll utkik i din lokala tidning efter aktuella aktiviteter.

 • Äventyrsbana och höghöjdsbana

Stimulera adrenalinet med en äventyrsbana eller våga testa en höghöjdsbana och få en riktig Tarzan-upplevelse när du slänger dig mellan trädkronorna flera meter över mark. Perfekt sätt att utmanas tillsammans och en otroligt rolig utomhusaktivitet.

Annons
 • Folkrace

Samla några vänner för en fartfylld dag på banan. Vi garanterar ett minne för livet. Kanske det är då ni upptäcker vinnarskallen bland er?

 • Hinderbanor och utegym

Ta träningen till nästa nivå med militärbana. Det finns flera banor runt om i landet. Eller slipp dyra gymkort och jobba upp styrkan på ditt lokala utegym där du samtidigt får frisk luft.

 • Slottsträdgårdar och odlingar

Promenera eller bred ut en filt i någon av Sveriges många vackra trädgårdar. Besök Drottningholm, Bergianska trädgården eller Slottsträdgården Ulriksdal i Stockholm, Norrvikens trädgårdar i Båstad, Malmö slottsträdgård i Skåne, Fjällbotaniska trädgården i Hemavan i norr.

 • En dag på stranden

Ta en dag på stranden precis som Tomas Ledin sjunger om. Låt solen värma dig efter ett svalkande dopp i havet. Umgås över en välfylld picknickkorg eller bege dig själv till stranden med en god bok som sällskap.

 • Båtluffa

Njut av Sveriges unika skärgård. Sverige kryllar av öar, välj ut den som uppfyller dina semesterkrav. I Stockholm reser du på SL-kortet till många av öarna.

Annons
 • Hobby

Med tid över är det perfekt tillfälle att ta upp din gamla hobby.

 • Kultivera

Den kulturintresserade får inte missa att ladda ned appen Svensk kulturarv, den ger dig hela 50 procents rabatt på inträde till mängder av sevärdheter i hela landet.

Bilsemester

Man och kvinna sitter på motorhuv.
Bara fantasin och tanken sätter gränserna.

Packa bilen full för en riktig bilsemester i sommar. Ett enkelt sätt att ta dig fram i landet, där du själv bestämmer var du stannar. Men låt inte bilresan ta över upplevelsen, ta gärna en kortare tur både för dig själv och för miljön.

Byt bostad

Hus vid havet.
Ett bostads byte kan besanna drömmen om ett hus vid havet.

Bo gratis på semestern genom att byta bostad. Perfekta budgettipset för att upptäcka ny mark. Kanske drömmer du om att bo nära vattnet eller testa på villalivet, det är bara du som sätter gränserna.

Annons

Det finns flera sajter som förmedlar denna tjänst så som Hembyte, Homelink och Intervac. Utlandsbyten finns det gott om men också många fina pärlor i Sverige. Tänk på att bostadsbyte bygger på förtroende, du måste vara övertygad om att personen som lånar ditt hem kommer ta hand om det lika väl som du har hand om dennes. Det är viktigt att lära känna personerna som ska hyra av dig innan. Prata i telefon, Skypa eller maila varandra för att få en bild av den framtida hyresgästen. Skriv ett avtal på vad hyresgästen får och inte får använda sig av. Plocka bort föremål som du är extra rädd om för att undvika eventuella konflikter, så du kan njuta till max av de nya upplevelserna.

Tälta

Två tält i solnedgången.
Ett billigt och äventyrsfullt sätt att semestra.

Hyr en kajak och paddla ut till en ensam liten ö i någon av Sveriges vackra skärgårdar. Väl där, slå upp tältet, laga till mat i trangiaköket eller varför inte, om eldförbudet tillåter, över öppen eld? När ingen ser ta ett nakendopp i havet. Det är den ultimata stressfria semestern.

Låna båt

Roddbåt förtöjd vid brygga.
Testa på båtdrömmen.

Båtliv behöver inte bara vara till för dem med högt kapital på bankkontot. Flera sajter så som Skipperi gör det möjligt att hyra båt över en dag eller veckovis. Om du hyr en mindre motor- eller roddbåt kan du komma undan relativt billigt. Det finns inget krav på båtkörkort för fritidsbåtar under 12 meter i läng och fyra meter i bredd.

Annons

Kryssa exempelvis mellan skärgårdens mysiga kobbar och skär. Ankra vid valfri ö och njut av en medtagen matsäck. Passa på att sola och bada innan ni tar er till nästa skärgårdsmål.

Kurs och sommarföreläsning

Molykelär gastronomi
Mer tid innebär fler möjligheter att prova på något nytt och utvecklas.

För många innebär semester återhämtning. Men för vissa kan sollapandet och hammockhänget förvandlas till tristess där det börjar klia i fingrarna efter något att göra. Ledigheten kan vara möjligheten till en omstart, att lära sig något nytt eller bara få tiden över till sina fritidsintressen.

Folkuniversitet runt om i landet anordnar en mängd varierande kurser och föreläsningar under sommaren. Måla det vackra öländska landskapet med akvarell eller lär dig att skapa en oas på din balkong alternativt laga mat utifrån den molekylära gastronomins grunder, eller varför inte ta en kurs i mediation utomhus eller online.

Annons

Bild: TT

LÄS MER: 

Annons