Häftigast på Hemnet: Arkitektritat tingshus – precis vid vattnet

29 dec, 2017 
tingshus till salu
Snygga bostäder finns det gott om, men då och då dyker det upp objekt på marknaden som verkligen är one of a kind. Det här anrika tingshuset till exempel.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Unikt, storslaget och med enorm potential är ord som kan beskriva det här tingshuset från 1903, som just nu ligger ute till försäljning. 

Exteriör stationshus
Exteriör tornet
Annons

Krylbo tingshus i Krylbo, Avesta i Dalarna, knappt två timmar utanför Stockholm är en riktig dröm för den som gillar arkitektur, unik charm, rymd och har lust att renovera lite.

För tillfället finns tre sovrum med helkaklade och nybyggda badrum, men byggnaden är på hela 676 kvadratmeter och köparen har möjlighet att utforma huset efter tycke och smak.

Sovrum
Hall
Annons
Vind

Den putsade utsidan bjuder på ett mäktigt intryck och taket består av tinnar och torn.

Annons
Exteriör

Byggnaden har varsamt renoverats för att bibehålla flera originaldetaljer, så som brädgolv, bjälkar, stuckatur och takrosetter.

Detaljbild kristallkrona
Detaljbild takrosett
Annons
Detaljbild tak
Detaljbild
Annons
Detaljbild på stenkreation i matsalen

Men det mäktigaste av allt måste ändå vara den maffiga tingssalen med enorm takhöjd och ett riktigt häftigt ljusinsläpp genom magnifikt välvda fönster.

Annons
Tingssalen
Tingssalen från annan vy
Tingshuset
Annons

Tingshuset är ritat av arkitekt Folke Zettervall, som bland annat var chefsarkitekt på Statens Järnvägar. Han har ritat flera stationshus, men även bostadshus på Strandvägen i Stockholm.

År 1993 blev Krylbo tingshus byggnadsminnesmärkt av Länsstyrelsen.

Detaljbild på skrivbord
Annons

Priset ligger på 3 500 000 kronor, men till huset hör också den gamla vaktmästarbostaden om två rum och kök samt en trädgårdstomt med gräs och fuktträd på 2 826 kvadratmeter.

Tomten angränsar till vackra Dalälven och det finns dessutom möjlighet att anlägga egen brygga.

Mer information och fler bilder hittar du här!

Foto: Blokk fastighetspartner/mäklare: Martin Agenstam

Läs mer:

Stationshus med helt underbara fönster

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons