ZTV-profilerna vi minns – det gör de idag

För 30 år sedan såg ZTV dagens ljus. 18 år senare slocknade musikkanalen. Här är några minnesvärda profiler som gjorde succé i utbudet idag!B

För 30 år sedan såg ZTV dagens ljus.
18 år senare slocknade musikkanalen.
Här är några minnesvärda profiler som gjorde succé i utbudet – så lever de idag!
06 maj, 2022
1:09

Efter reklamen: Här är godissorterna vi minns från förr

(1:09)

Slå på ljud

År 2010 gick ZTV i graven. Men fram tills sista sändningen var kanalen banbrytande och något helt nytt för tittarna. Sedan starten 1992 har vi kunnat bevittna det ena upptåget efter det andra på den spexiga kanalen. Precis som den populära musikkanalen MTV, hade ZTV också musikvideos rullandes i rutan – blandat med program. Men ZTV valde att satsa på svenska humorserier och talkshows, snarare än amerikanska realityserier.

Elsa Billgren

Ett av Elsa Billgrens, 36, första programledar-gig var på ZTV, hon var då blott 21 år gammal. I Tribut träffade hon flertalet stora artister i olika miljöer. Hiphop-duon Snook fick exempelvis komma på besök till hennes dåvarande lägenhet (om 24 kvm) i Hornstull i Stockholm, och tillsammans snackade de om både ditten och datten.

Idag är Elsa Billgren programledare, bloggare för ELLE och en sann vintageälskare. Hon bor med sin man Pontus de Wolfe, son Lynn Bo Hansel och katt på Södermalm i Stockholm.

Josefin Crafoord

Josefin Crafoord, 49, startade sin karriär på ZTV som 19-åring då hon började som hallåa med uppgift att presentera musikvideor. Senare kom hon även att leda programmen Josefins värld, Västmannagatan 44 A, ZTV på väg och Kollo.

Efter en tid på kanalen har karriären fortsatt i mediebranschen. Idag är Josefin verksam som programledare på radiokanalen Star FM, i vilken hon varje morgon välkomnar lyssnarna till en ny dag.

Mia Skäringer

Komikern Mia Skäringers, 45, allra första tv-jobb var programmet Sanning och konsekvens som sändes på ZTV i mitten på 90-talet. Programmet gick ut på att medverkande i 20-årsåldern skulle leka sanning och konka, och den då 19-åriga Mia Skäringer stod som enväldig domare i lekprogrammet.

Idag är Mia Skäringer en hyllad komiker, författare, skådis och tv-profil med många följare och fans ute i landet. Privatlivet håller hon lagom mycket under radarn men hon lever familjeliv tillsammans med maken Gabriel Lázár och hennes tre barn Alfred Skäringer, 22, Heli Skäringer, 19, och Leelo Skäringer, 9, i ett hus i Göteborg.

Agnes-Lo Åkerlind

42-åriga Agnes-Lo Åkerlind var under sin tid på ZTV programledare för Tryck till, programmet där man recenserade de senaste musikvideorna. ”Svänger eller svänger inte – det är frågan...”, löd parollen för programmet som även leddes av Mårten Andersson, Bea Uusma och Fredrik Strage.

Idag är Agnes-Lo Åkerlind regissör och producent och står bland annat bakom SVT-serien Rebecca & Fiona och dokumentärfilmen Flipping the Ladder.

Karin Magnusson

Även Karin Magnusson, 50, som numera sitter som programledare i SVT-programmet Morgonstudion arbetade tidigare på ZTV. Då som panelmedlem i det populära soffprogrammet Knesset, som leddes av bland andra Kristian Luuk och senare Erik Haag. Programmet var lite av ett debattprogram, där deltagarna diskuterade allt och ingenting, fast lite mer på allvar.

– Jag har inte ens ZTV, det är som 1972 hemma hos mig. Men jag gillar Knessets koncept och den kamratliga stämningen. Själv tycker jag det är kul att prata om mänskliga beteenden. Jag kommer inte till Knesset för att prata precisionsbombning precis, sa Karin Magnusson i Dagens Nyheter när hon just fått jobbet år 1995.

Cia Soro Berg

I ZTV-programmet Bagen stod Cia Soro Berg, 58, framför en studiovägg och presenterade olika popvideos när det begav sig. Många minns kanske hennes uttrycksfulla klädval, rödmålade läppar och tandställning. Hon blev snart ett stort namn via kanalen men valde sedermera att lämna mediebranschen. Uppståndelsen blev för stor.

– Jag minns när första programmet gick en söndagskväll. Måndagen efter skulle jag åka och spela in igen. Då upptäckte jag att folk tittade på mig. Jag kunde inte riktigt förstå… ”Har jag något på näsan, har jag glömt knäppa någon grej?”, tänkte jag. Det var första gången som jag förstod vilken genomkraft programmet hade haft. Det var lite av en chock, jag var totalt oförberedd, sa hon i podcasten Snedtänkt 2019.

I podcasten från 2019 berättar Cia att hon numera bor på Sardinien, är lyckligt gift med sin Stefano och driver en bokhandel. Hon säger sig ha en sund inställning till tillvaron och har aldrig ångrat att hon lämnade tv-branschen.

Ebba Blitz

Under ZTV-eran frontade Ebba Blitz, 51, programmet Scandinavian topp 20. Året var 1993 och TV4 såg hennes potential. Hon värvades snabbt som hallåa och lyckades klättra i hierarkin. Snart ledde Ebba reseprogrammen Reslust och När och fjärran. Men 2014 flyttade hon och hela familjen till USA och sedan dess har de stannat, enligt en intervju med Expressen från 2020.

– Jag bor i USA tillsammans med min man Fredrik Lövstedt och våra två flickor. Vi har bott i Kalifornien i fem år och i Florida sedan ett år tillbaka. Vi driver ett IT-säkerhetsbolag, berättar Blitz.

Peter Magnusson & David Hellenius

Även Peter Magnusson, 47, och David Hellenius, 48, gjorde sin tv-debut i humorprogrammet Pyjamas år 2001. Programmet gick delvis ut på att lura folk på stan. Peter Magnusson spelade reporter och David Hellenius stod som redaktör för programmet. Senare kom David Hellenius även att synas som skådis framför kameran. Efter det fick duon leda programmet Pass På där man fick följa bratsen Jonas och Frans.

Marie Robertson

Skådespelaren Marie Robertson, 45, som just nu är aktuell i i bland annat Lyckoviken började livet framför kameran redan när hon var 17 år – såklart på ZTV. Då tillsammans med Josefin Crafoord i programmet Västmannagatan 44 A.

Fler namn från ZTV

Utöver ovan nämnda ZTV-profiler har andra idag stora namn varit verksamma på kanalen. Bland andra: Mårten Andersson, Martin ”E-Type” Eriksson, Erik Haag, Emma Hamberg, Musse Hasselvall, Henrik Johnsson, Fredrik Lindström, Kristian Luuk, Kajsa Mellgren, Anders S Nilsson, Rob n' Raz (Robert Wåtz och Rasmus Lindvall), Eva Röse, Henrik Schyffert, Peter Siepen och Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson med flera!

Foto: TT/Instagram/Youtube