Populärt: Zara LarssonTaylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024

Zendaya i stor intervju med ELLE: ”Jag vill inte leva i ett fack”

18 sep, 2019 
AvELLE -redaktionen
Zendaya i stor intervju med ELLE
Hon har över 60 miljoner följare på Instagram, är Lancomes nya ansikte utåt och är aktuell i både film- och tv-serie. Möt Zendaya, den unga lysande stjärnan som vägrar bli placerad i ett fack.
Annons

Jag är definitivt jungfru, säger Zendaya, samtidigt som hon sjunker ner i en mjuk soffa i en soldränkt svit i Beverly Hills.

– De är perfektionister, ibland kontrollerande och väldigt noggranna, utvecklar hon, medan hon räknar upp karaktärsdragen för sitt stjärntecken på fingrarna – hennes naglar med elegant manikyr bidrar till den dramatiska effekten. Dessa kvalitéer irriterade hennes klasskompisar och lärare i skolan.

– Jag var personen som gjorde allt jobb. Liksom ’Ni vet inte vad ni håller på med. Jag gör det’.

Men samma självförtroende visade sig fungera väl i film- och tv-svängen, där osäkerheter ofta exponeras under auditions, och fick Zendayas karriär att stiga bland Hollywoods många unga skådespelerskor.

Zendaya blev ett känt namn när hon som 14-åring medverkade i Disney Channels Shake it up. Som 16 åring hade hon vandrat samma väg som Britney (Spears) och Miley (Cyrus) och nått nivån av kändisskap där inget efternamn behövs. Hon släppte ett album med titeln Zendaya och landade senare en huvudroll i Marvelfilmen Spider Man: Homecoming.

Annons

Men det var hennes prestation som den rosahåriga trapetsatisten Anne Wheeler, som inte tog någon skit, i The Gratest Showman, från 2017, som verkligen gjorde henne till en högt eftertraktad skådespelerska som lyckas få både kritiker och den stora publiken på fall.

Zendaya i intervju med ELLE
Foto: TT

Naturen hos en perfektionist

Frågar man en barnstjärna från Hollywood om övergången till vuxenlivet kanske de berättar om depression och beroende. Men inte Zendaya.

– Jag visste att alla skulle säga att ’Det här kommer bli tufft för dig. Det kommer att bli svårt’. Och jag tänkte ’Nej, du ska bara chilla och växa så kommer det bli okej’. Jag har levt utan att lägga press på mig själv och tagit det steg för steg.

Annons

Idag är Zendaya, som hunnit bli 23, fortfarande avslappnad. Hon är samlad, självsäker och oklanderligt klädd i en blommig klänning från Aliétte, med håret stylat i glamourösa 20-tals-vågor. Då och då sneglar hon på sin agent som sitter i hörnet av rummet och knappar på sin telefon. Men det verkar inte vara ett tecken på osäkerhet, snarare ett bevis på naturen hos en perfektionist, att vilja svara korrekt på varje fråga.

Fick arbetsmoralen från föräldrarna

Zendaya Maree Stoermer Coleman föddes i Oakland, Kalifornien. En barnstjärna med en relativt oglamorös uppväxt. Hennes pappa, Kazembe Ajamu, var gympalärare innan han blev Zendayas manager och livvakt. Hennes mamma Claire var lärare på en skola i stan. Deras enda barn, Zendaya, växte upp tillsammans med sina fem äldre halvsyskon från sin pappas tidigare äktenskap.

Sin arbetsmoral har hon fått från föräldrarna.

– De ingjöt det i mig. Till exempel samlade min mamma, som var lärare, varje år in pengar så att hon kunde ta med studenterna och campa. De hade höga förväntningar på mig vilket gjorde att jag har det på mig själv.

Zendaya i intervju med ELLE
Foto: TT

Urtypen för en Hollywood-aktivist

Hennes ”gör mer, gör det bättre”-inställning visar sig tydligt när hon är villig att prata om ämnen som skådespelare historiskt sätt hållit sig undan.

Annons

2017 protesterade hon i Washington, när hon tillsammans med 100 000 personer deltog i Women’s March. Hon stöttar också #BlackLivesMatter, och pratar regelbundet om diskriminering. Hon är urtypen för det moderna fenomenet Hollywood-aktivist, men är försiktig när det kommer till att kallas för det.

 – Jag skulle säga att jag bara är en bra person som försöker göra rätt. Många andra gör det hårda jobbet och är ute på gatorna. De människorna är aktivisterna. Jag vill bara stötta dem, säger hon med ett varmt leende.

– Jag uppskattar att bli kallad aktivist men jag kan göra bättre. Precis som alla andra. Jag kan jobba hårdare och göra mer för att förtjäna den titeln.

Zendaya i parfymkampanj för Lancôme

Till sitt redan imponerande CV kan Zendaya lägga till Lancôme-ambassadör.

Hon är i samma sällskap som ikoner som Julia Roberts, Kate Winslet, Isabella Rossellini, Penelope Cruz och Lupita Nyong’o. Hennes första kampanj var för doften Idôle, en klassisk rosdoft spetsad med rosépeppar och päron, som riktar sig till den yngre målgruppen. Den hållbara flaskan, som även går att fylla på, är formad som en iPhone med detaljer i roséguld – allt för att passa Zendayas generation Z-fanbase.

Annons

Hon är dock tydlig med att hon ser sitt jobb som något som når längre än en specifik generation.

– Jag är i en ny fas av min karriär, mitt vuxenskap, min kvinnlighet och min mognad. Jag kliver upp till en ny nivå och det känns som att jobbet med Lancôme var ett perfekt sätt att visa det.

Zendaya i intervju med ELLE
Foto: TT

”Alltid SPF”

När det kommer till hennes egen skönhetsrutin bär Zendaya lite eller inget smink när hon inte jobbar – ”Men alltid SPF, du måste ha SPF” – och är kritisk till retuschering.

– Jag är på en plats i mitt liv där jag kan säga nej. Det är en sak att ta bort en finne men en annan att totalt förändra någons ansikte. För mig handlar det om att ha kontroll över den situationen.

Annons

Trots sin power-woman-persona hävdar Zendaya att hon innerst inne är en ’mormor’ som hellre är hemma i LA och tittar på tv med sin dvärgschnauzer Noon.

– Jag har seriöst fått slut på saker att kolla på, säger hon.

Hennes senaste besatthet? Umbrella academy, vilket hon säger eldar på besattheten av superhjältar hon utvecklade när hon förkovrade sig i Marvels universum.

Zendaya i intervju med ELLE
Foto: TT

Zendaya i Euphoria

Hennes Spidermanfans kan se henne ta sig an en ännu större roll i uppföljaren Far from Home. Hon medverkar även i HBO-serien Euphoria, producerad av Drake, för att hon vill ta sig utanför sin comfortzone.

– Jag vill inte leva i ett fack eller bli bunden till en speciell genre. Jag vill kunna pusha mig själv. Förut tror jag att jag kände mig för bekväm, så jag vill bevisa för andra – och mig själv – att jag kan göra det.

Annons

Hon lägger till att hon vill utöka sin karriär till att även skriva och regissera, för att utforska så många nya utmaningar hon bara kan.

Hennes agenda just nu är tydlig:

– Jag vill fortsätta göra det jag älskar, och det är att skådespela. Det ger mig glädje och så länge jag kan fortsätta göra det och berätta historier så kommer det kännas bra.

Med det är vår tid slut och Zendaya far iväg för att förbereda sig inför en kväll av fotograferingar och fester, alltid med en ny look och ett perfekt levererat tal. Typiskt jungfrun.

Text av: Jennifer George

Läs mer:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons