Efter Will Smiths slag på Oscarsgalan – krismöte och offentlig ursäkt

Will Smith med familj på Vanity Fairs efterfest

Dramatiska scener utspelade sig under årets Oscarsgala i Los Angeles. Efter Will Smith klivit upp på scen och slagit till komikern Chris Rock ber skådespelaren nu om ursäkt.
”Reagerade känslomässigt”, skriver Will Smith på Instagram.
29 mars, 2022
Oscarsgalan: Här slår Will Smith till Chris Rock
1:23

Efter reklamen: Oscarsgalan: Här slår Will Smith till Chris Rock

(1:23)

Slå på ljud

Händelsen som utspelade sig under den 94:e Oscarsgalan har blivit en världssnackis. Efter att Will Smith klivit upp på scenen och örfilat komikern Chris Rock anser vissa fans att Will Smiths agerande borde betraktas som hjältemod medan andra menar att det är ett oförlåtligt beteende. Även spekulationer kring om Smith kommer få behålla sin Oscarstatyett har ägt rum.

Det här har hänt sedan den dramatiska scenen utspelade sig under årets Oscarsgala.

Will Smiths Ursäkt på galan

Strax efter den chockartade händelsen vann Will Smith sin första Oscarsstatyett för insatsen som Richard Williams i filmen King Richard. Under sitt tårfyllda tacktal bad Will om ursäkt för sitt våldsamma beteende.

– Richard Williams försvarade sin familj kraftfullt. Denzel sa till mig, ”När du står på toppen, det är då djävulen kommer efter dig”. Det är som att jag vill vara ett kärl av kärlek. Jag vill be om ursäkt till akademin, jag vill be om ursäkt till mina mednominerade. Tack. Jag hoppas Oscarsakademin bjuder in mig igen, sa Will Smith.

Sonen Jaden Smiths ord om Will

Efter galan postade sonen Jaden ett inlägg på Twitter där han skrev:

”And that's how we do it”.

Om inlägget refererar till Wills slag eller till hans första Oscarsstatyett råder det oklarheter kring. Jaden ska även senare twittrat ut att hans pappas tal fått honom till tårar men raderade senare inlägget.

Will Smith och Chris Rocks bråk under Oscarsgalan – det här har hänt

Oscarsakademin i krismöte

Efter galan gick Oscarsakademin ut och berättade att de startat en utredning mot Will Smith efter skandalen. Enligt The Sun ska akademin setts direkt efter galan i ett krismöte över Zoom.

”Vi har officiellt startat en formell granskning kring incidenten och kommer att undersöka ytterligare åtgärder och konsekvenser”, skriver akademin i ett uttalande.

Enligt en källa till The Sun ska akademin även se över om skådespelaren ska få behålla sitt pris.

– Det har kommit krav på att dra tillbaka Wills bästa skådis-pris. De kan inte riskera att bli sedda som att de accepterar våld och det finns dem inom Akademin som tycker att de borde ta tillbaka priset från honom för att markera. Men andra tycker att han ska få behålla det.

Ursäkten till Chris Rock

Nyligen postade Will Smith en offentlig ursäkt till komikern Chris Rock på Instagram efter att händelsen skapat världsrubriker.

”Mitt beteende på gårdagens Oscarsgala var oacceptabelt och oförsvarligt. Skämt på min bekostnad är en del av jobbet, men ett skämt om Jadas sjukdom var för mycket för mig att uthärda och jag reagerade känslomässigt”, skriver Will.

”Jag vill offentligt be om ursäkt till dig, Chris. Jag gick över gränsen och jag hade fel. Jag skäms och mina handlingar stämmer inte överens med den man jag vill vara. Det finns ingen plats för våld i en värld av kärlek och vänlighet”, avslutar stjärnan.

Foto: TT, Instagram