Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024BridgertonTv-serier

Fejden mellan Taylor Swift och Kim Kardashian – och bakgrunden till "thanK you aIMee"

07 maj, 2024 
Taylor Swift Thank You Aimee
James Gourley/Shutterstock
Taylor Swift har släppt nytt album, och The Tortured Poets Department är fullproppad med referenser. Internet jobbar nu övertid för att klura ut vem Taylor skriver om, inte minst i låten thanK you aIMee. Här är internets bästa teorier – och bakgrunden till fejden mellan Taylor Swift och Kim Kardashian.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Taylor Swifts stilresa genom årenBrand logo
Taylor Swifts stilresa genom åren

Taylor Swift har en historia av att plantera ledtrådar och påskägg i sin musik och ja, all kommunikation med fansen. The Tortured Poets Department som släpptes den 19 april är ett av Taylors mest personliga album, fullt av känslosamma låtar om gångna relationer.

Fansen kan såklart inte låta bli att spekulera och försöka dechiffrera Taylors texter, och man har hittat referenser till båda exen Matty Healy och Joe Alwyn och, såklart, till Taylors "nemesis" Kim Kardashian.

Annons

Många fans ser thanK you aIMee som en solklar diss mot Kim, men vissa menar att det inte alls är henne det handlar om. Men hur bra koll har du egentligen på fejden mellan Taylor och Kim?

Här är allt som hänt mellan stjärnorna!

Fejden mellan Taylor Swift och Kim Kardashian

Konflikten mellan Taylor och Kim går way back, och kan spåras ända tillbaka till 2009 och MTV VMA:s. I ett idag ökänt ögonblick tog Taylor Swift emot priset för årets musikvideo, för att på scen bli avbruten av Kanye West som deklarerade att priset istället borde ha gått till Beyoncé.

Jason DeCrow

Händelsen är idag inpräntad i popkulturens hall of fame, och när Kanye 2016, som då var gift med Kim Kardashian, refererade till den i låten Famous flammade bråket med Taylor Swift upp igen. I låten rappar han:

Annons

I feel like me and Taylor might still have sex
Why? I made that bitch famous

När Taylor senare samma år tog emot en Grammy för årets album kommenterade hon textraden i sitt tacktal:

– Jag vill säga till alla unga kvinnor där ute, det kommer finnas människor längs vägen som försöker förminska din framgång eller ta åt sig äran för dina prestationer eller din berömmelse. Om du bara fokuserar på ditt arbete och inte låter de människorna komma åt dig, så kommer du en dag när du kommit fram dit du är påväg se dig omkring och veta att det är du och människorna som älskar dig som tagit dig dit, och det kommer vara den största känslan i världen.

Taylor Swift
ROBYN BECK

Senare släpptes musikvideon till Kanye West Famous, som även den kritiserades häftigt. Den innehåller look-alikes till flera stora stjärnor nakna i en enorm säng – bland annat Taylor Swift.

Annons

I en intervju med GQ valde Kim Kardashian att försvara sin dåvarande make, och sa att Taylor hade fått höra texten i förväg och godkänt låten. Senare lade hon upp flera klipp på Snapchat, där hon spelat in delar av ett telefonsamtal mellan Kanye och Taylor.

Kim Kardashian
Kay Blake

I klippen berättar Kanye om låten, och Taylor låter positivt inställd. Allmänheten gick på Kim och Kanyes linje, och tyckte att Taylors kritik klingade falsk. På Twitter trendade hashtaggen #KimExposedTaylorParty.

Annons

Orm-emojin och svaret på Reputation- skivan

Det är i samband med detta som orm-emojin (som senare blev ett av Taylors signum) kommer in i bilden. I en pik mot Taylor twittrade Kim om att det finns högtider för allt möjligt, till och med nationella orm-dagen, tillsammans med flera orm-emojis. Kims fans fyllde där efter Taylors kommentarsfält med orm-emojis, en insinuation om att hon skulle vara en lögnare, för en lång tid framöver.

Taylor Swift
Rick Scuteri

När Taylor Swift 2017 annonserade sitt album Reputation gjorde hon det med hjälp av orm-emojin, som blivit en symbol för konflikten. Flera av låtarna på plattan anspelar på den infekterade konflikten, bland annat Look What You Made Me Do, This Is Why We Can’t Have Nice Things och I Did Something Bad.

Annons

Telefonsamtal i sin helhet läcker

Detta hade kunnat vara slutet på fejden, men år 2020 läcker telefonsamtalet mellan Taylor och Kanye från 2016 i sin helhet.

I det får vi höra att Taylor känner sig lättad över att inte bli refererad till som "that dumb bitch", men att hon ber om att få tänka på saken, och Kanye säger att hon ska få höra låten i sin helhet, något som aldrig hände. Textraden som Taylor fick höra innehöll alltså inte uttrycket "that bitch", hon fick aldrig höra det färdiga resultatet och gav aldrig låten sitt godkännande.

Netflix/Courtesy Everett Collection

För Taylor blev det en upprättelse, medan Kim Kardashian menade att det inte var någon ny information som presenterades.

Annons

handlar thanK you aIMee om Kim Kardashian?

Så, frågan är nu om det är Kim som Taylor skriver om på nya plattan. Det första tecknet på att thanK you aIMee handlar om Kim Kardashian finns redan i titeln, där bokstäverna K, I och M är i versaler.

Låten handlar om Aimee – en skolmobbare i en liten stad. Den börjar med texten:

The Tortured poet department
Lafargue Raphael/ABACA/Shutterstock

When I picture my hometown
There's a bronze spray-tanned statue of you
And a plaque underneath it
That threatens to push me down the stairs at our school

Annons

Vissa lyssnare tror att det är en referens till Kim Kardashian, som är känd för att alltid vara väldigt väl spraytannad. Taylor har även sagt att hon kände sig mobbad under konflikten med Kim och Kanye, vilket skulle kunna stämma överens med beskrivningen av Aimee som en skolmobbare.

Kim kardashian
Beretta/Sims/Shutterstock

Taylor fortsätter:

And it wasn't a fair fight, or a clean kill
Each time that Aimee stomped across my grave
And then she wrote headlines in the local paper
Laughing at each baby step I'd take

Annons

Detta tror många refererar till de gånger Kim Kardashian pratat om Taylor i pressen eller på sociala medier vilket lett till rubriker och skriverier.

Ännu en ledtråd på att det skulle vara Kim låten handlar om hittar man i följande textrad, som skulle kunna referera till Kims dotter North West:

NIPI / BACKGRID UK / TT

Maybe you’ve reframed it
And in your mind you never beat my spirit black and blue
I don’t think you’ve changed much
And so I changed your name and any real defining clues, and one day your kid comes home singing
A song that only us two is gonna know is about you

Annons

I en nu borttagen video på Tiktok dansade nämligen North och Kim till Taylors hitlåt Shake it off.

Spekulationerna som ifrågasätter kim k-teorin

Alla är dock inte övertygade om att låten faktiskt handlar om Kim Kardashian. På Tiktok tar Swifties konspirationsteorierna ännu ett steg längre, och tror att Taylor försöker få det att verka som att hon skriver om Kim – när hon i själva verket syftar på någon annan.

Fansen menar att det är för uppenbart för Taylor att skriva ut Kims namn med versaler i titeln, inte minst med tank på följande textrad:

I don’t think you’ve changed much
And so I changed your name and any real defining clues

Annons

Där man menar att Taylor försöker säga att ledtrådarna egentligen pekar på någon annan, men hon har ändrat dem så mycket att de tycks peka på Kim.

Taylor Swift Karlie Kloss
REX

En av teorierna är att låten handlar om Taylors före detta bästa kompis Karlie Kloss, och vissa menar att den skildrar skvallerkontot Deuxmoi på Instagram. Hur trovärdiga dessa teorier är kan vi tyvärr inte svara på, det är upp till varje swiftie att själv skapa sin uppfattning!

Annons