Vårens finaste låt är här – och Lykke Li är med på ett hörn

Vårens finaste låt är här – och Lykke Li är med på ett hörn

Kicki Halmos reste till Berlin för att skapa ny musik. Resultatet? Låten Birds, på vilken Lykke Li är med och gästar.
15 februari, 2017

Kicki Halmos har gjort musik hela sitt liv, bland annat i new wave-duon Masquer, vars cover av You Don’t Own Me satte stämningen i den senaste säsongen av brittiska serien Penny Dreadful. Under åren har hon dessutom samarbetet med The Field, Taragana Pyjarama, Aksel Friberg/Todd Terje, Andreas Tilliander och DJ Sasha. Nu tar hon äntligen steget och solodebuterar under namnet Kiki. I dag släpps första singeln Birds, inklusive en a cappella-version tillsammans med Lykke Li. Singeln följs upp av debut-EP:n Bittersweet som släpps den 21 april.

Elle.se fick en kort intervju med Kicki, inför singelsläppet.

Hur har din nya EP kommit till?

– Jag hade en kris, främst musikaliskt, men nu i efterhand så har jag insett att det nog var en livskris, och reste till Berlin i några månader för att hitta tillbaka till en musikalisk kärna och kreativitet. Jag kände knappt någon där så då kunde jag inte fly bort i sociala aktiviteter, utan var tvungen att facea skaparångesten.

Vad inspirerar dig?

– Allt möjligt: musik, böcker, vardagsberättelser som fastnar hos mig lite längre än andra. Men framför allt får jag mycket inspiration från filmer och har alltid dragits till filmiska ljudbilder. Jag har ofta problem att skriva texter och när jag kör fast brukar jag ladda ner manus till filmer och serier som på nåt vis gjort avtryck på mig, för att få uppslag till meningar och sinnesstämningar. Dessa influerar i sin tur ljudbilden. Så det blir som en slags växelverkan. Sen älskar jag att gå långa promenader. Bara gå och gå utan att ha något egentligt mål. Då kan jag få bort mycket av bruset som finns i mitt huvud och blockerar inspirationen.

Birds kommer också i en a cappella-version med Lykke Li, berätta om er relation!

– Vi kände varandra litegrann genom gemensamma vänner, och så hörde hon av sig till mig en kväll och undrade om jag vill spela med henne i hennes band. Hon skulle precis börja repa inför I Never Learn-turnén och behövde någon som kunde köra och spela synt. När vi turnerade tillsammans insåg vi att våra röster lät väldigt bra ihop, och att vi borde samarbeta mer även utanför livescenen. Så jag bjöd in henne till att sjunga duett med mig på a cappella-versionen av min singel Birds och hennes röst skapade magi. Låten blev vackrare än något jag vågats hoppas på.

Foto Kicki Halmos