Populärt: Zara LarssonTaylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024

Vad betyder ordet simp? ELLE reder ut!

25 aug, 2020 
Hilary Duff Younger
Att vara en simp är ingen bra grej. Men vad betyder egentligen ordet som fyller kommentarsfälten på Tiktok? Här är svaret!
Annons

Kommentarsfälten på Tiktok är plötsligt fulla av ordet simp! Vissa vill vara en simp men de flesta är jättearga för att de blir kallade för simp. Men vad betyder ordet egentligen? Varför bråkas det så mycket bland kommentarerna och varför vill vissa inte bli kallade för simp?

Google kan vara en underbar plats samtidigt som det kan skapa förvirring. Och det var faktiskt inte helt enkelt att förstå simp. Men eftersom jag får betalt för att reda ut populärkulturella begrepp har jag gjort mitt jobb. Låt oss gå igenom en sak i taget.

Vad betyder ordet simp?

Att simp ses som en förolämpning är inte svårt att lista ut genom att följa reaktionerna i kommentarsfälten på Tiktok. Där kallar användare varandra för simp till höger och vänster. Det korta svaret är att simp är ett slangord för att beskriva män som är villiga att göra allt för att få en kvinnas uppmärksamhet. Det låter ju bra, tänker man. Men här handlar det snarare om fjäsk och att tigga efter uppmärksamhet i förhoppningen om en romantisk reaktion, än att vara en genuint trevlig typ.

Annons

Vad står ordet simp för?

Historiskt sett är ordet simp en förkortning av det engelska ordet simpleton som i princip betyder larvig, korkad eller lättlurad. Men under 2020 har förkortningen både fått ny fart och betydelse och är alltså nu en sorts stereotyp för en man som fiskar efter uppmärksamhet genom fjäsk och undergivenhet.

Hur använder man ordet simp?

Att kalla någon för simp innebär att förolämpa personen. Kallar du någon för simp menar du helt enkelt att han är en kille som fjäskar för kvinnor i hopp om att få uppmärksamhet av det romantiska slaget. Ordet syftar också på att det är lönlöst för personen att ens hoppas på att få uppmärksamhet på detta sätt.

Som på alla sociala medier är tröskeln för vad folk anser kan klassas som en simp mycket låg. På Tiktok räcker det i princip med att en man lämnat tre glada emojis eller en något överdriven positiv kommentar hos en kvinnlig användare för att bli kallad för simp.

Annons

Vad betyder det när någon skriver simping?

Som alla slangord kan även simp användas på flera sätt. Däribland ironiskt. Och som verb. Det är inte helt ovanligt att det i kommentarerna förekommer personer som rakt ur skriver ”simping”. De säger helt enkelt rakt ut att ”hej jag tigger efter din uppmärksamhet”. Genom att själva använda ordet kommer de som simpar undan förolämpningen.

Samtidigt har ordet även utvecklats till att användas på samma sätt som slangordet stan (vilket betyder att vara ett fan av någon eller tycka om någon mycket).

Läs mer:

Annons