Unbelievable på Netflix – en serie om Marie Adlers hemska öde

Unbelievable på Netflix handlar om Marie Adlers hemska våldtäktshistoria

Ingen tror på 18-åriga Marie Adler när hon anmäler en våldtäkt. Istället ifrågasätts hon och börjar tvivla på sin egen historia. Unbelievable på Netflix är en verklighetsbaserad berättelse om orättvisa och revansch.
10 september, 2019

En natt bryter sig en man i in i 18-åriga Marie Adlers lägenhet i Washington, USA. Han utsätter henne för sexuella övergrepp – men lämnar inga spår efter sig. Något som gör det svårt för Marie att senare bevisa vad hon utsatts för. Hon anmäler, men blir ifrågasatt av mer eller mindre alla – inklusive de som borde stå henne närmast.

Omgivningens reaktioner gör att Marie själv börjar tvivla på sin historia – och slutligen dra tillbaka anmälan.

För tänk om hon bara hittat på allt? Till slut går det till och med så långt att Marie beskylls för mened och tvingas gå i terapi för sina anklagelser.

Det här är beskrivningen av en omskakande, men sann, historia om tvivel, orättvisa och slutligen revansch. En historia som nu är serie på streamingjätten Netflix.

Kaitlyn Dever spelar Marie Adler i Unbelievable

Den nya serien heter Unbelievable och handlar om kampen för rättvisa. Tre år efter att Marie utsatts för våldtäkten anmäler nämligen en 26-årig kvinna ett annat sexuellt övergrepp – och med tiden visar det sig att de båda fallen är oroväckande lika.

Kriminalpoliserna som arbetar med respektive våldtäktsfall bestämmer sig för att slå ihop sina undersökningar – och tack vare det närmar de sig en gemensam sanning.

Marie spelas av skådespelaren Kaitlyn Dever, senast aktuell i ungdomsfilmen Booksmart, och de två poliserna görs av Toni Collette (United States of Tara) och Merritt Wever (Nurse Jackie).

Vill frambringa förståelse för brottsoffer

Unbelievable är en serie i åtta delar som är inspirerad av den Pulitzer Price-vinnande artikeln An Unbelievable Story of Rape från 2015, samt radioprogrammet This American Lifes avsnitt om samma fall.

Miniserien är skapad av Susanna Grant och producerad av Sarah Timbermam. I en intervju med Refiniery29 har de sagt att de hoppas att Unbelievable ska generera mer förståelse för brottsoffer och belysa det faktum att en våldtäktsanmälan är allt annat än enkel att fullfölja.

– Det här är något som du inte kan förstå om du själv inte har upplevt det. Hur det är när ens kropp behandlas som en brottsplats. Det är en främmande process, och det kan vara en traumatiserande sådan om den ligger i händerna på människor som inte har kunskap i vad de gör eller är okänsliga i sitt arbete, säger Sarah Timbermam.
Unbelievable streamas just nu på Netflix, här är trailern till serien:

Foto: Netflix

Läs mer:

”Allt jag inte minns” av Jonas Hassen Khemiri blir serie – med Pernilla August

Bioaktuella Skarsgård och Varela: ”Kul att få göra film om något värdigt”

Hedda och Charlie om inspelningen av Vår tid är nu: ”Betytt jättemycket”