Trots uppmaning till bojkott – de uppträder på Super Bowl 2019

Här är artisterna som kommer uppträda på Super Bowl

Efter att NFL upprättat ett förbud mot protester vid nationalsången har flera artister valt att bojkotta årets upplaga av Super Bowl. Men nu står det klart vilka som kommer att uppträda i halvlek på finalen.
15 januari, 2019

Varje år ses finalen i amerikansk fotboll, Super Bowl, av drygt 100 miljoner tittare. Tv-sändningen är därmed den största i USA, och att få i uppdrag att uppträda i halvlek har tidigare setts som ett av de största hedersuppdragen man kan få som artist.

Tidigare har bland andra Lady Gaga, Madonna, Beyoncé, Katy Perry, Justin Timberlake och Coldplay uppträtt på Super Bowl. Och de som kommer att äntra scenen i år är gruppen Maroon 5 och artisterna Travis Scott och Big Boi.

Länge ryktades det om att Big Bois gamla bandkollega från gruppen Outkast, Andre 3000, skulle uppträda tillsammans med honom, och att rapgruppen därmed skulle återförenas för en kväll. Men så blir det alltså inte – och det finns en förklaring.

Därför har flera stjärnor tackat nej till Super Bowl

Enligt tidigare uppgifter till Variety ska flera stora artister sagt nej till att uppträda på Super Bowl. Däribland Andre 3000, Rihanna och Nicki Minaja. Det efter att arrangören NFL (National Football League) upprättat ett förbud mot protester vid nationalsången.

Det hela grundar sig i den konflikt som uppstod i spåren av att quarterbacken Colin Kaepernick, inför en match 2016, valde att gå ned på knä under just nationalsången. Det för att visa att han inte vill visa stolthet för ett land som förtrycker svarta människor. Agerandet gjorde bland annat Donald Trump upprörd, och sedan dess råder en debatt i USA om hur amerikaner bör uppträda när nationalsången spelas.

Amy Schumer uppmanar till bojkott

Efter att NFL valt att förbjuda protester under nationalsången har bland annat komikern och skådespelaren Amy Schumer uppmanat till bojkott av årets Super Bowl. Och de artister som tackat nej till att medverka på finalen ska ha gjort det för att visa sitt stöd till Colin Kaepernick, som varit klubblös sedan sin protest.

Enligt Billboard ska Travis Scott dock ha gått med på att uppträda under finalen på ett villkor – att NFL ska donera en ansenlig summa till en välgörenhetsorganisation som arbetar för social rättvisa.

Foto: TT

Läs mer:

Ny rapport: Afrosvenskar får lägre lön oavsett utbildning

Rättviseförmedlingen läggs ner: ”Dags att lämna plats åt andra”

Efter Kevin Harts avhopp: Oscarsgalan genomförs utan värd