Triangle of Sadness – allt om Ruben Östlunds nya succéfilm

Ruben Östlund med Harris Dickinson och Charbli Dean i Cannes

Ruben Östlunds nya film Triangle of Sadness har redan vunnit en Guldpalm på Cannes filmfestival 2022. I filmen syns Hollywoodstjärnan Woody Harrelson såväl som svenska skådespelarna Carolina Gynning och Henrik Dorsin. Här är allt vi vet om succéfilmen som väntas ha Sverigepremiär i höst.
30 maj, 2022
Biosommaren 2022- filmerna du inte vill missa
1:07

Efter reklamen: Biosommaren 2022- filmerna du inte vill missa

(1:07)

Slå på ljud

Under en premiärvisning på Cannes filmfestival 2022 fick filmen Triangle of Sadness stående ovationer i hela sju minuter. Regissören Ruben Östlund kammade dessutom hem en Guldpalm, pris för bästa film, för sin samtidssatir om ett gäng strandade miljardärer på en öde ö. Filmen som kommer till Sverige i höst har väckt blandade reaktioner – bland annat genom sin omtalade kräkscen. Här är allt vi vet om nya filmen Triangle of Sadness.

Vad handlar Triangle of Sadness om?

I Ruben Östlunds nya film Triangle of Sadness bjuds modellparet Carl och Yaya med på en lyxkryssning. När yachten sjunker blir de strandsatta på en öde ö med ett gäng miljardärer och en städerska. I kampen om överlevnad kastas hierarkierna snabbt om när det visar sig att städerskan är den enda i gruppen som vet hur man fiskar.

Ruben Östlund om Triangle of Sadness

Under en presskonferens berättade Ruben Östlund om filmen och att framkalla starka reaktioner hos biopubliken, något han onekligen gjort, bland annat genom en omtalad kräkscen, då vissa i publiken ska ha lämnat salongen under premiären i Cannes. Han berättar att målet med filmen Triangle of Sadness är att få publiken att känna mer.

– Målet har varit ett göra en berg-och-dalbana för vuxna. Det är så biografen ska användas. Vi i Europa är en dålig biopublik. Sitter och tänker i stället för att känna. Vi hade testvisningar för folk på landet i Spanien, sådana som sällan går på bio. De applåderade som om det var på en fotbollsmatch, berättade Ruben Östlund.

Kändisarnas bästa beautylooks på filmfestivalen i Cannes

Vilka spelar i Triangle of Sadness?

I huvudrollerna i den omtalade filmen ser vi Harris Dickinson och Charlbi Dean som modellparet Carl och Yaya. Carolina Gynning och Henrik Dorsin spelar några av birollerna som yachtens gäster och i rollen som båtkapten på den lyxiga båten ser vi Hollywoodstjärnan Woody Harrelson.

Eftersom filmen också introducerar publiken till modevärlden syns dessutom modeprofiler som ELLEs tidigare medarbetare och stylist Robert Rydberg och designern Ann-Sofie Back i filmen. Även andra kända svenskar som Camilla Läckberg, Alexander Schulman och Amanda Schulman medverkar i Triangle of Sadness.

Skådespelarna i Triangle of Sadness på filmfestivalen i Cannes

Skådespelarna i Triangle of Sadness på filmfestivalen i Cannes

Kuriosa om filmen

Filmens titel Triangle of sadness är inspirerad från ett begrepp som används inom plastikkirurgi där man syftar på "orosrynkan" mellan ögonbrynen.

Triangle of Sadness spelades in i Grekland, Trollhättan och vid Medelhavet.

Yachten som filmen delvis spelats in på tillhörde tidigare Aristotle Onassis och Jackie Kennedy.

Eftersom filmen spelades in i början av coronapandemin var inspelningarna tvungna att pausa emellanåt när covid-19 bröt ut. Enligt Ruben Östlund delades det ut hela 1061 stycken covid-test under produktionen, vilka alla också var negativa.

När har Triangle of Sadness premiär?

Filmen som hade premiär i Cannes i maj 2022 introduceras för övriga världen i höst. Triangle of Sadness ha premiär på svenska biografer den 7 oktober 2022.

Foto: TT