Populärt: Taylor SwiftSofia Richie GraingeKonserter 2024Young royalsBridgerton

Tove Styrke i stor intervju: "Jag nöjer mig inte med mindre än hela världen"

21 maj, 2018 
AvAnnah Björk
Hon är vår nya världsstjärna
 – som har slutat nöja sig. Nu är Tove Styrke redo att vara helt ärlig.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Den guldfärgade glitterögonskuggan ligger kvar och läppkonturerna är målade i perfekt 90-talsstil. Annars finns det inget som avslöjar att Tove tidigare i dag stod framför 25 000 fans på scenen på den enorma arenan Staples Center i Los Angeles, USA. Den lekfulla svenska popstjärnan charmade den kaliforniska publiken till förtjusning med sina nyförälskade låtar från nya albumet Sway. I sina neongrönt självlysande baggy tyll-byxor såg hon ut som en superhjälte – en superhjälte med världens största känsloregister som kraft.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Några timmar senare och hon har bytt om till svart Adidas-dress och sörplar sin middag, ramen i en klassisk amerikansk take away-kopp, på hotellrummet bredvid arenan. Hon är lika delar trött och uppspelt, kan inte sitta stilla.

– Jag har aldrig spelat på en så stor scen innan. Men nu vet jag i alla fall en sak – jag vill också headlina en arenaturné, säger hon samtidigt som hon slänger sig bakåt i sängen och suckar lyckligt.

Annons

Sedan sätter hon sig upp igen, plockar nudelsoppans pinnar till munnen och stirrar drömmande framför sig. Den svenska popstjärnan, som har blivit alla internationella pop bloggars darling, är ute på sitt livs drömturné. Hon har valts ut att vara ett av två förband till Lordes Melodrama tour i USA och Kanada. Under 23 dagar reser och spelar de på 15 arenor i lika många städer. Senare i vår ska hon göra samma sak på Katy Perrys Europaturné.

Nu är varje dag lika med en ny stad, där kvällarna är fulla av nya fans och gnistrande popmusik. Med på turnén har det nyzeeländska underbarnet Lorde (som privat heter Ella Yelich-O’Connor ) inte bara tagit med sig sina två rekordsäljande album, Pure heroine från 2013 och förra årets Melodrama. Med henne följer också någonting mycket värdefullt – fansen. Lorde har en unikt intim relation med sina fans. Hon pratar med dem i sina sociala mediekanaler och förser dem med musiktips genom sin kurerade Spotifylista, Homemade dynamite, med över 62 000 följare. Och fansen är lojala, det som Lorde säger eller tipsar om lyssnar de på. Så det var inte så konstigt att Tove Styrke inte kunde hålla till baka sin förtjusning när Lorde i april förra året la till hennes Say my name på listan. Hon skrev till Lorde på sin Facebook-sida ”… Love you forever and I’ll live on this forever”.

Skjorta, Hope. Klänning, J. Lindeberg. Halsband och ring, Blue Billie.

– Jag ”lost my SHIT” när hon la till den, det kändes sjukt stort, säger Tove.

När Lorde sedan valde ut Tove Styrke som förband, tillsammans med amerikanska hiphopduon Run the Jewels, hade de två redan bekantat sig på Twitter.

Annons

– Om jag hade fått handplocka vilken turné jag skulle åka med som förband på, av alla i hela världen, hade jag valt just den här. Den är helt perfekt och Ellas fans är så sjukt fina och tar verkligen till sig min musik, säger Tove Styrke.

Hon är 25 år och har levt i rampljuset i snart tio år, hela sitt unga vuxna liv. Först som Idol-deltagare 2009, då hon var 17 år och handplockades av Anders Bagge rakt in i programmet. Hon slutade som trea i tv-tävlingen, men blev genast signad och kastades rakt in i den hårda musikbranschen. Hon fick snabbt bevittna de patriarkala hierarkierna.

– På möten pratades det alltid över mitt huvud. Jag fick utveckla knep för att bli lyssnad på. Som att snusa jättemycket, sitta bredbent och aldrig säga ”jag känner” utan ”jag tycker”. Än i dag är en av mina största fiender jag själv, min egen tro på mig. Jag måste alltid påminna mig själv om hur mycket jag skriver i mina låtar, att de existerar på grund av mig. Visst, jag samarbetar med andra, men om inte jag hade funnits hade aldrig den här musiken existerat.

Annons

Hon funderar lite.

– Det finns alltid män som är säkra och duktiga på att hävda sig. Och då blir bilden att det är de som är proffs, och det är inte hela sanningen.

Hennes första singel Million pieces skrevs av bland andra Lykke Li och Tove Styrke lät som en snäll lillasyster till Robyn, eller en indie-Britney Spears. Hon hyllades och listades som en av de mest intressanta kommande debutanterna av den amerikanska tidningen The New York Post 2011. Men efter några år av turnerande, inspelningar och satsningar på en utlandskarriär behövde hon en paus. I juni 2012 ställde hon in hela sin kommande turné. Kvällstidningarnas rubriker talade om att hon var utbränd.

”Jag önskar jag kunnat genomföra spelningarna i sommar, men under rådande omständigheter så går det bara inte. Ta hand om er. Det tänker jag göra,” hälsade Tove Styrke genom ett pressmeddelande.

I stället för att slå igenom utomlands åkte Tove hem till Umeå i Norrland och försökte leva ett nytt liv, som en vanlig ung kvinna. Hon visste inte när hon skulle återvända till musikvärlden och tog en dag i sänder.

Annons

Ett år senare var det dags och hon återvände till Stockholm. Skivan Kiddo blev resultatet, den här gången på helt nya premisser. Popalbumet var tidigt ute med sina tydligt feministiska låtar som Even if I’m loud it doesn’t mean I’m talking to you, som handlar om ”Alla dudes som surar på mina spelningar, som tycker de ska berätta för mig hur det ligger till. ’Hjälpa mig’. All respektlöshet och bullshit jag stött på under min tid i musikbranschen,” som hon vid tiden förklarade för mig i en intervju.

Samtidigt gjorde Tove Styrke upp med den konstruerade bilden av en kvinnlig popstjärna – sexig men inte för villig – genom att klä sig i stora stickade tröjor i stället för baddräkt på scen.

– Jag konfronterade ett problem som jag såg fanns. Jag mådde dåligt av det och det var fucked up. Jag ville inte längre stå på scen som någon för män att titta på. Så jag började klä mig i stora basketshorts och inget smink, säger hon.

Annons

I den uniformen kunde hon koncentrera sig på sin styrka; att skriva musik och framföra den. Men det var ändå något som inte kändes rätt.

– Jag började fundera och vände på det. Är det verkligen jag som är ett offer här? Eller är det egentligen jag och min riktiga publik som har makten? säger hon.

Tove fortsatte fundera i de banorna när hon började skriva på det som skulle bli Sway. Hennes tredje album innehåller åtta electropoplåtar lika proppade med energi och coolness som Tove.

– Jag gör ett feministiskt statement bara genom att finnas i branschen. Nu behöver jag inte skriva om hur det är att vara kvinna i en mansdominerad värld längre, jag ger mig friheten att bara vara det.

Med Sway ville hon göra motsatsen till Kiddo. Så Sway är inte bara stylish som en vårkollektion, det är på samma gång en skiva där hon riktar blicken inåt och blir mjuk i stället för att hela tiden göra upp med orättvisor runtomkring henne. Låtar om sprakande nyförälskelse och rusig åtrå.

Annons

– Det var först jätteläskigt, ett helt outforskat område för mig med den här sortens texter om relationer och mitt inre. Jag ifrågasatte om jag verkligen kunde göra en låt som handlar om att bara vilja ligga? Jag är van vid att skriva låtar som antingen har en metaforisk mening eller som förklarar världen och släpper ut all ilska. Men det var väldigt roligt att göra sig själv så obekväm och gå in i en del av mig som jag aldrig tidigare släppt in i musiken, säger Tove.

Topp, H&M. Örhänge, Blue Billie.

Sway är en välslipad diamant där varje prisma belyser olika delar av artistens känsloliv, färg sprakande som konfetti, förpackat i dansant syntpop med ett oemotståndligt avskalat groove.

Annons

– När jag är i ett förhållande har jag en tendens att se mig själv som den dåliga personen. Jag är dominant och blir ofta ”the bad guy”, även bland mina vänner. Så många låtar handlar om att jag är dum i huvudet helt enkelt, säger hon och skrattar.

Hon beskriver det nya rotandet i relationer och det mänskliga psyket som kognitiv terapi.

– Är man van vid att förhållanden går åt helvete kan man lätt bli den som förstår, för att behålla någon slags kontroll. Men genom att driva den här skivan har jag synat mina beteenden och jag försöker bryta dem.

Hon har jobbat tillsammans med namnkunniga producenter och låtskrivare i Los Angeles och Stockholm och lagt mycket energi på produktionen.

– Allt är noga avvägt och det finns riktigt nördiga detaljer i alla låtar, för den som lyssnar noga. Det är låtar som man ska kunna relatera till direkt, man ska inte behöva läsa texten för att fatta vad det är frågan om. Det är sådan musik jag själv alltid letar efter. Och jag har hittat formulan för det, att skriva totalt ärligt. Varenda känsla på den här skivan är äkta. Scenarierna kan vara fiktion, så länge känslan är verklighetsbaserad, säger hon och äter upp det sista av nudlarna.

Annons

I morgon kväll rullar turnékaravanen vidare. Det är 25 lastbilar som reser i sällskap över hela det enorma landet. Nästa stopp är Glendale, Arizona. Tove Styrke delar turnébuss med sitt team, som förutom henne består av musikerna Sanna Sikborn Erixon och Johan Ivansson, turnéledaren Pete och busschauffören Alice.

– Chauffören är ett riktigt bad ass. När det plötsligt blev fel på vår buss mitt på motorvägen lyckades hon få in den på en väntplats för lastbilar, sedan rusa ut och signalera till Run The Jewels buss och så kunde vi fortsätta tillsammans med dem.

Motorn var paj och en reservbuss kallades in.

– En jätteful buss! Haha, alltså på riktigt, den ser ut som en husvagn från 70-talet!

Bussen är deras mobila hem under turnén. Den har tre sektioner. I den första finns soffor, ett litet kök och en toalett. Därefter ett slags sovrum, med våningssängar med plats för 12 personer. Och innan för det ännu ett rum, men det är mest fullastat med kläder och skor.

Annons

Lordes superstora turné stannar till i de stora städerna, på de stora arenorna. Men som förband är Tove Styrkes budget fortfarande blygsam. Hon fixar sin egen styling och gör själv både hår och smink inför varje scenframträdande. Tillsammans med kostymören och stylisten Selam Ghirmay Fessahaye har hon tagit fram en ”bra glitterlook”.

– Hon har gjort tyllplagg i neongrönt, rött och orange. Sen har vi tryckt upp massor av t-shirts med tryck på artister jag gillar; Rihanna, Nstacia, Destiny’s Child … Och så kan jag byta och styla fram olika looks ur min mobila turnégarderob.

Efter varje show tillbringar Tove tid med sina fans. Det började med att hon stämde träff med två fans genom Twitter – när hon kom till platsen de skulle mötas på hade en hel kö bildats. Nu försöker hon upprepa det i varje stad.

– Mina fans är så roliga och så smarta! Det ger mig så mycket att hänga med dem.

Ända sedan Idol har Toves internationella superstjärnepotential lyfts fram. Kanske är hon där nu.

Annons

– Jag vill bli bäst, störst! Sådana ambitioner har väl alla, även om de inte säger det … Men jag tänker säga det! Jag nöjer mig inte med mindre än hela världen, på samma gång!

Namn: Tove Styrke.
Ålder: 25.
Familj: Mamma, pappa, syster och sambo.
Bor: Stockholm.
Aktuell: Har precis avslutat turné med Lorde och är just nu på Europaturné med Katy Perry som avslutas i Stockholm den 10 juni. Nya skivan Sway finns ute nu.
Musikaliska influenser: Post Malones röst, Kanyes autotune-sång, Blink-182, Wheatus Teenage dirtbag och Robyns Don’t stop the music-era.

Följ: @tovestyrke

Fotograf: Eric Broms/LUNDLUND

Stylist: Sara Möller

Hårstylist: Joanna Rask/Mikas Looks

Makeupartist: Linda Öhrström/LinkDetails

Fotoassistenter: Joakim Rolandsson och Adrian Wallér Zandén

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons